Elias Petropoulos Papers

Αρχείο Ηλία Πετρόπουλου


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW

Collection Number: GR ASCSA GL ENP 035
Name(s) of Creator(s): Elias Petropoulos (1928-2003)
Title: Elias Petropoulos Papers
Date [bulk]:
Date [inclusive]:
Quantity: 12 linear meters
Language(s): Greek, French
Summary: The collection includes his correspondence, original drawings by the author and other well-known Greek painters used for the illustration of his books, handwritten sheet music and lyrics of 1250 rebetika songs, photographs of musicians and singers, musical instruments, and other objects. See also Natalia Vogeikoff, "The Papers of Elias Petropoulos," The New Griffon, New Series 1, Athens: Gennadius Library 1996.
Immediate Source of Acquisition: Gift of Elias Petropoulos, 1974-2003. Gift of Mary Koukoule, 2008.
Information about Access: The papers are catalogued and available for research

 (except for the correspondence)
Cite as: American School of Classical Studies at Athens, Archives, Elias Petropoulos Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Ηλία Πετρόπουλου)
Notes: The collection was processed by Alexis Malliaris, Eleftheria Daleziou, and Natalia Vogeikoff-Brogan.

For more information, please contact the Archives:
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street, Athens 106 76, Greece,
phone: 213-000-2400 (ext.425)
Contact via E-mail



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην εφημερίδα Μεσημβρινή. Πρωτοεμφανίστηκε ως κριτικός τέχνης στα περιοδικά Διαγώνιος και Ζυγός. Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Ηλία Πετρόπουλου από μόνο του αποτελεί μάρτυρα της πολυπραγμοσύνης του.  Έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα βιβλία με θέματα που αφορούν τα ρεμπέτικα τραγούδια, τον “υπόκοσμο”, τη λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή τέχνη, την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την επίδραση των τούρκικων παραδόσεων στις ελληνικές.  Η μελέτη του για τα Ρεμπέτικα Τραγούδια πρωτοδημοσιεύτηκε το 1968 χωρίς την άδεια της ελληνικής λογοκρισίας, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση.  Η εκτενής εισαγωγή, οι πλούσιες υποσημειώσεις και το ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό αποτελούν αστείρευτη πηγή πληροφοριών για τον “υπόκοσμο” της ελληνικής κοινωνίας.  Την πρώτη καταδίκη ακολούθησαν άλλες δύο, η μία το 1972 για τη δημοσίευση του ποιήματος Σώμα, ενώ η τελευταία το 1980 αφορούσε την έκδοση του βιβλίου Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη.

Λιγότερη ίσως γνωστή αλλά εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του στη διάσωση της παραδοσιακής τέχνης και της λαϊκής παράδοσης.  Τα βιβλία του για τις παλιές σιδερένιες πόρτες και παράθυρα (Ελληνικές Σιδεριές και Ξυλόπορτες, Σιδερόπορτες στην Ελλάδα), τα ελληνικά ταφικά έθιμα (The Graves of Greece) αποτελούν μοναδικές μαρτυρίες μιας τέχνης που χάνεται και μιας παράδοσης που ξεχνιέται. Στα φωτογραφικά άλμπουμ (Cages aux oiseaux en Gréce, Le kiosque grec, La voiture grecque) ο συγγραφέας καταγράφει με μοναδική οξυδέρκεια τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και στέκεται σε θέματα που περνούν απαρατήρητα στους περισσότερους από εμάς. Ο Ηλίας Πετρόπουλος όμως ενδιαφερόταν και για τις ιστορικές μνήμες, αυτό άλλωστε αποδεικνύουν τα βιβλία του για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης (Les Juifs de Salonique, Ιn Μemoriam και Old Salonica).

Τέλος, ο Ηλίας Πετρόπουλος έχει γράψει μια σειρά από τεχνοκριτικές μελέτες για Έλληνες ζωγράφους, όπως ο Γιώργος Παραλής, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Κώστας Τσόκλης κ.ά.  Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε και στις λογοτεχνικές μελέτες του Ηλία Πετρόπουλου. Το πρώτο βιβλίο για τον Οδυσσέα Ελύτη γράφτηκε το 1966 από τον Ηλία Πετρόπουλο (Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης).

Πέθανε στο Παρίσι το 2003.
 


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ - SCOPE AND CONTENT

Το αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου έχει ταξινομηθεί σε δώδεκα ενότητες: Αλληλογραφία, Προσωπικά, Εργογραφία, Εικαστικά, Θέατρο Σκιών, Ρεμπέτικο Τραγούδι, Κριτικές και Αναφορές για τον Ηλία Πετρόπουλο – Βιβλία, Άρθρα, Περιοδικά, Έλληνες και Ξένοι Διανοητές – Λογοτέχνες, Φωτογραφικό Αρχείο, Θεσσαλονίκη, Βιβλία και Δευτερογενές Υλικό.

Η ενότητα των Προσωπικών περιλαμβάνει διάφορα έγγραφα και προσωπικά χαρτιά, δώρα κρατουμένων στις φυλακές του Κορυδαλλού, σημειωματάρια με σχέδια του συγγραφέα, καθώς και σχέδια άλλων ζωγράφων (Α. Φασιανός, Β. Σπεράντζας, Ν. Μάθεσης κ.ά.) χαρισμένα στον Ηλία Πετρόπουλο.  Στην ίδια ενότητα συμπεριλαμβάνεται και αντίτυπο των Ρεμπέτικων Τραγουδιών που ανήκε στο Γιάννη Σκαρίμπα και φέρει αυτόγραφες σημειώσεις του Σκαρίμπα καθώς και υπογραφές διαφόρων ρεμπετών (Β. Τσιτσάνη, Γ. Παπαϊωάννου κ.ά.).

Στην ενότητα της Εργογραφίας συμπεριλαμβάνονται διάφορα χειρόγραφα, όπως το ελληνικό κείμενο του In Berlin; notebook 1983-1984 που έχει δημοσιευτεί μόνο στα αγγλικά, και τυπογραφικά δοκίμια των βιβλίων του Ηλία Πετρόπουλου.

Η ενότητα Εικαστικά περιλαμβάνει εικονογράφηση των έργων του Ηλία Πετρόπουλου, σχέδια του συγγραφέα, έργα διαφόρων καλλιτεχνών αφιερωμένα στον Πετρόπουλo, καθώς και γενικότερα, εικαστικά έργα, βιβλία, περιοδικά, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών για την καλλιτεχνική κίνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα πρωτότυπα σχέδια των Ηλία Πετρόπουλου, Αλέκου Φασιανού, Νίκου Μάθεση, Μπόστ, κ.ά.  Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρωτότυπο του Αλέκου Φασιανού για το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του Μπουρδέλου (1980) και το πρωτότυπο linoleum του Φασιανού για το εξώφυλλο των Ρεμπέτικων Τραγουδιών (1989).

Στην ενότητα Θέατρο Σκιών έχει ταξινομηθεί έντυπο υλικό σχετικά με τον Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών καθώς και διάφορες φιγούρες χαρτοκοπτικής και κάρτ-ποστάλ με φιγούρες του Ευγένιου Σπαθάρη. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του συγγραφέα για τη σχέση του Καραγκιόζη με τον “υπόκοσμο” (Υπόκοσμος και Καραγκιόζης).

Το Ρεμπέτικο Τραγούδι αποτελεί τη μεγαλύτερη ενότητα στο αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών (τα τραγούδια, χειρόγραφα ή δακτυλόγραφα, συχνά φέρουν τις υπογραφές των δημιουργών τους), χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα ρεμπετών κ.ά.  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η μικρή συλλογή από μουσικά όργανα, όπως ο μπαγλαμάς του Βασίλη Τσιτσάνη, ένα μεσομπούζουκο των αρχών του αιώνα κ.ά.

Στην επόμενη ενότητα, Κριτικές και Αναφορές για τον Ηλία Πετρόπουλο – Βιβλία, Άρθρα, Περιοδικά, ενσωματώθηκαν μελέτες, άρθρα, περιοδικά και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών – ελληνικών και ξένων – αναφορικά με το έργο του Πετρόπουλου. Επίσης βιβλία, άρθρα και περιοδικά από την προσωπική βιβλιοθήκη του συγγραφέα.

Η ενότητα Έλληνες και Ξένοι Διανοητές και Λογοτέχνες περιέχει μελέτες, άρθρα και αποκόμματα τύπου για εξέχοντες έλληνες και ξένους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και η μελέτη του Πετρόπουλου "Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης".

Το αρχείο περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό Φωτογραφιών που εικονίζουν ρεμπέτες αλλά και άλλα θέματα (τοποθεσίες, χορευτές, μουσικά όργανα, αργιλέδες κ.ά) και μία ενότητα που είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη και περιέχει υλικό που αφορά την ιστορία της Θεσσαλονίκης κυρίως κατά τον 20ό αιώνα, γκραβούρες με απεικονίσεις της πόλης καθώς και καταλόγους από εικαστικές εκθέσεις και βιβλία για τους καλλιτέχνες της πόλης.

Το αρχείο συμπληρώνεται με την Ενότητα XI η οποία περιλαμβάνει υλικό που συγκέντρωνε για μελλοντικές εργασίες. Το υλικό αυτό έφτασε στα Αρχεία της ΑΣΚΣΑ μαζί με υλικό που εντάχθηκε στις ήδη υπάρχουσες ενότητες το 2008 μετά το θάνατό του με την φροντίδα της συντρόφου του Μαίρης Κουκουλέ.

Υπάρχουν ακόμα βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του ΗΠ (Ενότητα ΧIΙ).

Η τελευταία ενότητα XIII περιλαμβάνει δευτερεύον υλικό.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - CONTENTS
 

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι  ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ 1 – 13  Αλληλογραφία ταξινομημένη αλφαβητικά κατ’ αποστολέα (μη προσβάσιμη)

[Σημείωση: Μέρος της Αλληλογραφίας που αφορά τα ρεμπέτικα τραγούδια βρίσκεται στην Ενότητα VI «Το Ρεμπέτικο Τραγούδι» (βλ. Φακ. 8)]


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Προσωπικά έγγραφα, έντυπο υλικό

Υποφάκελος 1  Προσωπικά έγγραφα

1. Πιστοποιητικό γέννησης Η.Π. 26 Σεπτεμβρίου 1929 (αντί 1928, όπως σημειώνει ο ίδιος) και βάπτισης 6 Δεκεμβρίου 1929

2. Δελτίον Αναγνωρίσεως – Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης  (3 Οκτωβρίου 1950)

3. Δελτίον Αναγνωρίσεως για μετακινήσεις (23 Οκτωβρίου 1954)

4. Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης Βιβλιάριον Σπουδών (3 Οκτωβρίου 1950)

5. Εκλογικό Βιβλιάριο Η.Π.

6. Ελληνικός Στρατός – Ατομικόν Βιβλιάριον  Μεταβολών  Υγείας και Εκπαιδεύσεως (7 Απριλίου 1951)

7. Ταυτότητα Σπουδών Ecole Pratique des Haute Etudes 1975-1976

8. Ταυτότητα Σπουδών Ecole Pratique des Haute Etudes 1976-1977

9. Ταυτότητα μέλους του Η.Π. της Société des Maniacs

Στον υποφάκελο βρίσκονται επίσης:

1. Οικογενειακόν Βιβλιάριον του Νικολάου Πετρόπουλου

2. Εκλογικό βιβλιάριο του Νικόλαου Πέτρου (Πετρόπουλου) [Σημ. Πατέρας του Η.Π.]

Υποφάκελος 2 Έγγραφα φυλακής

Πέντε ατομικά βιβλιάρια χρηματίου [Σημείωση. Υπάρχει και ένα έκτο ατομικό βιβλιάριο χρηματίου στην ίδια ενότητα ΙΙ, ΦΑΚ 3 Υποφ. 1]

Υποφάκελος 3 Διάφορα έγγραφα

1. Γράμμα της Λήδας [Σημ. κόρη του Η.Π.] με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 1970

2. Κάρτα εισόδου του Η.Π. για το Centre Georges Pompidou

3. Απόδειξη πληρωμής από τις Εκδόσεις Πλειάς με ημερομηνία 11 Μαρτίου 1975

4. Κάρτα μέλους Union des Ecrivains

5. Κάρτα μέλους της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων

6. Απόδειξη από τη Δικαστική  Φυλακή Κορυδαλλού για τη ραφή δύο παντελονιών με ημερομηνία 26 Μαΐου 1973

7. Κενός ταχυδρομικός φάκελος με τυπωμένα όνομα και διεύθυνση του Η.Π

8. Κενές κάρτες με τυπωμένα όνομα και διεύθυνση του Η.Π από τη διαμονή του στο Βερολίνο

Υποφάκελος 4

- Το ωροσκόπιο του Η.Π

- Δύο χιουμοριστικά διπλώματα Η.Π. σταλμένα από φίλους του (Ελληνικά Ταχυδρομεία και Grand Prix International de la Frime)

Υποφάκελος 5

- Δύο φωτογραφίες του Δημήτρη Πουλικάκου με τη Λίλη από τον γάμο τους

- Σκίτσα του Η.Π. από τη φυλακή [12 έχουν αριθμηθεί]

Υποφάκελος 6

- Εκδήλωση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – παρουσίαση του τεύχους του Μανδραγόρα – αφιέρωμα στον Η.Π.

- Αποκόμματα εφημερίδων  και περιοδικών συγκεντρωμένα από τον ίδιο τον Η.Π. για τα 70χρονα του συγγραφέα

- Αντίγραφα των ομιλιών του Κώστα Τσόκλη, της Βερονίκης Δαλακούρα

Υποφάκελος 7

- Δύο βιογραφικά σημειώματα του Η.Π. από βιβλία του

- Τηλεκάρτα που απεικονίζει τον Μέντη Μποσταντζόγλου

- Απόδειξη κατάθεσης ενοικίου στον Α. Νικολακόπουλο. Με ιδιόχειρη σημείωση του Η.Π.: «Είχα νοικιάσει πίσω από το Πιλ-Πουλ ένα μαγαζί όπου έκρυβα τα βιβλία μου  - Ρεμπέτικα και Καλιαρντά

Υποφάκελος 8

- Καφέ δερματόδετο άλμπουμ φωτογραφιών από το πάρτι των Η.Π. και Μαίρης Κουκουλέ  για την επέτειο των δέκα χρόνων της κοινής τους ζωής 18 Ιανουαρίου 1984

- Πρόσκληση σε πάρτι για την επέτειο των Η.Π. και Μαίρης Κουκουλέ για την επέτειο των δέκα χρόνων της κοινής τους ζωής 18 Ιανουαρίου 1984. Δίγλωσση. (σε δύο αντίτυπα)
 

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Αποδείξεις, αποκόμματα εφημερίδων, καρτ-ποστάλ, δώρα κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

Υποφάκελος 1

- Δύο καρτ-ποστάλ της εποχής της δικτατορίας. Σε φάκελο

- Καρτ-ποστάλ μικρού μεγέθους με αρχαιότητες σε μικρό φάκελο με την ένδειξη ANTIQUITES ATHENES

- Καρτ-ποστάλ σε μικρό άλμπουμ

- Απόκομμα εφημερίδας  με άρθρο «Εξηρθρώθη η σαμποταριστικική ΕΠΟΝ της πόλεως μας» με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 1948. Ο Η.Π. έχει κυκλώσει δύο φωτογραφίες (του Μανώλη Αναγνωστάκη και της Δάφνης Νικολαΐδου)

- Απόδειξη μεταφορικής (αποστολή βιβλίων από Θεσσαλονίκη στην Πάτρα) με ημερομηνία 21 Απριλίου 1965

Υποφάκελος 2

Ο υποφάκελος περιέχει τρισδιάστατα τεκμήρια από τις φυλακές – δημιουργίες κρατουμένων

1. Ξύλινο σκαλιστό χειροποίητο κουτάλι

2. Ξύλινο σκαλιστό χειροποίητο κουτάλι

3. Ξύλινο σκαλιστό χειροποίητο μαχαίρι. Φέρει επιγραφή: «Κέρκυρα 1972 – Νικόλας»

4. Ξύλινο σκαλιστό χειροποίητο μαχαίρι

5. Σελιδοδείκτης με χάντρες

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Προσωπικά έγγραφα και διάφορα τεκμήρια

Υποφάκελος 1 Διάφορα σχολικά

1. Οκτατάξιον Νυκτερινόν Γυμνάσιον Χριστιανικής Αδελφότητος Νέων Θεσσαλονίκης. Έλεγχος Προόδου (1949)

2. Σχολική έκθεση με τίτλο «Η καρδιά μιας μητέρας»

3. Φάκελος με «σκονάκια» για αντιγραφή στις σχολικές εξετάσεις

Σε φάκελο ο Η.Π. σημειώνει: «Υπήρξα σπουδαίος μαθητής! «Σκονάκια» για αντιγραφή»  Έλεγχος Η’ Τάξεως

Υποφάκελος 2 «Της φυλακής»

1. Ατομικόν Βιβλιάριον Χρηματίου  του κρατουμένου Πετρόπουλου Ηλία

2. Χειρόγραφο αντίγραφο τηλεγραφήματος του Η.Π προς τον Εισαγγελέα (25 Ιανουαρίου 1973. Επισυνάπτεται χειρόγραφο σημείωμα – απάντηση> με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1973

3. Χειρόγραφο σημείωμα Ηλία Πετρόπουλου με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 197. Στο ίδιο φύλλο απάντηση

Υποφάκελος 3

Φωτογραφίες αυτόγραφα [Σημ. Οι φωτογραφίες των ρεμπετών έχουν περιληφθεί στην έκδοση του Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια]

Φωτογραφίες με αφιέρωση ανάμεσα σε άλλες: Μάρκος Βαμβακάρης, Στέλιος Περπινιάδης, Στέλιος Κερομύτης, Γιώργος Παπαιωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης κ.α

Φωτογραφία Η.Π και Αλέκου Φασιανού, (Φωτογραφία του Βασίλη Λιάππα  - Παρίσι 1982 ) κομμένη από τον Η.Π. και επιζωγραφισμένη από τον Αλέκο Φασιανό  (Παρίσι, 9-6-1983)

Φωτογραφία του Η.Π. και Αλέκου Φασιανού, (Φωτογραφία του Ντίμη Αργυρόπουλου) επιζωγραφισμένη από τον Φασιανό. Ο Η.Π. σημειώνει πως η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί στο οπισθόφυλλο της έκδοσης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών (1979)

Φωτογραφία του Η.Π. και του Αλέκου Φασιανού (Φωτογραφία του Ντίμη Αργυρόπουλο) με ημερομηνία 16-3-1977

Φωτογραφία του Νίκου Καχτίτση, 1964

Φωτογραφία του Γιάννη Σκαρίμπα με αφιέρωση στον Η.Π σε κορνίζα.  [Σημείωση υπάρχει και φωτογραφική απεικόνιση της κορνίζας]

Υποφάκελος 4  Λάκης Σάντας

- Υλικό σχετικό με τον Λάκη Σάντα για το αφιέρωμα του Η.Π στον Λάκη Σάντα  στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία 31 Μαΐου 1993

- Απόκομμα με το άρθρο του Η.Π. «Έτσι κατεβάσαμε τον αγκυλωτό σταυρό» Ελευθεροτυπία Δευτέρα 31 Μαΐου 1993

- Χειρόγραφη επιστολή Λάκη Σάντα προς τον Ηλία Πετρόπουλο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 1993. Επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο δακτυλόγραφου σημειώματος με αυτόγραφες συμπληρώσεις του Λάκη Σάντα. 9 φύλλα. Επιστολή και φωτοαντίγραφο κειμένου δεμένα

- Αρνητικά φωτογραφιών και μία ανατύπωση φωτογραφίας του Λάκη Σάντα με τον Μανώλη Γλέζο

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Φωτογραφίες αντικειμένων, σχέδια του Η.Π. από τις φυλακές, υλικό της έκδοσης "Της Φυλακής"

[Σημείωση. Προσωπικά τεκμήρια του Η.Π από τις φυλακές. Τα περισσότερα σχέδια χρησιμοποιήθηκαν στην έκδοση του βιβλίου του. Στον φάκελο συμπεριλαμβάνονται και τρισδιάστατα τεκμήρια που έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση]

Υποφάκελος 1  Τηλεγραφήματα και επιστολές από τις φυλακές

Χειρόγραφο σημείωμα της Ρίτας και του Ανακρέοντος Καναβάκη με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 1969

Τηλεγράφημα Σταύρου(?) προς Η.Π. 9 Δεκεμβρίου 1969

Τηλεγράφημα προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. (χωρίς ημερομηνία)

Επιστολή Ναυσικάς (συζύγου του Η.Π) προς τον Η.Π. με ημερομηνία 22 Αυγούστου 1969. Επισυνάπτεται κλήση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με ημερομηνία 30 Αυγούστου 1969 σχετικά με την υπόθεση διαζυγίου.

Επιστολή Νίκου Αυγέρη προς τον Η.Π. με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1970

Επτά τηλεγραφήματα σχετικά με την υπόθεση αίτησης αποφυλάκισης. [3.11.1970, 24.11.1970,25.11.1970, 18.12.1970, 22.12.1970, 31.12.1970, 8.1.1971

Επιστολή προς τον Η.Π. με υπογραφή «Νίνα» με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 1970

Χειρόγραφο σημείωμα Βαγγέλη Δημητρέα προς Η.Π στην πίσω πλευρά πρόσκλησης έκθεσης ζωγραφικής του στο Παρίσι. Ο Η.Π. σημειώνει «Κασσάνδρα ήρθε 12-10-19070.  Επισυνάπτεται επιστολή Βαγγέλη Δημητρέα προς Η.Π. Ο Η.Π. σημειώνει «ήρθε από το Παρίσι Χριστούγεννα 70’»

Χειρόγραφο σημείωμα από Μάρω και Θεανώ με ημερομηνία 25 Απρίλιου 1973 (Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης)

Υποφάκελος 2

Ο υποφάκελος περιέχει το χειρόγραφο ημερολόγιο του κατάδικου Νικόλαου Κλάρα από την Άρτα

[Σημείωση - Οι υποφάκελοι 3 έως 8 περιέχουν υλικό που εντάχθηκε από τον Η.Π. στην έκδοση «Της Φυλακής» και περιλαμβάνει πρωτότυπα σκίτσα, φωτογραφίες αντικειμένων, σχέδια πρωτότυπα και αντίγραφα. Διατηρήθηκε η κατάταξη που ο ίδιος είχε επιλέξει και οι αυτοσχέδιοι φάκελοι του. Τα τεκμήρια αριθμήθηκαν [ ] ξεχωριστά σε κάθε υποφάκελο]

Υποφάκελος 3

Ο υποφάκελος περιλαμβάνει 37 αριθμημένες φωτογραφίες αντικειμένων οι περισσότερες και τη μακέτα του εξωφύλλου καθώς και λεπτομέρειες για τη δεύτερη έκδοση "Της φυλακής"

Υποφάκελος 4

Ο υποφάκελος περιλαμβάνει 39 αριθμημένα σχέδια και αντίγραφα σχεδίων. Ο Η.Π. σημειώνει για το υλικό: «Τα περισσότερα σχέδια τα αντέγραψα τη νύχτα από τα πρωτότυπα που μου εδάνειζαν οι κατάδικοι μόνον για μια νύχτα. Αυτό, επειδή οι κατάδικοι είναι πολύ ζηλιάρηδες και κλέβουν ο ένας τα σχέδια του άλλου. Η.Π. 27-1—1997»

Υποφάκελος 5

Ο υποφάκελος περιέχει 12 αριθμημένα σχέδια και πρωτότυπα γραπτά τεκμήρια

Υποφάκελος 6

Ο υποφάκελος περιέχει 18 αριθμημένα σχέδια του Η.Π. όπως σημειώνει ο ίδιος

Υποφάκελος 7

Ο υποφάκελος περιέχει 24 αριθμημένα σχέδια, σκίτσα

Υποφάκελος 8

Ο υποφάκελος περιέχει 26 αριθμημένες φωτογραφίες, σχέδια και σκίτσα

Υποφάκελος 9

 Ο υποφάκελος περιέχει 37 αριθμημένα σχέδια Τατουάζ, σχέδια βελόνας και σχέδιο σφραγίδας. Ο Η.Π. σημειώνει: «Τσαμπουκάδες, ήτοι τατουάζ»

ΦΑΚΕΛΟΣ 5

ΠΡΟΣΟΧΗ. Ο φάκελος περιλαμβάνει φωτογραφίες προσωπικού χαρακτήρα. Ο φάκελος είναι μη προσβάσιμος


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

[Σημ. Το υλικό για το βιβλίο του Η.Π. "Της φυλακής" βρίσκεται στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ ΦΑΚ.4 καθώς και στον ΦΑΚ.2 Υποφ. 2 της ίδιας ενότητας (τρισδιάστατα αντικείμενα]

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Χειρόγραφα

Υποφάκελος 1 «Μαχαίρια και Κουμπούρια»

Χειρόγραφο του βιβλίου «Μαχαίρια και Κουμπούρια»

Υποφάκελος 2 «Ελληνικόν Αλφαβητάριον»

Χειρόγραφο του βιβλίου «Ελληνικόν Αλφαβητάριον»

Υποφάκελος 3 «Η Τραγιάσκα»

Χειρόγραφο του βιβλίου «Η Τραγιάσκα»

Υποφάκελος 4 «Η Δύναμη της Παράδοσης»

Χειρόγραφο του βιβλίου «Η Δύναμη της Παράδοσης»

Υποφάκελος 5 «Πηλήκια και Κασκέτα»

Χειρόγραφα του βιβλίου «Πηλήκια και Κασκέτα»

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Χειρόγραφα

Υποφάκελος 1 «Το Παράθυρο στην Ελλάδα»

Χειρόγραφο του βιβλίου «Το Παράθυρο στην Ελλάδα»

Υποφάκελος 2 «In Berlin»

Χειρόγραφο του κειμένου «In Berlin», φωτοτυπία του ίδιου κειμένου καθώς και το αυτόγραφο.

Υποφάκελος 3 «Τσιτσολίνας Εγκώμιον»

Χειρόγραφο του άρθρου «Τσιτσολίνας Εγκώμιον»

Υποφάκελος 4 «Καθρέφτης για Σένα»

Χειρόγραφο και μακέτα του «Καθρέφτης για Σένα»

Υποφάκελος 5 «Το Κλαμπ και το Κλομπ»

Χειρόγραφο του άρθρου «Το Κλαμπ και το Κλομπ»

Υποφάκελος 6 «Γλωσσάριο της Λαχαναγοράς του άγιου- Γιάννη Ρέντη», «Πειράγματα στο δρόμο καταγραμμένα στη φυλακή το 1970», «Η Πελαργοφωλιά, σημειώσεις  - Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας, 1970»

Χειρόγραφα: «Γλωσσάριο της Λαχαναγοράς του άγιου- Γιάννη Ρέντη», «Πειράγματα στο δρόμο καταγραμμένα στη φυλακή το 1970», «Η Πελαργοφωλιά, σημειώσεις  - Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας, 1970»

Υποφάκελος 7 Χειρόγραφες σημειώσεις του Η.Π.

Χειρόγραφες σημειώσεις του Η.Π.: «Η μικρή ιστορία της νεοελληνικής γελοιογραφίας», «Διαβάζοντας την Ιλιάδα», «Οι σημαίες των εθνών», «Τέρατα και τερατολογίες», «Πατήρ και Υιός στη ζωγραφική», «Τα πνευστά στον Μπετόβεν και η Ημιτελής του Σούμπερτ», «Χρώμα», «Διαβάζοντας Ιστορία Marx», «1948 πρόγραμμα μελέτης  - τότε έγραφα με το σύστημα Βηλαρά»,  «Παλιές σημειώσεις μου – όσες σώθηκαν από τις έρευνες και τις συλλήψεις»
Υποφάκελος 8 Χειρόγραφες σημειώσεις του Η.Π.: « Κοσμάς Πολίτης» Συμπεριλαμβάνεται δημοσιευμένο διήγημα του Κοσμά Πολίτη με τίτλο ‘Πρώτη Ανάσταση’ στην εφημερίδα ‘Ταχυδρόμος’ 2 Μαΐου 1959

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη

Πρώτο τυπογραφικό δοκίμιο (1983) και τελικό τυπογραφικό δοκίμιο (1990). A Macabre Song. Αρχική σελιδοποίηση (1985)

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Ρεμπετολογία, Τα Μικρά Ρεμπέτικα, Rebetika, Το Άγιο Χασισάκι

Ρεμπετολογία, Τα Μικρά Ρεμπέτικα, Rebetika, Το Άγιο Χασισάκι, διαφημιστικό 16σέλιδο. Τυπογραφικά δοκίμια. Χειρόγραφες σημειώσεις για το άρθρο Τα Λάθη του Παπαδιαμάντη

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 Ρεμπέτικα Τραγούδια

Ρεμπέτικα Τραγούδια. Τυπογραφικό δοκίμιο (1979) και μακέτες

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 Εργογραφία Ηλία Πετρόπουλου. Βιβλία, μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 Εργογραφία Ηλία Πετρόπουλου. Μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 Περίπτερα –Αυτοκίνητα – Κλουβάκια
Ο φάκελος περιέχει ένα ντάμι με κενές σελίδες. 32 φωτογραφίες με αυτοκίνητα και έναν φάκελο με σημειώσεις καθώς και 7 φωτογραφίες διπλές. Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί

Υποφάκελος 1
Ντάμι με κενές σελίδες και τίτλο "ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ - ΚΛΟΥΒΑΚΙΑ"
Το βιβλίο του Η.Π. Elias Petropoulos. La voiture grecque

Υποφάκελος 2
32 φωτογραφίες με αυτοκίνητα

Υποφάκελος 3
Σημειώσεις και λεζάντες για το βιβλίο La voiture grecque και αντίγραφα

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Κοιμητήρια

Ο φάκελος περιέχει το ντάμι του βιβλίου και σημειώσεις και αλληλογραφία σχετικά με την έκδοση του βιβλίου

ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Ιστορία της Καπότας

Ο φάκελος περιέχει το ντάμι του βιβλίου

ΦΑΚΕΛΟΣ 11 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει το ντάμι του βιβλίου


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ενότητα περιέχει πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών και φίλων του Η.Π καθώς και σχέδια του ίδιου του Η.Π. Έργα των ίδιων προσώπων μπορούν να εντοπιστούν σε διαφορετικούς φακέλους

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Έργα διαφόρων καλλιτεχνών

Υποφάκελος 1
Σχέδια [3] του Βασίλη Αλεξάκη [1981(;), 1982, 1997]

Υποφάκελος 2
Έργα της  Αριάδνης Βιταστάλη
Πορτραίτα του Η.Π. [3]
Έργο της Α.Β [Παρίσι, 1998]
Αυτόγραφο ποίημα του Η.Π. γραμμένο για τη ζωγράφο Αριάδνη Βιταστάλη [Παρίσι, 26-9-1998]

Υποφάκελος 3
Φωτογραφίες του Νεκτάριου Παπανικολάου και του Φαίδωνος Κουκουλέ
Ενυπόγραφη φωτογραφία – πορτραίτο του Η.Π. Από τον φωτογράφο Νεκτάριο Παπανικολάου
Ενυπόγραφη φωτογραφία. Φωτογράφος Φαίδων Κουκουλές

Υποφάκελος 4
Άννα Βαφία
Διάφορα σχέδια μικρού μεγέθους επικολλημένα

Υποφάκελος 5
Δημήτρης Σουλιώτης
Ξυλογραφίες του Δ.Σ. [Σημ. Η.Π. «Τυπωμένες ‘με το κουτάλι΄, θα έχουν χρωματιστό φόντο»]

Υποφάκελος 6
Δύο σχέδια πορτραίτα του Η.Π. Αγνώστου καλλιτέχνη [Coye- La- Foret, 21-12-1979]

Υποφάκελος 7
Σαράντης Καραβούζης
Σχέδια [3] του Σ.Κ. [ Σημ. Η.Π. «Ανέκδοτα σχέδια του Καραβούζη. 5-3-1986]

Υποφάκελος 8
Σαράντης Καραβούζης
Σχέδιο Σ.Κ [13-7-2000]
Σχέδιο Σ.Κ. [22-1-1987]
Σχέδιο Σ.Κ. [23-7-1987]
Σχέδιο Σ.Κ. [23-7-1987]
Σχέδιο Σ.Κ. [23-7-1987]
Σχέδιο Σ.Κ [1987]
Φωτογραφίες από έκθεση έργων του Σ.Κ στην γκαλερί «Αγκάθι» Οκτώβριος 1994 (και αρνητικά)

Υποφάκελος 9
Μικρού μεγέθους αφίσα με αυτόγραφο Α. Φασιανού
Αυτόγραφη ευχετήρια κάρτα Α.Φ. στον Η.Π.

Υποφάκελος 10
Αλέκος Φασιανός
Σχέδια [4] Α.Φ.
Σχέδιο του Α.Φ που απεικονίζει τη Μαίρη Κουκουλέ [1980]
Σχέδιο Α.Φ. για τα Ρεμπέτικα Τραγούδια [23 Ιουλίου 1982]

Υποφάκελος 11
Σκίτσο της Μαργαρίτας Σκόκου [17 Αυγούστου 1998]
Σχέδιο του Selcuk Demirel [Paris, 27-6-1998]
Χαρτοκοπτική  [2] – Ljuba and Prof. Dr. Diether Reinsch [Σημ. Η.Π. «Για τα δεκάχρονα με την Μαίρη 18-1-1984]
Δύο σκίτσα πορτραίτα του Η.Π. φιλοτεχνημένα από την Μαρία Ρέγκου [ 1969]
Σχέδιο του Ιάπωνα ζωγράφου Yujiro Otsuki  [9-1-1999]

Υποφάκελος 12
Σχέδιο του ΜΙΤ – Μητρόπουλου [Νοέμβριος 1981]
Δύο αντίγραφα γκραβούρων (απεικονίζονται κομμένα κεφάλια)

Υποφάκελος 13
Anne Siering
Σχέδιο της Anne Siering σε εφημερίδα πάνω σε άρθρο για τον Η.Π.
Σχέδιο της Anne Siering [1982]

Υποφάκελος 14
Σχέδιο του Pat Andrea [Σημ. Η.Π. «σε τραπεζομάντηλο του ρεστοράν Telemaque όπου φάγαμε με τον Α. Βερούκα και την δημοσιογράφο Γιώτα Κωνσταντάτου]
Σχέδιο του Wolinski [19-10-2000]
Καρικατούρα του Δημήτρη Πετσετίδη [ 1998]
Σέπια του Παύλου Μοσχίδη [1960?]

Υποφάκελος 15
Σχέδιο του Κώστα Ευαγγελάτου
Μεταξοτυπία του Κώστα Ευαγγελάτου
Σχέδιο του Kerleroux [Σημ. Η.Π. «έκανε την εικονογράφηση του ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΛΕΦΤΗ 6-12-1990  σ’ ένα ρεστοράν του Παρισιού]
Χαρακτικό της Γαλλίδας ζωγράφου Lise Le Coeur [1986?]
Σχέδιο του Βαγγέλη Δημητρέα [Σημ. Η.Π. Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης]
Σκίτσο του Δημήτρη Πετσετίδη [2002]

Υποφάκελος 16
Παιδικό σχέδιο του Nicolas Theodor  [Σημ. Η.Π. παιδικό σχέδιο, απεικονίζει τον Η.Π. Loctudy, Bretagne]
Ζωγραφιές του Κ. Σαμαρά [Σημ. Η.Π. Ζωγραφιές που μου έστειλε από την φυλακή, 2002]

Υποφάκελος 17
Όπυ Ζούνη
Σχέδιο

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Έργα διαφόρων καλλιτεχνών

Υποφάκελος 1
Σκίτσο  - Πορτραίτο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό με ιδιόχειρη αφιέρωση σε κορνίζα [1966]

Υποφάκελος 2
Σχέδιο του Michael Bastow [1999]]
Σχέδια [2] του Ιάπωνα ζωγράφου Yujiro Otsuki [1999]
Eνυπόγραφη φωτογραφία  του Anton [1999]
‘Εργο της Μαργαρίτας Μπακοπούλου [1969]
Κάρτα του Μποστ
Κάρτα- έργο του Χρόνη Μπότσογλου [1969?]
Φυλλάδιο έκθεσης του Χρόνη Μπότσογλου στην γκαλερί Τέχνη – ανάμεσα στα έργα και πορταίτο του Η.Π.
Έργο της Τζέννη Μαρκάκη [1968]
Δοκίμιο έργου του Νίκου Παραλή [ 1967]
Σκίτσο της Eve Jackson [1969]
Αυτοσχέδιο βιβλιαράκι με σχέδια linoleum του Άγγλου ζωγράφου Michael Bustow (Σημ. Η.Π. Εικονογράφησε το  In Berlin του Η.Π]
Σελίδες από κατάλογο έκθεσης με έργα καλλιτεχνών φίλων του Η.Π με χειρόγραφες σημειώσεις του

Υποφάκελος 3
Γιώργος Σταθόπουλος
Ακουαρέλες [3] του Γ.Σ [1999]
Μια λιθογραφία και ένα σχέδιο του Γ.Σ [1999]

Υποφάκελος 4
Μίνως Αργυράκης
Τρία σχέδια του Μίνωα Αργυράκη σε χαρτοπετσέτες φιλοτεχνημένα το 1967 στην Ύδρα. Απεικονίζονται ο Ακριθάκης, ο Η.Π. και κάποιος άγνωστος
Πορτραίτο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Μ. Αργυράκη με αφιέρωση [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 5
Άννα Βαφία
Τρία σχέδια επικολλημένα σε δίφυλλο [1966-1967]
Τρία σχέδια (σημ. Η.Π. «ίσως δημοσιευμένα στο λεύκωμά της Ελληνική Ζωολογία» [1966-1967]
Δύο σχέδια – γάτες σε δίφυλλο [1966-1967]
Δύο σχέδια δημοσιευμένα στον Ταχυδρόμο ή στην Ελληνική Ζωολογία [1966-1967]
Έξι σχέδια (σημ. Η.Π. ίσως δημοσιευμένα)

Υποφάκελος 6
Μαρία Ρέγκον
Σχέδια [5] [1966-1967]
Ηλίας Σκουλάς
Σκίτσο [1965]

Υποφάκελος 7
Αριάδνη Βιταστάλη
Έργα της Αριάδνης Βιταστάλη [5] 20/20
Κατάλογος έκθεσης

Υποφάκελος 8
Σχέδιο του Ιάπωνα ζωγράφου Yujiro Otsuki [1999]
Ακουαρέλα της Μαργαρίτας Σκόκου  [1999]
Έργο του γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου [1999]
Ενυπόγραφη φωτογραφία του Anton [1998]
Ενυπόγραφη φωτογραφία του Anton [1985] [Σημ. Η.Π. Φωτογραφία τραβηγμένη το 1985, δημοσιευμένη στην Ιστορία της Καπότας σελ. 509]
Ενυπόγραφη φωτογραφία του Anton [1998]
Σχέδιο του Νίκου Στεφάνου [2000]
Λινόλεουμ του Γ. Μιχαήλ [Παρίσι, 1976]

Υποφάκελος 9
Μακέτα για ένα δίσκο με τίτλο «Βερολίνο» σε μουσική Λάκη Καραλή και κείμενα Ηλία Πετρόπουλου

Υποφάκελος 10
Λινόλεουμ τυπωμένο από τον Αλέκο Φασιανό  για τα «Ρεμπέτικα Τραγούδια»  [1977]

Υποφάκελος 11
Κορνίζα με μαντήλι αναμνηστικό για τα Συμμαχικά Στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου [Σημ. Η.Π. «Τα πουλάγανε στο δρόμο οι μικροπωλητές»] φυλάσσεται εκτός φακέλου

Υποφάκελος 12
Κορνίζα με «Ρολόγια» του σταμπαδόρου λατερνών και συνθέτη Νίκου Αρμάου [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 13
Κορνίζα με σχέδιο του Μίνωα Αργυράκη [Παρίσι, 1976[ [Σημ. Η.Π. «στην αφιέρωση έγραψε Γιάννη αντί Ηλία»] [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 14
Ξυλογραφία του Δημήτρη Σουλιώτη [φυλάσσεται εκτός]

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Σχέδια του Η.Π. από διάφορες περιόδους και τόπους

Υποφάκελος 1
Σχέδια [2] του Η.Π. επικολλημένα σε επιστολόχαρτο του Η.Π.
«Σχεδιάκια όταν ήμουνα φαντάρος» [Καλαμπάκα , 1952]

Υποφάκελος 2
Μπλοκ ζωγραφικής με διάφορα σχέδια του Η.Π. [1959-1962, Καβάλα, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Χορτιάτης, κ.α]
«Ηλίας Πετρόπουλος 1959-1962. Διάφορα σχέδια»

Υποφάκελος 3
Σημειωματάριο με διάφορα σχέδια του Η.Π. [ 1987-1990]

Υποφάκελος 4
Σχέδια της Η.Π. [10]  της Φυλακής [1969, Φυλακές Τρικάλων και 1970, Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας]

Υποφάκελος 5
Σχέδια του Η.Π. [9] λυτά
Αυτοσχέδιο βιβλιαράκι με σχέδια. «Το Χαρακίρι. Για το Αρχείο Ρεμπέτικων Τραγουδιών. Σημειώσεις και σχέδια . Φυλακές Αβέρωφ , 10-7-1969

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Σχέδια για την εικονογράφηση βιβλίων του

Υποφάκελος 1
« Ο Τούρκικος Καφές εν Ελλάδι» 1969
19 σχέδια του Η.Π. για την εικονογράφηση του βιβλίου

Υποφάκελος 2
«Υπόκοσμος και Καραγκιόζης» 1978
Σχέδιο του Η.Π.

Υποφάκελος 3
«Το Μπουρδέλο» 1979
Σκίτσα [17] του Η.Π.

Υποφάκελος 4
«Το Άγιο Χασισάκι» 1983

Σκίτσα [23] του Η.Π.

Υποφάκελος 5
«Ο Μύσταξ» 1987
Σχέδια [23] του Η.Π. επικολλημένα σε 12 καρτέλες
Συλλογή με πέντε ειδών μουστάκια

Υποφάκελος 6
«Ταντούρι και Μαγκάλι»  [4]
«Καρέκλες και Σκαμνιά» [10]
«Ψειρολογία» [11]
«Σίδερα» [9]
«Τα Μπαστούνια των Παραθεριστών»[2]

Υποφάκελος 7
«Η Τραγιάσκα»  [1996]
«Τα πατούμενα»  Σχέδια του Η.Π. φτιαγμένα στην Φυλακή Τρικάλων [1969]

Υποφάκελος 8
«Πτώματα, πτώματα, πτώματα» [Σημ. Η.Π. «Τα πρωτότυπα έγιναν το 1988 – πρώτη δημοσίευση στον Σχολιαστή, βιβλίο το 1990]

Διάφορα σχέδια
Υποφάκελος 9
«Καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες» Τα σχέδια, οι φωτογραφίες και τα σκίτσα για την εικονογράφηση του βιβλίου

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 Σχέδια διαφόρων καλλιτεχνών για την εικονογράφηση έργων του Η.Π.
Γκραβούρες του 19ου αιώνα από τη ζωή στην Τουρκία και στην Ανατολή και απεικονίσεις της Αθήνας και του Πειραιά

Υποφάκελος 1
Συμπληρωματικά σχέδια του Αλέκου Φασιανού για τα «Ρεμπέτικα Τραγούδια» [2-2-1979]
Αυτοσχέδιο τετράδιο με βινιέτες – σχέδια του Α.Φ. για την έκδοση

Υποφάκελος 2
Σχέδια [3] του Αλέκου Φασιανού για το  «Suicide» [Παρίσι, 1979]

Υποφάκελος 3
Σχέδια [2] του Αλέκου Φασιανού για το «L’ Amant Jaloux» [Paris, 1979]

Υποφάκελος 4
Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού( εξώφυλλο) για το «Μπουρδέλο» (1980)

Υποφάκελος 5
Σχέδια [5] του Αλέκου Φασιανού για «Τα Μικρά Ρεμπέτικα» (1982)

Υποφάκελος 6
Συμπληρωματικά σχέδια [50] του Αλέκου Φασιανού για τη δεύτερη έκδοση των «Ρεμπέτικων Τραγουδιών» [15-1-1983]

Υποφάκελος 7
Κορνίζα με το αυθεντικό linoleum – εξώφυλλο του Αλέκου Φασιανού για τα «Ρεμπέτικα Τραγούδια» (1983)

Υποφάκελος 8
Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού για την πρώτη έκδοση των «Ρεμπέτικων Τραγουδιών» [Σημ. Η.Π. «Η πρώτη ιδέα – σχέδιο του Φασιανού για τα Ρεμπέτικα του 1979»

Υποφάκελος 9
Σχέδια [9] του Αλέκου Φασιανού για την αγγλική έκδοση των «Ρεμπέτικων Τραγουδιών» [London, 1992]

Υποφάκελος 10
Σχέδια [2] του Αλέκου Φασιανού για την επανέκδοση «ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ»  (1979)

Υποφάκελος 11
Σχέδιο (εξώφυλλο) του Αλέκου Φασιανού για τα «Ποιήματα» [Εκδόσεις Νεφέλη, 1980]

Υποφάκελος 12
Σχέδιο του Μπόστ «Σταύρακας» για το εξώφυλλο του «Υπόκοσμος και Καραγκιόζης» (1978)

Υποφάκελος  13
Σχέδια [8] της Ελεωνόρας Αρχελάου για το «Ελλάδος τάφοι» [1966]

Υποφάκελος 14
Σχέδιο {προμετωπίδα) του Κώστα Τσόκλη  για τις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΙΔΕΡΙΕΣ» (1979)

Υποφάκελος 15
Σχέδια του Σαράντη Καραβούζη

Σχέδια [2] για το άρθρο του Η.Π. «Η αηδιαστική ζωοφιλία»
Σχέδιο για το «Ταντούρι και Μαγκάλι» (1991)
Σχέδια [3] για τη «Φασουλάδα» (1991)
Σχέδιο χωρίς τίτλο (Καρέκλες και Σκαμνιά?)

Υποφάκελος 16
Σχέδια [2]  του Καναβάκη για  «Η Φουστανέλα» (1987, 1993)

Υποφάκελος 17
Σκίτσο του Ηλία Σκουλά για τα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» (1971)
Σκίτσο του Τάκη Σιδέρη για τα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (1968) [Σημ. Η.Π. «δημοσιευμένο στο τέλος του Γλωσσαρίου»]

Υποφάκελος 18
Σχέδια [8] του Βασίλη Σπεράντζα [«Ρεμπέτικα», «Καραγκιόζης/Υποκόσμος» (1967)]

Υποφάκελος 19
Δερματόδετο μπλοκ με φωτογραφίες στιγμιότυπα (σουβενίρ) από το Κάιρο

Υποφάκελος 20
Γκραβούρες
Η Καραντίνα (Λοιμοκαθαρτήριο) στην Οδησσό.
Ο Κόλπος της Βάρνας, Βουλγαρία
Οδησσός
Οδησσός
Αδριανούπολη
Ισταμπούλ, το γιαγκίνι του Γαλατά
Ισταμπούλ
Καφενείο στην Μπλίντα της Αλγερίας
Μοντενέγκρο
Κέρκυρα
Ζεϊμπέκης
Η πύλη του νέου σαραγιού του Ντολμά- Μπαξέ
Ρόδος
Ρόδος – Οδός Ιπποτών
Πόλη
Μπεϊρλεμεπι – το θερινό σαράι του σουλτάνου
Στην Πόλη – Το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ
Les Confrerie des Bonzes Mendiants
Abissino in tenuta da fantasia
Vecchio mussulmano
Scutari, 1897
Μπασιμπουζούκης
Μπασιμπουζούκοι σε καφενεδάκι
Μπασιμπουζούκης
Salon de 1863 Gerome: le prionnier
Ιανουάριος 1836
Μπασιμπουζούκης 1861
1839 [Δερβίσης]
1860 [Δερβίσηδες]
Type du Maroc 1865

Υποφάκελος 21
Γκραβούρες
Παρθενών
Όθων και Αμαλία
Πειραιάς
Ο Όθων και η Αμαλία στην Μητρόπολη της Αθήνας
Η Αρχαία Αθήνα (φανταστική απεικόνιση)
Αθήνα
Τρία χαρτονομίσματα  (1939-1944)

Υποφάκελος 22
Εικονογραφήσεις  - σχέδια του Φιλόλαου για το άρθρο του Η.Π.

Υποφάκελος 23
Σχέδια [8] του Φιλόλαου (1989) για το άρθρο του Η.Π. «Χαρταετοί και Χαρτογιακάδες» στο περιοδικό Σχολιαστής , Ιούνιος 1989

Υποφάκελος 24
Δίσκος (φίλντισι) με προστατευτικό τζαμάκι (φυλάσσεται εκτός)

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 Σχέδια διαφόρων καλλιτεχνών για την εικονογράφηση έργων του Η.Π.

Σχέδια διαφόρων καλλιτεχνών για την εικονογράφηση έργων του Η.Π. Φασιανός, Τσόκλης, Σουλιώτης, Σπαθάρης, Σπεράντζας, Kerleroux
Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη, Η Αυλή μου, Ελλάδος Κοιμητήρια, Καπανταήδες και Μαχαιροβγάλτες, Υπόκοσμος και Καραγκιόζης, Ρεμπέτικα Τραγούδια

Υποφάκελος 1
Σχέδια του Kerleroux για το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΛΕΦΤΗ»

Υποφάκελος 2
Σχέδια του Ευγένιου Σπαθάρη  για το «ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ»
Ξυλογραφίες [2] του Δημήτρη Σουλιώτη για το «ΚΑΠΑΝΤΑΗΔΕΣ  ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ»
Σχέδιο του Βάσου Βενιέρη
Σχέδια [2] του Βασίλη Σπεράντζα  για τα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»

Υποφάκελος 3
Σχέδια  [38] του Αλέκου Φασιανού για «Η ΑΥΛΗ»

Υποφάκελος 4
Σχέδια Αλέκου Φασιανού
Σχέδια [2] για εικονογράφηση ποιημάτων του Η.Π. [20-4-1990]
Σχέδια [3]  για την «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ»
Σχέδια [2], το ένα με αφιέρωση στον Η.Π., το άλλο με αφιέρωση στη Μαίρη [Κουκουλέ]

Υποφάκελος 5
Σχέδια [8] Κώστα Τσόκλη για την εικονογράφηση του «ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ»

Υποφάκελος 6
Σχέδια του Αλέξη Βερούκα για την «ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ & ΠΛΑΤΕΙΩΝ» (1995) και για το «ΑΡΘΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 7
Σχέδια του Αλέκου Φασιανού [προεργασία] για το «A MIRROR FOR YOU» [φυλάσσεται εκτός]

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 Σχέδια για την εικονογράφηση έργων του Η.Π.

Σχέδια για την εικονογράφηση έργων του Η.Π. (Καπανταήδες και Μαχαιροβγάλτες, Ιστορία της Καπότας, Φουστανέλα. Εικονογράφηση από το περιοδικό Μπουκέτο)

Υποφάκελος 1
Σχέδια Α. Καναβάκη [7]  για την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ»

Υποφάκελος 2
Σχέδια του Α. Καναβάκη για την «ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ»

Υποφάκελος 3
Σχέδια – εικονογράφηση από το περιοδικό ΜΠΟΥΚΕΤΟ [4,φυλάσσονται εκτός υποφακέλου]

Υποφάκελος 4
Ταμπλό [3] του Δημήτρη Σουλιώτη  για το «ΚΑΠΑΝΤΑΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ»

Υποφάκελος 5
Γκραβούρα Παλούκωμα ληστών στην Ανατολία  για το «ΚΑΠΑΝΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ» [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 6
Δύο αφίσες [φυλάσσονται εκτός]
Ηλίας Πετρόπουλος – Έκθεση Κολλάζ – Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι – 10-27 Οκτωβρίου 1994
Αφίσα με τους τίτλους βιβλίων του Η.Π.

Υποφάκελος 7
Έργο του Michael Bustow  [φυλάσσεται εκτός]

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 «Το Άγιο Χασισάκι»

Υποφάκελος 1
Σχέδια για την εικονογράφηση

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Διάφορα σχέδια καλλιτεχνών και πορτραίτα του Η.Π.

Υποφάκελος 1
Σχέδια [2] του Παύλου Μοσχίδη χ.χ.
Ενυπόγραφο σκίτσο του Κώστα Τσόκλη [17.1.1990]
Πορτραίτο του Jacques Lacarriere  φιλοτεχνημένο από τον Πολωνό ζωγράφο Jan Sawka [1978?]
Σχέδιο πορτραίτο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Κώστα Κηλαηδόνη [1968]
Προσωπογραφία του Η.Π. από τον Β. Σπεράντζα [Παρίσι,1983]
Πορτραίτο του Η.Π. από τον Α. Βερούκα [1996]
Σκίτσο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Dave Stevens [Παρίσι, 1996]

Υποφάκελος 2
Σχέδια του Βασίλη Αλεξάκη  [11]

Υποφάκελος 3
Σχέδια του Σαράντη Καραβούζη [6]
Πορτραίτα [2] του Η.Π. από τον Σαράντη Καραβούζη [Παρίσι, 1993]
Ζωγραφικός πίνακας  πορτραίτο του Η.Π. από τον Σαράντη Καραβούζη [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 4
Σκίτσα -  πορτραίτα [6]  του Η.Π. από την  Anne Siering  [1980, 1982, 1993]

Υποφάκελος 5
Σχέδιο πορτραίτο του Η.Π φιλοτεχνημένο από την Έρικα Δουραλή [Παρίσι, 1997]
Σχέδιο του Corneille [1976]
Πορτραίτο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Νίκο Μάθεση [Απρίλιος 1974]
Σχέδια [3] του Selcuk Demirel [1996, 1997] [ένα φυλάσσεται εκτός υποφακέλου λόγω μεγέθους]
Παστέλ του λογοτέχνη Αριστείδη Αντονά (Αρχιτέκτων Αρ. Αντωνακάκης) [Παρίσι, 1993(;)]

Υποφάκελος 6
Αλέκος Φασιανός
Σκίτσο πορτραίτο του Η.Π. από τον Αλέκο Φασιανό  [1979]
Κολλάζ [2] του Αλέκου Φασιανού
Ενυπόγραφο πρωτότυπο ενός linoleum του Αλέκου Φασιανού
Εννέα σχέδια του Αλέκου Φασιανού [1979, 1980, 1982, 1983] Τρία από αυτά κορνιζαρισμένα σε κορνίζες της φυλακής του 1970 [φυλάσσονται εκτός]
Κεραμικό τάμα του Αλέκου Φασιανού [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 7
Σχέδιο του Μίνωα Αργυράκη [1982?] [φυλάσσεται εκτός]

Υποφάκελος 8
Σχέδιο πορτραίτο του Η.Π. φιλοτεχνημένο από τον Κώστα Σαμαρά [Φυλακές Κέρκυρας, 2000]

ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Βιβλία που αφορούν διάφορους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μοσχίδης, Καναβάκης, Γρηγοράκης, Bastow) καθώς και κατάλογοι εκθέσεων

01. Bustow, Michael. Pastels. Exhibition Catalogue.  January 22 to March 6 1987. Galerie Jean Briance. Paris
02. Γρηγοράκης, Νίκος. Ελληνική Χαρακτική. Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Ιούνιος 1985
03. Καναβάκης, Ανακρέων. Paraphernalia. Εκδόσεις Marel. Αθήνα, 1996
04. Moschidis, P., P. Moschidis Zeichnungen 1963-1968. Athen, 1969
05. Moschidis, P. Drawings of Pavlos Moschidis 1963-1968. Athens, 1969
06. Tsoclis, C. C. Tsoclis. Εκδόσεις Αδάμ, 1992. Συνοδεύεται από αυτοσχέδιο φάκελο του Η.Π. με αποκόμματα εφημερίδων και φωτοτυπίες άρθρων με κριτικές
07. Αφίσα έκθεσης «2000 Κονσέρβες Ζωγραφική, Γλυπτική Multimedia. 25 Μαΐου- 1 Ιουλίου 2000

ΦΑΚΕΛΟΣ 11 Βιβλία εικαστικών και κατάλογοι καλλιτεχνών (Χατζηκυριάκος  - Γκίκας, Τσόκλης, Γρηγοράκης, Φατούρος, Σβορώνος, Πανουργιάς, Μπουργιώτης) και κωμικογράφων (Turhan Selçuk)

01. Γρηγοράκης, Νίκος. Τα ψάρι και το ψάρεμα στην νεοελληνική χαρακτική. Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Χαρακτικής Τόμος Πρώτος, 1999
02. Αθέατη Ελλάδα .Φωτογραφίες Ηλίας Μπουργιώτης. Εκδόσεις Βιβλιοσυνεργατική, 1996
03. Μητσάκη, Κ. Τα Ηπειρωτικά οδοιπορικά δύο ζωγράφων του Άγγλου Edward Lear και της  Ελληνίδας Θάλειας Φλωρά- Καραβία. Περιοδικό Ηπειρωτική Εστία Ιωάννινα, 1977
04. Τα σχέδια των παιδιών. Β’ έκθεση μαθητικής ζωγραφικής
05. Ζωγράφος, Παντελής. Βυζαντινή Ζωγραφική
06. Θεσσαλία . 25 χαλκογραφίες του Tavy Nottton. Εκδόσεις ΘΕΤΤΑΛΟΣ,  Λάρισα, 1994
07. Τεύχος περιοδικού Gul DIken. 1995
08. Selcuk, Turhan. Human Rights. Turkish Ministry of Culture, Istanbul. 1995
09. Αντονάς, Αριστείδης. Κτίσματα 1992-1998. Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 1998
10. Le Daily- Bul no date
11. Φατούρος, Δ.Α. Εικαστική Δίοδος. Εκδόσεις  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Θεσσαλονίκη, 1988
12. Πανουργιάς, Θύμιος. Κατάλογος έκθεσης. 1969
13. Ghika Με το φακό του Jean –Francois Bonhomme. Artigraf. Αθήνα, 1993
14. Τεύχος Περιοδικού Acr. 4. Θεσσαλονίκη
15. Γρηγοράκης, Νίκος. Έλληνες Χαράκτες εχάραξαν τη Νέα Εστία. Αίθουσα τέχνης Υάκινθος. 1987

ΦΑΚΕΛΟΣ 12 Βιβλία εικαστικών και κατάλογοι εκθέσεων καλλιτεχνών (Βαλσάμης, Σουλιώτης, Berquet, Σανταμούρης, Pouppeville, Παραλής, Ακριθάκης, Φασιανός, φωτογραφίες Σεφέρη, ελληνική χαρακτική, Berlin Paris Bar, Το Μουσείο του Γέλιου, αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο, Σελιδοδείκτες)

01. Fassianos, Alecos. La mythologie au quotidian. Galerie Rachlin – Lemarie Paris. 23 Septembre- 25 Octobre 2000
02. Pouppeville, Denis. A. Fouray, Paris, 1987
03. Μορφωτικό Ϊδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Αθήνα, 2000
04. Berlin Paris Bar. Octobre- Novembre 1991. Artcurial. Paris, 1991
05. Εθνική Πινακοθήκη. Ελληνική Χαρακτική 1930-1940. Δήμος Πατρέων. Δημοτική Πινακοθήκη, 1994
06. Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.Τάκης Κανελλόπουλος. Εκδόσεις Αιγόκερως, 1997
07. Kotzamani, Maria (ed.). Akrithakis. Municipality of Patras, no date. Συνοδεύεται από αυτοσχέδιο φάκελο του Η.Π. με κριτικές και αποκόμματα εφημερίδων
08. Το Μουσείο του Γέλιου. Εκδόσεις Baobab, 1978
09. Αρχιπέλαγος Πολιτιστικό Κέντρο. Έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα και του γλύπτη Κώστα Βαλσαμή χ.η.
10. Souliotis, Dimitris. Κατάλογος έκθεσης – Φεβρουάριος 2002
11. Έκθεση Σελιδοδείκτες. 15-30 Νοεμβρίου 1999
12. Fasianos, Alecos/ Andes et Amours. Expositions du 2 Avril au 12 Mai 1998. Editions Gallerie Rachlin Lemarie Beaubourg
13. Santamouris, Christos. Κατάλογος Έκθεσης. Εκδόσεις Άρτεμις. 2001
14. Ηλίας Πετρόπουλος. Ο ζωγράφος Γιώργος Παραλής. Διαγώνιος. Θεσσαλονίκη, 1959
15. Hans VD. Pol. Πάτρα, Καρναβάλι 1986. Έκδοση Φεστιβάλ Πάτρας
16. Berquet, Gilles. Sur Rendez-VOus. Editeur Jean Pierre Faur. Paris, 2000

ΦΑΚΕΛΟΣ 13 Κατάλογοι εκθέσεων καλλιτεχνών (Pat, Τσόκλης, Καραβούζης), βιβλία εικαστικών (χαρακτική), συλλογή φωτογραφίας Ντίνου Χριστιανόπουλου, ψηφιδωτά βασιλικής Δουμετίου Νικοπόλεως, λεύκωμα Αγίου Όρους, υλικό 19ου και αρχών 20ου αιώνα που αφορά την ελληνική μόδα

01. Ψηφιδωτά Βασιλικής Δουμετίου Νικοπόλεως. Δήμος Πρέβεζας. Πρέβεζα, 1993
02. Στεφάνου, Νίκος. Για το θέατρο και τη ζωγραφική. Βουρκαριανή, 1999
03. Εταιρία Ελλήνων Τεχνοκριτών. Περιβάλλον – Δράση – Τάσεις της Ελληνικής Τέχνης Σήμερα. Αθήνα, 1981
04. Γρηγοράκης, Νίκος. Εικοσι οχτώ Έλληνες Χαράκτες. Αθήνα, 1998
05. Η συλλογή Φωτογραφιών του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Μια επιλογή. Εκδόσεις Καναβος. Θεσσαλονίκη, 1998.
06. 17 εικαστικοί για τον Μ. Αναγνωστάκη. 17 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2000. Αθήνα, 2000
07. Άρθρο αφιέρωμα στον Κώστα Τσόκλη «Η Τέχνη είναι Αλλιώς» ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ, Τεύχος 50, Απρίλιος 1991
08. Κατάλογος έργων έκθεσης «Θεατρικά Προσχέδια και Υδατογραφίες Γιάννη Τσαρούχη. χ.χ
09. Ιερομονάχου Στέφανου Κελλιώτου. Λεύκωμα του Αγίου Όρους Άθω.1928
10. Καραβούζης, Σαράντος. Καραβούζης. Πινακοθήκη Κυκλάδων. Ερμουπόλεια 1997. Σύρος, 1997
11. Τσόκλης, Κώστας. Tsoclis. Κατάλογος Έκθεσης. Ιούνιος 1996
12. Pat Andrea. Pinturas. Galeria Fernando Santos. Porto, 1995
13. Pat Andrea. Exhibition at the Frissiras Museum. 6/4-16/6/2001. Εκδόσεις Μίλητος, 2001
14. Γρηγοράκης, Νίκος. Η Νεκρή Φύση στη Νεοελληνική Χαρακτική τον 20ο αιώνα. Τόμος Δεύτερος. Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Χαρακτικής. Αθήνα, 1999
15. Ελληνική Μόδα. Αυτοσχέδιος φάκελος Η.Π. με ποικίλο υλικό με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΔΑ.» Περιέχει σχέδια ενδυμάτων, καλαπόδια κ.α από περιοδικά κ.α έντυπα

ΦΑΚΕΛΟΣ 14 Πρωτότυπα έργα του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα για την εικονογράφηση του έργου του Η.Π. Η Τραγιάσκα [Φυλάσσεται χωριστά]

ΦΑΚΕΛΟΣ 15 Ελληνικά και ξένα γραμματόσημα σε κουτί από πούρα


ΕΝΟΤΗΤΑ V  ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Η ενότητα περιλαμβάνει άρθρα και μελέτες αναφορικά με το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, φυλλάδες και φιγούρες του Καραγκιόζη.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Άρθρα, μελέτες, αποκόμματα εφημερίδων

Υποφάκελος 1 Άρθρα και μελέτες σχετικά με τον Καραγκιόζη και το Παγκόσμιο Θέατρο Σκιών

Τεύχος περιοδικού ΘΕΑΤΡΟ – Δίμηνη θεατρική Επιθεώρηση. Χρόνος Β’ Τεύχος 10. Ιούλιος – Αύγουστος 1963

Επτά Μέρες Καθημερινή. Καραγκιόζης. Η σκιά του καλύτερου εαυτού μας. 3 Ιανουαρίου 1999

Ο Καραγκιόζης. Θέατρο Σκιών. Έκδοση της ΣΤ’ τάξης 72ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. 1998-99

Φωτοαντίγραφο – Διάλεξη του καθηγητού της Αρχιτεκτονικής Κυρίου Νικ. Μουτσοπούλου με τίτλο «Το Θέατρο των Σκιών ανά τους Αιώνας» Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1965(?)

Ευγένιος Σπαθάρης – Για τα ηρωικά έργα του ελληνικού θεάτρου σκιών (συνομιλία με τον Γιάννη Κουρή). Περιοδικό Δοκιμές. Τεύχος 3, Φθινόπωρο 1995, σσ. 205-221

Φωτοαντίγραφο Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζει  - Ενός εκατομμυρίου λιρών χαρτονόμισμα υπό Μάρκου Τουαίν και άλλα αφηγήματα (σημ. περιλαμβάνει Π. Ριζάλ  Ο Καραγκιόζης

Φωτοαντίγραφο άρθρου Βαγγέλη Βαβανάτσου,  Ο Κοινωνικοπολιτικός ρόλος του Καραγκιόζη. Ελληνοευρωπαική Κίνηση Νέων. Δελτίο 3 – Γενάρης 72

Ανάτυπο άρθρου Ilhan Basgoz. Earlier References to Kujla and Karagoz, Turcica – Revue d’ Etudes Turques. Tome III. 1971

Δύο άρθρα για τον Καραγκιόζη Linda S. Myrsiades, Loring M. Danforth Byzantine and Modern Greek Studies, 1976

Francoise et Cherif Khaznadar , Le Theatre d’ Ombres

Τεύχος του περιοδικού ΓΙΑΤΙ αριθμ. 26 Δεκέμβρης 1985

Ανάτυπο άρθρου Θανάση Φωτιάδη « Ο Καραγκιόζης αποτελεί κοινωνική διαμαρτυρία. Περιοδικό ΤΟΜΕΣ 9/75

Σελίδες από το περιοδικό Magasin Pittoresque ( έτη 1876 και 1839 χωρίς άλλη πληροφορία)

Ανάτυπο άρθρου Hap Grieshaber “Mein Karaghiosis’ Repertoire” Hellenika Jahrbuch fur die Freunde Greiechelnds 1976

Τεύχος περιοδικού Ζυγός Αριθμ. 20 – Μάιος – Ιούνιος 1976 (άρθρα διαφόρων για τον Καραγκιόζη)

Τεύχος περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ με φιγούρες Καραγκιόζη του Σ. Χαρίδημου [Σημ. Ο Η.Π συμπληρώνει ημερομηνία 2000]

Ανάτυπο άρθρου  Helmut Beckmann “Die Schattenbuhne des Karaghiosis” HELLENIKA , III, 66

Ανάτυπο άρθρου Isidora Rosenthal-Kamarinea “Im Bannkreis Griechenlands HAP Grieshaber und MArgarete Hannsmann” HELLENIKA , III, 71

Ανάτυπο άρθρου  Phanis J. Kakridis  “Karagiozis und Aristophanes” HELLENIKA , I, 72

Ronald Gudas, “The World of Karaghiozis” The Athenian, September 1981

Φωτοτυπημένο άρθρο Ν.Ι. Βασιλειάδη «Το Τουρκικόν Θέατρον. Ο Καραγκιόζης» Ημερολόγιο Σκόκκου 1895 και φωτοτυπημένο άρθρο Γ. Τσοκόπουλου  «Το ελληνικόν λαικόν θέατρον Ο Καραγκιόζης»  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ, Ιανουάριος 191

Υποφάκελος 2 Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών σχετικά με τον Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών

Αριθμημένα 01 έως 141

Στο τέλος του υποφακέλου υπάρχει δίφυλλο με τίτλο «Θέατρο Σκιών» που περιέχει σχετικά αποκόμματα

Αριθμημένα 01 έως 19

Υποφάκελος 3 Προγράμματα και ανακοινώσεις εκδηλώσεων αναφορικά με τον Καραγκιόζη

Αριθμημένα προγράμματα και ανακοινώσεις εκδηλώσεων 01 έως 14

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Φυλλάδια και έντυπα
Υποφάκελος 1 Εικονογραφημένος Καραγκιόζης του Σπαθάρη (2 τεύχη).
Υποφάκελος 2 Σειρά φυλλαδίων των εκδόσεων Ρέκου (25 τεύχη).
Υποφάκελος 3 Έντυπα κείμενα για παραστάσεις Καραγκιόζη.

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Υλικό εικονογράφησης του έργου Υπόκοσμος και Καραγκιόζης, φιγούρες και αλληλογραφία

Υποφάκελος 1 Υλικό για την εικονογράφηση του έργου Υπόκοσμος και Καραγκιόζης

Υποφάκελος 2 Φιγούρες χαρτοκοπτικής
Φιγούρες χαρτοκοπτικής του εκδοτικού οίκου «Άγκυρα»  [Αριθμοί 1, 2,4,9 (διπλό), 10 (3 φορές), 17 (διπλό), 18 (διπλό)
Φιγούρες των εκδόσεων Ρέκου (μία σελίδα)

Υποφάκελος 3 Φιγούρες χαρτοκοπτικής «Ο Καραγκιόζης και η παρέα του»

Υποφάκελος 4 Φιγούρες χαρτοκοπτικής του εκδοτικού οίκου «Αστήρ»

Υποφάκελος 5 Δύο πλαστικές φιγούρες (Κολιτίρι, Σταύρακας)

Υποφάκελος 6 Ποικίλα

Αλληλογραφία
Επιστολή Γιώργου Αντωνακόπουλου προς Η.Π. χ.η. [Ο Η.Π σημειώνει «Το έλαβα 6-10-76»]
Επιστολή Βαγγέλη Βαβανάτσου προς Η.Π. 13-8-1976
Επιστολή Μάρκου Ζαρίκου  χ.η. [Ο Π.Π. σημειώνει «ήρθε 30-8-76 από Χρ. Παπουτσάκη]

Βιβλιογραφικά στοιχεία

Σημείωμα Θανάση Φωτιάδη

Βιβλιογραφία Τουρκικού Καραγκιόζη. [Ο  Η.Π. σημειώνει «Στάθης Δαμιανάκος. 23-1-76»

Βιβλιογραφία E. Zakhos

Βιογραφικό σημείωμα

Βιογραφικό Σημείωμα Σωκράτη Βενάρδου

Σημειώσεις

Χειρόγραφες σημειώσεις Στάθη Δαμιανάκου για μια ομιλία με θέμα το Θέατρο Σκιών στην Τουρκία και την Ελλάδα

Σκίτσα και φωτογραφίες

Σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο του Η.Π για τον Καραγκιόζη στο περιοδικό ΑΝΤΙ (1976)

Φωτογραφία . Ευγένιος Σπαθάρης, σκηνοθέτης Όλε Όλσεν και τεχνικοί

Φωτογραφία από την παράσταση Γ. Λαζαρίδη – Ν. Αθερινού «Ο Καραγκιόζης στο Αιγαίο» στο Θέατρο Μινώα – 1976. Μίμης Φωτόπουλος (Καραγκιόζης), Τάσος Ψωμόπουλος (Κολλητήρι), Ζαννίνο (Μπάρμπα Γιώργος)

Φωτογραφία από από την παράσταση Γ. Λαζαρίδη – Ν. Αθερινού «Ο Καραγκιόζης στο Αιγαίο» στο Θέατρο Μινώα – 1976.

Φωτογραφία. Μπλουζάκι με στάμπα Καραγκιόζη

Ημερολόγιο 1992 με φιγούρες Θεάτρου Σκιών [φυλάσσεται εκτός]


ΕΝΟΤΗΤΑ VI ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η ενότητα περιλαμβάνει στίχους και μουσική (παρτιτούρες)  ρεμπέτικων τραγουδιών, έντυπες φυλλάδες με ρεμπέτικα, δισκογραφικές εταιρείες, τεκμήρια ρεμπετών – προσωπικά έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, μουσικά όργανα. Στις αγκύλες [ ] εμφανίζονται οι αριθμοί που ο ίδιος ο Η.Π. έδινε στα τεκμήρια (Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια). Η μεγάλη πλειοψηφία των τεκμηρίων σε αυτή την ενότητα φέρει σφραγίδα του Αρχείου Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Ρεμπέτικα τραγούδια

Υποφάκελος 1

Το Τετράδιο του Μιλάνου. Συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 τραγούδια, ρεμπέτικα και μη. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μούρεσι Πηλίου το 1944. Το τετράδιο φέρει τίτλο με τη γραφή του Μιλάνου: «Βιβλίον Τραγουδιών»

Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο εσώφυλλο σημειώνει: «Μούρεσι Πηλίου.  Μάϊος ’44. Το τετράδιο του γέρο-Μιλάνου. 200 σελίδες αριθμημένες. Περισσότερα από 300 τραγούδια – όχι όλα ρεμπέτικα»

[Σημείωση. Οι υποφάκελοι 2-9 περιλαμβάνουν τραγούδια από τη συλλογή του Η.Π. Τα τραγούδια, χειρόγραφα ή δακτυλογραφημένα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν την υπογραφή του δημιουργού τους ενώ όλα φέρουν τη σφραγίδα του αρχείου Η.Π. και αύξοντα αριθμό. Σε ορισμένα υπάρχουν συμπληρωματικές πληροφορίες όπως ημερομηνία δημιουργίας, είδος τραγουδιού, ρυθμός, ή φωνογράφηση. Στην παρούσα καταγραφή δίνεται ο τίτλος του τραγουδιού (αν υπάρχει) ή ο πρώτος στίχος (αν δεν υπάρχει τίτλος) και ο αριθμός από τη σφραγίδα του αρχείου Η.Π.  Ακολουθείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου.]

Υποφάκελος 2

[390] Η Μπόμπα

[391] Μια μικρή στο Περιστέρι

[392] Αρώστησα Μανούλα μου

[393] Δεν είμαι εγώ για σένα

[394] [Απόψε τα ματάκια σου τα ίδα δακρυσμένα…]

[395] Θαλασσοπούλι

[396] Ο πρεζάκιας

[397] [Πέραμα  Πέραμα…]

[398] Ο κατάδικος στενάζει [Σημ. στην πίσω πλευρά υπάρχει δεύτερο τραγούδι με τίτλο «Ο ισοβίτης»

[399] [Άκου να σου ειπώ κυρά μου…]

[400] Το 8ον Θαύμα

[401] Εδώ που φθάσαμε μαζί

[402] Εδώ που φθάσαμε μαζί

[403] Εδώ που φθάσαμε μαζί

[404] [Μάγες ομορφιές, φλόγα στις ματιές…]

[405] [Άδικα κάθεσαι και κλαις…]

[406] Η έξυπνη γυναίκα

[407] [Είμαι εργάτης στο λιμάνι…]

[408] Είμ’ εργάτης στο Λιμάνι

[409] Ρίχνεις το δίχτυ στο γιαλό

[410] Κάνε την πάπια

[411] Είμαι εργάτης στο λιμάνι

[412] Μ’ έκαψες

[413] Τι κάνουν τα λεφτά

[414] Το σπιτάκι της

[415] Μπαγαπόντα

[416] Μπανκανότα

[417] Πολύ θα μετανοιώσης

[418] Πολύ θα μετανοιώσης

[419] Αννίτσα

[420] Μπήκε ο χειμώνας

[421] Η Μαρίκα στο ράφι

[422] Το Μοδιστράκι

[423] Μάγκικα τραγούδια θα σου γράψω

[424] Η Ναζού

[425] Το ζεμπεκάκι τ’ όμορφο

[426] Το τσαρδί

[427] Σε ξένα λιμάνια γυρνώ

[428] Για κράτησε τον όρκο σου

[429] Το παληοκάραβο

[430] [Στα κάλλη σου τρελλαίνομε Πιπίνα μου Πιπίνη…]

[431] [Έφυγες στην Αμερική μούκαψες την  καρδιά μου…]

[432] [Σαν και σένανε δεν είδα…]

[433] [Σαν και σένανε δεν είδα…]

[434] [Πώς μ’ έριξε η μοίρα μου σε σένα  την πλανεύτρα …]

[435] Πόσες καρδούλες κλάψανε

[436] Φάγανε το γαιδουράκι

[437] Το πιτσιρίκι

[438] Δυο μεράκια

[439] Απόψε να μην κοιμηθής

[440] Έμορφη Σμυρνιά

[441] Γαλανομάτα Πατρινιά

[442] Καλλιοπάκη – Λαϊκό Τραγούδι

[443] Αν θέλεις κι αν δεν θέλεις

[444] Η μικρή απ’ το Πασαλιμάνι

[445] Λαϊκό έθυμο

[446] Μας πήρανε χαμπάρι

[447] [Το φιλί δεν είναι κρίμα…]

[448] [Βάλθηκες εσύ να με πεδέψης…]

[449] [Μη σε νειάζει που θα φύγω…]

[450] [Μη σε νειάζει που θα φύγω…]

[451] Ας σε φιλήσω μια φορά

[452] [Γιατί μ’ αρνιέσαι…]

[453] Οι κακοτοπιές

[454] [Μπρος στην πόρτα που ‘χει κλείσει…]

[455] [Στη ζωή μας που κυλά…]

[456] [Στης Ζωής  τη στράτα…]

[457] Θα φύγω και θα κλαις

[458] Της γειτονιάς σου τα παιδιά

[459] [Έφυγε το κορίτσι σου και το βαλες μαράζι…]

[460] [Σε γουστάρω και γι’ αυτό…]

[461] Σουδανέζες

[462] [‘Αδικα τρέχεις και ρωτάς…]

[463] [Σκέπτομαι τον χωρισμό μας…]

[464] Κισμέτ

[465] Τι κιάν είμαστε φτωχοί

[466] Αλανιάρικο

[467-Α] Συρτό και στην πίσω σελίδα [467-Β] [Κατεστραμένη τώρα πια…]

[468] [Όπου και να φύγης…]

[469-Α] Το πείσμα σου να πνίξης και [469-Β] Σαν το μουσούρον

[470] [Πως το θες να σου το πω…]

[471] Βράδυασε

[472] [Σαγάπησα γιαυτό και περιμένω…]

[473] [Όμορφα βράδυα με χίλια μάγια…]

[474] ‘Αι μανούλα μου

[475] [Είδα μες τα πέπλα της πνιγμένη…]

[476] Μπάλος

[477] Ζαργάνες

[478] Ο Νεραιδοπαρμένος

[479] Βράδια στη Χαβάη

[480] [Όταν τις νύχτες…]

[481] Όπου και να πας

[482] Χράπα χρούπα

[483] Δύο καρπούζια σ’ ένα χέρι

[484] [Κουτσομπολιό μου κάνουνε…]

[485] [Παραπονούντε…]

[486] [Πειο περ από το Ζάννειο..]

[487] Πειό περ’ από το Ζάννειο

[488] [Όλο τον κόσμο τον ακούς..]

[489] Αδικοφυλακισμένος

[490] Η Μάννα που μας γέννησε

[491] Σκοτεινιάζει κι όλο βρέχει

[492] [Εξύλωσε η φόδρα μου..]

[493] Ποιος δεν έκλαψε στα ξένα

[494] Σαν ζη κανείς στη μοναξιά

[495] Το Μεράκη

[496] Ο Ροιδίτης

[497] [Καράβια πάνε κ’ έρχονται…]

[498] Τα ωραία σου τα μάτια

[499] Σ’ έχασα χωρίς καμμιά αιτία

Υποφάκελος 3

[500] Μη με μαλώνεις

[501] Στο γάμο σου με κάλεσες

[502] [Είναι τα νειάτα μια φορά…]

[503] [Φύσηξε βορηά και νότο…]

[504] [Στης τρικυμίας τη μαύρη παραζάλη…]

[505] [ Δε μπορό να καταλάβο…]

[506] [Πολλά τραγούδια έγραψα…]

[507] Ο καυμός του χωρισμού

[508] [Άκου μάγκα μπουζουκιά…]

[509] Το ζάρι

[510] Τα τάληρα

[511] Κι αν χωρίσαμε δεν φτέω

[512] Η αφιλότιμη

[513] Πέντε χρόνια πάνε τώρα

[514] Μονάχη μ’εγκατέλειψες

[515] [Κοψ’ απτ’ το μηλο …]

[516] Τράβα στον ίσο αμαξα

[517] Αμυγδαλάκια τσάκισα

[518] [Μάννα μ δε θέλω παντρειά…]

[519] Για ρώτησε τη θάλασσα

[520] Χριστίνα

[521] Δύο μεράκια στην καρδιά μου

[522] Η Κανακάρισσα

[523] [Δεκα οχτώ χρονώ κοπέλλα…]

[524] [Θα κόψω μαντζουράνα…]

[525] Όταν σφυρίζω έξυπνα

[526] Παρηγοριά τα μάτια σου

[527] Η Μικρή Ξανθούλα

[528] Στείλε ελικόπτερο

[529] Στο μύλο στο νερόμυλο

[530] Έλα αγάπη μου με μένα

[531] Πολίτησα μοντέρνα

[532] [Όλο θέλης κι όλο θέλης…]

[533] Τι θα κάνης θα το πάρης

[534] [Όσοι μου λεν τι έχει βρη..]

[535] Δόσε μια λύση

[536] Πώς πήρες την απόφαση αυτή

[537] Για κράτησε τον όρκο σου

[538] Τραμ και γυναίκες

[539] [Πρωτοφανές μας φάνικε…]

[540] Οι προτιμήσεις του μάγκα

[541] Μελαχροινές Σενιορίτες από την Αρτζεντίνα

[542] Δεν τωπα το παράπονο

[543] Δύο φίλοι

[544] Στον θαλασσινό τον βράχο

[545] Ο Παληόκοσμος

[546] [Μου χρωστάς ένα φιλί να μου το δώσεις…]

[547] Ν’άρθης για τον πλατύ γιαλό…]

[548] Περιπλανώμενος

[549] [Ποια μάνα σε εγένησαι και είσαι τός ωρέα…]

[550] [Άκου μάγκα τα μπουζούκια…]

[551] [Μπράβο σε παραδέχομαι…]

[552] [Την πάτησες και πάλι ρε μαγκάκι…]

[553] Γι’ αυτό το ρίχνω στο πιοτό

[554] [Κουράστηκα για να περνώ από τη γειτονιά σου..]

[555] Άλλα μου λες κι άλλα μου κάνεις

[556] Όταν ήσουνα μικρούλα

[557] Γλυκειά μου νοσοκόμα

[558] Γλυκειά μου νοσοκόμα

[559] Μη σε νοιάζει που θα φύγω

[560] Θέλω τον κόσμο να χαρώ

Υποφάκελος 4

[601] Νισάφι

[602] [Εγέρασες μητέρα μου, εγέρασες μητέρα…]

[603] Στη ζωή μας που κυλά

[604] Φιλεναδίτσα μου

[605] Φιλεναδίτσα μου

[606] Θέλω να καλοπεράσω

[607] Να πας αλλού να παντρευτής

[608] Εσύ Σουλτάνα μου

[609] [Τώμπλεξες το παληκάρι…]

[610] Έλα κοντά μου

[611] ‘Ετσ’ είναι η Ζωή

[612] Τί κι αν είμαστε φτωχοί

[613] Κουβανέζες

[614] Κουβανέζες

[615] Κουβανέζες

[616] Κουβανέζες

[616] Η Ζηλιάρα Κατινούλα

[618] Η Ζηλιάρα Κατινούλα

[619] Εχτές πριν τα μεσάνυχτα

[620] Εχτές πριν τα μεσάνυχτα

[621] Πεταλούδα

[622] Ήμουν μικρό κι ανήλικο

[623] Ο Μάγκας της Αθήνας

[624] Σαν μαγνήτης με τραβάς

[625] Σαν μαγνήτης με τραβάς

[626] Σκέπτομαι τον χωρισμό μας

[627] Όποιος αγαπά ζηλεύει

[628] [Όταν το πίνω μεσ’ τη ταβέρνα…]

[629] Γειτονοπούλα

[630] Γόησσα

[631] Γόησσα

[632] Τρεις αδελφές

[633] Νοσοκόμα

[634] Αλάνης  πεια δεν είμε εγω

[635] Είναι φτωχός ο άνθρωπος

[636] Μάγες ομορφιές

[637] [Μάγες ομορφιές, φλόγα στις ματιές…]

[638] Σύρμα!

[639] Μάνα μου γιατί με γέννησης

[640] Δεν πάω σπίτι μου απόψε

[641] Τα δικά μου είναι δικά σου

[642] Η Γκαζιέρα

[643] Ας καθαρίσουμε

[644] Ο θάνατος της μάννας

[645] Η Γοργόνα

[646] Κάθε μπεκρής

[647] Δεν είσαι εν τάξει

[648] Χαιτιτζέ

[649] Αγόρι μου

[650] Δός μου φωτιά ν’ ανάψω

[651] Μη με ρωτάς

[652] Ένας διαβάτης

[653] Θέλω να παύσης να γελάς

[654] Θέλω να παύσης να γελάς

[655] Κοριτσάκη

[656] [Θα σε διώξω αν μου κάνης απιστία…]

[657] Πούσουνα

[658] Το βουνό με το βουνό

[659] Καρδιά μου πάψε να πονάς

[660] Θα σου πω το μυστικό μου

[661] Πρέπει να μας πης

[662] Η φούστα

[663] Κοριτσάκι

[664] Το γινάτι βγάζει μάτι

[665] Γιατί δεν λες το ναι

[666] Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω

[667] Το μοναστήρι ναναι καλά

[668] Γιατί δεν λες το ναι

[669] Η καταιγίδα

[670] Δεν υποφέρεσαι

[671] Γλυκειά μου Μάννα

[673] Το ραντεβού

[674] Η Καρδιά του Μάγκα

[675] Κουτσομπόλα

[676] Άνηξε Άνηξε

[677] Τωχ η κατεργάρα πλέξει

[678] Πως πέρασαν τα χρόνια…

[679] Νύχτες ξενυχτώ χωρίς ελπίδα

[680] Τωφαγες το παιδί…

[681] Άνθρωποι  Άνθρωποι

[682] Πάλι παραπονιέμαι

[683] Το Χανουμάκι

[684] Της αγάπης το τραγούδι

[685] Πάψε ν’ ακούς τη φίλη σου

[686] Της ορφανής το κρίμα

[687] Είσαι γυναίκα του μπελά

[688] Είσαι γυναίκα του μπελά

[689] Σ’αγαπώ και μη σε νοιάζει

[690] Ο Μπουφετζής

[691] Η Πειραιώτισσα

[692] Μη πειράζεις το κορίτσι

[693] Το χανουμάκι

[694] Πριν το χάραμα μονάχος

[695] Η Πειραιώτισσα

[696] Σαρδέλα

[697] Άνοιξε γιατί δεν αντέχω

[698] Το συχνοπέρασμα

[699] Το Λαχείο

[700] Έχω τα πάντα βαρεθή

Υποφάκελος 5

[701] Έχω τα πάντα βαρεθή

[702] Τον άντρα της γυρεύει

[703] 5 [Πέντε] Έλληνες στον Άδη

[704] [Ανοιχτά παίζ’ η σαρδέλα

[705] Σβύσε το φως να κοιμηθώ

[706] [Για πρόσεξέ με βλάμησα…]

[707] Τι μάγια σέχουνε ποτήσει

[708] Άνοιξε γιατί δεν αντέχω

[709] Βασανιστήριο είναι ο έρως

[710] Τα δυό σου χείλη

[711] Τα δυό σου χείλη

[712] Αρτζεντίνα

[713] Η κατάρα της τσιγγάνας

[714] Για σε μεθώ κάθε βραδυά

[715] Τρίζ’ η πόρτα που ανοίγει

[716] Τα δυό σου χείλη

[717] Σε ξέχασα

[718] Γιατί μ’ αρνιέσαι

[719] Τι σου έφταιξ’ η κοπέλλα

[720] [Σ’ άγαπησα γι’ αυτό και περιμένω…]

[721] Ξύπνησε και μη κοιμάσαι

[722] Μη μ’αποχωριστής

[723] Το μποέμικο κορίτσι

[724] Μου κλέψαν την αγάπη μου

[725] Άστατη καρδιά

[726] Ας μη τελειώνει η καρδιά

[727] Χαρτορίχτρα δεύτερο

[728] Είσαι η γυναίκα που γουστάρω

[729] Τρίζ’ η πόρτα που ανοίγει

[730] Βραδυά στη Χαβάη

[731] Μ’ έκαψες

[732] Γιατί μ’ αρνιέσαι

[733] Γιατί μ’ αρνιέσαι

[734] Ας μη τελειώνει η βραδιά

[735] Ας μη τελειώνει η βραδιά

[736] Ας μη τελειώνει η βραδιά

[737] Ας μη τελειώνει η βραδιά

[738] Μπράβο σε παραδέχομαι

[739] Φοβάμαι μη σε χάσω

[740] Δέκα οκτώ χρονών κοπέλλα

[741] Έννοια σου και θα μου το πληρώσης

[742] Η κανακάρισα

[743] [Στα ξένα που θα φύγης..]

[744] Ο Μοναχογυιός

[745] Ο Μοναχογυιός

[746] Θα κλέψω τη μελαχροινή

[747] [Πέξε μου φίλε το μπουζουκάκι…]

[748] [Στο κλειστό σου μπρος το παραθύρι…]

[749] [Τόσα τράβηξα για σένα…]

[750] Ψαροπούλα

[751] Έχω απόψε τρελλό μεράκι

[752] Είναι τώρα δύο μήνες

[753] Μια τράτα κουλουριώτικη

[754] Παράτησε τα ψέμματα

[755] Θα κλέψω τη μελαχροινή

[756] Κεντίστρα ξεμιαλίστρα

[757] [Και αν χωρίσαμε δεν φτέω…]

[758] Μποέμης εγεννήθηκα

[759] Πες μου κάπελα τι φταίω

[760] Δεν έχει προκοπή

[761] Δεν έχει προκοπή

[762] Ασίκης

[763] Προδότρα μ’ αποδείχτηκες

[764] Μπρος στον Άγιο Σπυρίδωνα

[765] Ο πρωτόμαγκας

[766] Οι κακοτοπιές

[767] Η έξυπνη γυναίκα

[768] Τον μάγκα σου το έμαθα  

[769] Μια κόρη Μεσογείτισσα

[770] Με άλλον με παντρεύουνε

[771] Χειλάκι μου μελαχροινό

[772] Πριν σε γνωρίσω

[773] [Μες στου Βάβουλα τι γούβα…]

[774] Ντυμένη σαν αρχόντισσα

[775] [Ζηλέβουνε δεν θέλουνε…]

[776] Αλάνης

[777] Αφού δεν ξέρης ν’ αγαπάς

[778] [Ζηλεύουνε δεν θέλουνε…]

[779] Άσε τις πάρλες

[780] Ο βασανισμένος

[781] Βγάλτο απ’ την καρδιά σου

[782] Πεισματάρα

[783] Ζηλεύουνε, δε θέλουνε

[784] Συννεφιασμένη Κυριακή

[785] Συννεφιασμένη Κυριακή

[786] [Είσαι φίνα και μαρέσης…]

[787] Η μάννα μου με δέρνει

[788] Τα καζίνα

[789] Η αμαρτωλή

[790] Κατερίνα Θεσσαλονικιά

[791] [Το μεράκι σου θα σβύση…]

[792] Χασάπικο

[793] Θα γυρίσεις θαρθης πάλι πίσω

[794] Το καινούριο τσιφτετέλι

[795] [Στης ζωής τη στράτα…]

[796] Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω

[797] Το γράμμα

[798] [Δε ρώταγες τόσο καιρό για μένα…]

[799] Η αμαρτωλή

[800] [Πάλιωσε το σακάκι μου…]

Υποφάκελος 6

[801] [Κάποιος άγνωστος αλήτης τριγυρίζει…]

[802] Κατάδικος για σένα

[803] Τα καζίνα

[804] [Μες στα βαθειά μεσάνυχτα…]

[805] [Είναι βαθειά μεσάνυχτα…]

[806] [Μες στα βαθειά μεσάνυχτα…]

[807] Κάνε υπομονή

[808] [Απόψε που χωρίζουμε…]

[809] [Ω! Στης Ζωής τη στράτα…]

[810] Έχει δίκηο το παιδί

[811] Πάληωσε το σακκάκι μου

[812] Η παραδόπιστη

[813] [Με πλούσιο ξεμυαλίστηκες…]

[814] Πέφτεις σε λάθη

[815] Τα παιδιά της αγοράς

[816] [Δεν είδαι συ για μένα…]

[817] Σ’ έχω κάνει πέρα

[818] [Οι φίλοι μου το είχαν πει..]

[819] Με γέρο ξεμυαλίστηκες

[820] Η δακτυλογράφος

[821] Ο Χρήστος, [Μη μου μιλάς για χωρισμό…] , Ο αναπτήρας

[822] Για μια κόρη ξελογιάστρα

[823] Από γυναίκες δάκρυα

[824] [Η μάνα μου με δέρνει …]

[825] Με γέρο ξεμυαλίσθηκες

[826] Συννεφιασμένη Κυριακή

[827] Τι τώθελα να μπλέξω

[828] Το ξεφάντωμα

[829] [Κίνησε η Γερακίνα για νερό…]

[830] Πάρε με Μάρω, πάρε με

[831] [Οι φίλοι μου το είχαν πει…]

[832] Το Ωμορφόπαιδο

[833] Σε πήραν απ’ τα χέρια μου

[834] Έφυγες χωρίς να με ρωτήσης

[835] Έφυγες χωρίς να με ρωτήσης

[836] ‘Εφυγες χωρίς να με ρωτήσης

[837] Μικρή μικρή σ’ αγάπησα

[838] Σκληρόκαρδη

[839] Το πρωί με τη δροσούλα

[840] [Ακρογυαλιές δειλινά…]

[841] [Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαξέ Τσιφλίκι

[842] Με γυναίκες μην τραβιέσαι

[843] Ένοχο με φωνάζουν

[844] [Σταλήθεια στο το λέω δε με νοιάζει…]

[845] Θα φύγω και θα κλαίς

[846] Βάρκα γυαλό

[847] Η βδομάδα

[[848] Το μαύρο χαρέμι

[849] Το μαύρο χαρέμι

[850] Μάγησα της Βαγδάτης

[851] Κάθε βραδάκι στο φτωχικό σπιτάκι

[852] [Μάνα μου καρδούλα μου…]

[853] Το μαύρο χαρέμι

[854] Τι τόθελα να μπλέξω

[855] Μάγκας βγήκε για σεργιάνι

[856] Χατζημπαξέ

[857] Δε με στεφανώνεσε

[858] [Στους φίλους μου πας κι όλο λες…]

[859] Τα καζίνα

[860] Μάνα μου καρδούλα μου

[861] Ο Σιριάνης

[862] Η σουπιά

[863] Τι τώθελα αν μπλέξω

[864] Το πικραμένο αγόρι

[865] Έφυγες κάποιο δειλινό

[866] Δίχως παλτό στη γειτονιά

[867] [Έφυγες κάπιο δειλινό…]

[868] Φύγε Μόρτη από μένα

[[869] Κανταδίτσα

[870] Για μια παλιά μου αγάπη

[871] Οι μπαγλαμάδες

[872] Κουκλίτσα μου με τρέλλανες

[873] Κουκλίτσα μου

[874] Κατεργάρα

[875] Ας την κρίνει ο Θεός

[876] Ας την κρίνει ο Θεός

[877] Στο άρρωστο παιδάκι μου

[878] Περνούν τα χρόνια

[879] Γι’ αυτό σου έκλεισα την πόρτα

[880] Το κορίτση π’ αγαπούσες

[[881] Σε φιλίες δεν πιστεύω

[882] Πάψε μανούλα μου να κλαις

[883] Χαιντάρι

[884] Θα γυρίσεις κάποιο δείλι

[885] Μου φαγες τα δακτυλίδια

[886] Το σφάλμα είναι δικό σου

[887] Το σφάλμα είναι δικό σου

[888] Η βαρυχειμωνιά

[889] Κρυστάλο

[890] Πιος είμαι τι ρωτάς

[891] Το μεράκι της καρδιάς μου

[892] Και συ δεν έχεις μπέσα

[893] [Μια μέρα τον αρνήθηκα η τρελή…]

[894] Η Φρόσω

[895] Ο ψαράς

[896] Το παιδί που μπήκε τώρα

[897] Ποιος είσαι μη ρωτάς

[898] Μουφαγες τα δακτυλίδια

[899] Όποιος πη καλό για σένα

[900] Η άπιστη

Υποφάκελος 7

[1012] Τρελένουνται για τους Αστέρας

[1335] Αυτόγραφο σημείωμα Δ. Σέμση με ημερομηνία 23/11/48

[1367] Μια τράτα Κουλουριώτικη

[1435] [Διαβάτη στάσου και έλα εδω λίγο να ξαποστάσης

[1485] [Τον Γιάννη μας τον ζήλεψε..] Ο Η.Π σημειώνει Τσιτσάνης – 1972 ( για τον θάνατο του Παπαϊωάννου)

[χωρίς αριθμό εισαγωγής] Αυτόγραφο Σωτηρίας Μπέλου 1972

[1488] Αυτόγραφο του Στελάκη Περπινιάδη

[χωρίς αριθμό εισαγωγής] Αυτόγραφο του Βασίλη Ξενάκη

[1512] Πάρε με πάρε με

[1513] [Σταλίθια σου το λέω δεν μενιάζη…]

[1530] Κι΄ο λεύτερος κι ο παντρεμένος

[1531] [Σαν το λουλούδι του Μαγιού…]

[1533] Αχ! Μαρουσώτισα

[1535] Αχ Μικρί Σκερζόζα μαυρομάτα

[1536] [Ωχ ωχ νάμουνα…]

[1537] Γειτονοπούλα μου γλυκειά

[1538] Άκου τα λόγια μου

[1539] Λέζα μου

[1540] [Όπιος μου πει να σαρνηθώ…]

[1541] Τι μάτια είν’ αυτά;

[1542] Ο Αγαπητικός

[1543] Η γαλανομάτα

[1544] Μαρίκα μου με ξέχασες

[1545] Η Αγλαΐτσα

[1546] Σερενάτα στο φεγγάρι

[1547] Έτσι ήταν

[1548] ‘Οσα χρόνια κι αν περάσανε

[1549] Ζηλεύω το παληό το γελεκάκι

[1550] Κάνει απόψε παγωνιά

[[1551] Κι’ αν μ’ εύρης μόνο

[1552] Σαν γλυκοφυσά ο μπάτης

[1553] Ύμνος Νεολαίας

[1554] Αχ Μαρουσώτισα

[1555] Θα σε πάρω για το πείσμα

Υποφάκελος 8

[1556] Τρέξε κι’ έλα

[1557] Τι μάτια είν’ αυτά;

[1558] Το θύμα είν’ ο Ανδρέας

[1559] Γειτονοπούλα μου γλυκειά

[1560] Δεν μπορών να σαγαπήσω

[1561] Χθες βράδυ ξελογιάστηκα

[1562] Αθήνα Ξελογιάστρα

[1563] Αν φύγωμε στον πόλεμο

[1564] Παιδούλα μου παιδούλα μου

[1565] Παιδούλα μου παιδούλα μου

[1566] Παιδούλα μου παιδούλα μου

[1567] Ήμουν μικρό κι’ ανήλικο

[1568] Μια Ψαροπούλα

[1569] Παιδούλα μου παιδούλα μου

[1570] Άσχημες πληροφορίες

[1577] [Ανάμεσα σε δυο βουνά…]

[1578] Να καν’ το νοικοκύρη

[1579] Χωρίς να θες με τυρανάς

[1580] [Δυσανάγνωστο]

[1581] Πάψε τα πλούτη να ζητάς

[1582] Αχ! Ξανθές και Μαυρομάτες

[1583] Το θύμα είν’ η γυναίκα

[1584] Αγαπώ να σε πειράζω

[1585] Είσαι μια ψεύτρα

[1586] Αχ παλιοκόριτσο

[1587] Πέντε αρβανιτοπούλες

[1588] [Όταν σε είδα να με πρωτοκοιτάζης..]

[1589] [Είσαι μια τσαχπίνα και μπριόζα…]

[1590] Σιωπή μες τη νύχτα

[1591] [Κάθε βράδυ στ’ ανοιχτό της παραθύρι…]

[1592] [Γειτονοπούλα μου γλυκιά…]

[1593] Εργατικός ύπνος

[1594] Νάνι νάνι το μωρό μου

[1596] [Είδαν τα μάτια μου πολλά…]

[1597] Ένας ποντικός

[1598] [Αυτά τα τσαρουχάκια μας..]

[1599] [Ένας ποντικός…]

[1600] Αγαπώ να σε πειράζω

[1601] [Κι ο λεύτερος κι’ ο παντρεμένος

[1602] Πάντα γελούσες το θυμάσαι

[χωρίς αριθμό] Γρηά τσιγγάνα

Σε αυτοσχέδιο τετράδιο του Η.Π με τίτλο «Τραγούδια του Μ. Γενίτσαρη»

[1613] Ανάθεμά σας φυλακές

[1614] Μικρή Γειτονοπούλα μου

[1615] Εγώ μάγκας φαινόμουνα

[1616] Ο Εξώριστος

[1617] Στον Πειραιά που κατοικώ

[1618] Μαυραγορίτες

[[1619] Ο Σαλταδόρος

[1620] Αγορανομικόν Αδίκημα Κατοχής

[1621] Τσίφτησσα

[1622] Μην περιμένης

[1623] Μάννα μην με καταργιέσαι

[1624] Ο Πειραιάς

[1625] Ασεμε αγόρι μου

[1626] Έχω πολύ κουραστή στη ζωή

[1627] Άλλος δε θα σε πάρη

[1628] Η Λενιώ η κουτσομπόλα

[1629] Ο δάσκαλος

[1630] Στο κατώφλι το δικό σου

[1631] Ο Λαχαναγορίτης

[1632] Όλα πήγανε χαράμι

[1633] Εμπήκα μες το καπηλειό

[1634] Σταμάτησε τη γκρίνια

[1635] Μεγάλε ερωτάμου

[1636] ‘Όταν ξεπέση ο άνθρωπος

[[1637] Θαρθω και δεν θα φύγω πια

[1638] Γλυκοχάραξε η μέρα

[1639] Θα με κάνουν να σαλτάρω

[1640] Νάξερες πόσο τρελλά σ’ αγαπώ

[1641] Ο Δημητράκης ο ψαράς

[1642] Δως μου το κλειδί

[1643] Με ξέχασες και πια δεν μ’ αγαπάς

[1644] Το μπουζούκι μου θα σπάσω

[1645] Αχ έχεις κάτι

[1646] Το τραγιασκάκι

Σε αυτοσχέδιο τετράδιο του Η.Π με τίτλο «Χ · ΜΙΓΚΟΣ»

Στο εσώφυλλο σημειώνει: «Τραγούδια του Χρίστου Μίγκου  μου τάδοσε το ’69  -  δεν είναι γραμένα με το χέρι του – στο 2ο τραγούδι αυτόγραφη του φράση»

[1648] Σε όλα μέσα είσαι

[1649] Άς χωρίσουμε καλέ μου

[1650] Έρημος

[1651] Χαρτιά δεν ξαναπιάνω

Υποφάκελος 9

[901] Πάλι δικό σου

[902] Μ’ αρέσουν τα ωραία

[903] Της μπαμπέσας το φιλί

[904] Τους φίλους μη ξεχνάς

[905] Άσε τα λόγια κατά μέρος

[906]Η Μικροπαντρεμένη

[907]Ρώτα της πιάτσας τα παιδιά

[908] [Δε σε θέλω πια δε σε γουστάρω…]

[909] Το παιδί που μπήκε τώρα

[910] Νύχτες της Σταμπούλ

[911] Το Μητσάκη

[912] Μαυρομάτα

[913] Μαυρομάτα

[914] Αφου γυρίζ’ η σφαίρα

[915] Η Μαυρομάτα

[916] [Με πάντρεψες από μικρή…]

[917] Ο Λαγός

[918] Σκοτείνιασε

[919] Το καρυδότσουφλο

[920] Αυτά μου κάνεις

[921] Θα γυρίσεις κάποιο δείλι

[922] Δεν είσαι πια γυναίκα μου

[923] Βάρκα με πανί

[924] Τα πιο καλά μου χρόνια

[925] Τα πρωτοβρόχια

[926] Έλα μια νύχτα

[927] Μη με μαλώνεις Μάννα μου

[928] Ήρθες με τα προτοβρόχια

[929] Ο Μπεκρής

[930] Το οργανάκι

[931] Κάτσε ναπιούμ’ ένα κρασί

[932] Κάτσε να πιούμε ένα κρασί

[933] Ένα κι ‘ένα κάνουν δύο

[934] Εβίβα Τσιγγάνοι

[935] Τώσα βράδυα  λύπης

[936] Παίζουν ξανά οι Τσιγγάνοι

[937] Τι σου φταίω

[938] Λουλούδι του μπαξέ

[939] Απτά πυκνά τα σίδερα

[940] Καπριτσιόζα

[941] Κατσιβέλα

[942] Καπριτσιόζα

[943] Τα πιο καλά μου χρόνια

[944] [Έφυγε και πάη κιαν δεν ξαναρθή…]

[945] Μου φέρνεσαι σκληρά

[946] Πάλι δικό σου κάνε με

[947] Χωρίς τίτλο και πρώτο στίχο [το πάνω μέρος του φύλλου έχει καεί από τσιγάρο]

[948] [Έρχεσαι να πάμε για τα πέριξ Μαριγώ…]

[949] Φατμέ

[950] Τι σου φταίω

[951] Δακτυλίδια

[[952] [Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι…]

[953] Το τελευταίο βράδυ μου

[954] [Έδιωξα κι εγω μια γάτα…]

[955] Ταξιδέψαμε μαζί

[956] Μου το είπε μια τσιγγάνα

[957] Είμαι της παλιάς σχολής

[958] Τα σέα και τα μέα

[959] Που να βάλλω τ’ άλογο μου

[960] [Έγω δεν έχω βγάλει το σχολιό

[961] Ανεβένω σκαλωπάτια

[962] Η άταχτη

 

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Ρεμπέτικα Τραγούδια

Οι υποφάκελοι περιέχουν παρτιτούρες.  Κάποιες φέρουν τίτλο άλλες όχι. Στις αγκύλες ο αριθμός εισαγωγής του Η.Π από τα Ρεμπέτικα, ακολουθεί ο τίτλος αν υπάρχει. Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία

Υποφάκελος 1

[1] Ο Νέος Μάγκας

Σημείωση. Δε βρέθηκαν [2], [3]

[4] Πολύ θα μετανοιώσης

[5] Πολύ θα μετανοιώσης

[7] Μπαγαπόντα

[8] Χωρίς τίτλο

[9] Χωρίς τίτλο

[10] Χωρίς τίτλο «Εγραμμοφωνήθη τη 1/6/48»

[11] Χωρίς τίτλο

[12] Χωρίς τίτλο

[13] Χωρίς τίτλο

[14] Χωρίς τίτλο

[15] Το Ζεϊμπέκικο

[16]  Χωρίς τίτλο

[17] Χωρίς τίτλο

[18] Χωρίς τίτλο

[19] Χωρίς τίτλο

[20] Χωρίς τίτλο

[21] Χωρίς τίτλο

[22] Χωρίς τίτλο

[23] Χωρίς τίτλο

[24] Χωρίς τίτλο

[25] Ουγγαρέζικο

[26] Χωρίς τίτλο «Εγραμμοφωνήθη τη12/6/ 47

[27] Χωρίς τίτλο

[28] Χωρίς τίτλο

[29] Χωρίς τίτλο

[30] Χωρίς τίτλο

[31] Χωρίς τίτλο

[32] Πετεινός

[33] Χωρίς τίτλο

[34] Χωρίς τίτλο

[35] Χωρίς τίτλο. Στο επάνω μέρος της πάρτας επιστολή αγνώστου προς τον «Θείο Μιχάλη» χωρίς ημερομηνία

[36] Ρουμάνικον

[37] Χωρίς τίτλο

[38] Συρτός

[39] Χωρίς τίτλο

[40] Όμορφα βράδυα

[41] Ας σε φιλήσω μια φορά. Στίχοι-μουσική Γ. Χονδρογιάννη

[42] Μεράκι. Στίχοι Γ. Χρυσού – Μουσική Γ. Χονδρογιάννη

[43] Μεράκι. Στίχοι Γ. Χρυσού – Μουσική Γ. Χονδρογιάννη

Σημείωση δεν βρέθηκε [44]

[45] Η Πεταλούδα Στίχοι-μουσική Δημ. Σέμση

Σημείωση δεν βρέθηκε [46]

[47] Η Σουπιά

[48] Δεν είμαι εγώ για σένα. Πέρπης

[49] Νίτσα

[50] Ο γάμος του μπεκρή

 

Υποφάκελος 2

[51] Στον τεκέ του Περδικάκη

[52] Είμαι μπεκρού

[53] Πιτσιρίκος

[54] ‘Ηρθε η αγάπη στην καρδιά

Σημείωση δε βρέθηκαν [55], [56]

[57] ‘Επαψα να σαγαπώ. Καπλάνης

[58] Καπρητσιόζα

[59] Η άπιστη. «Εγραμμοφωνίθη τη 3/2/48»

[60] Κάθε μπεκρής

[61] Ο περιβολάρης

[62] Τι τραβούμε οι αρραωνιασμένες

[63] Το Μοναστήρι νάναι καλά

[64] Να πας αλού να παντρευθής. «Φωνογραφημένο»

[65] Τα δυο σου χείλη

[66] Τι σου έφταιξ ‘ η κοπ’ελα

[67] Αργοσβύνεις μόνη

Σημείωση δε βρέθηκαν [68], [69]

[70] Γαϊδουράκι

Σημείωση δε βρέθηκε [71]

[72] Βραδυά στη Χαβάη

[73] Το τέλος σου θα ναι σκληρό

[[74] Η Φυσαρμόνικα

[75] Έλα και θα καλοπεράσης

[76] Το ζάρι

[77] Σαν της ορφάνιας τον καυμό

[78] Περασμένα ξεχασμένα

[79] Κατερίνα

[80] Γλέντα στη ψεύτικη τη σφαίρα

[81] Τι θα κάνης θα το πάρης

[82] Έλα και θα καλοπεράσης

[83] Το χοράφι

[84] Εγώ για σένα χάνομαι

[85] Γλυκειά μου Νοσοκόμα. Τραγουδάκι. Στίχοι Αλέκου Καλοειδή – Μουσική Θωμά Χασιώτη

[86] Γλυκειά μου Νοσοκόμα. Λαϊκό Τραγούδι. Στίχοι Αλέκου Καλοειδή. Μουσική Θωμά Χασιώτη

Σημείωση δε βρέθηκε [87]

[88] Σαν μαγνήτης με τραβάς. Μάγκικο τραγούδι. Στίχοι . Κοφινιώτη – Μουσική Κ. Μπογδάνου

Σημείωση δε βρέθηκε [89]

[90] Πρέπει να με ξεχάσης. Στίχοι-μουσική Ν.Νούτης

Σημείωση δε βρέθηκε [91]

[92] Παλιοκάραβο Μουσική Α. Βενιέρη

[93] Τσαρδί Στίχοι-μουσική Μ. Αστερίδη

[94] Η μάννα του ναύτη (Για όλους ίσως έφεξε) Μ. Μιχαλάς

Σημείωση δε βρέθηκε [95]

[96] Η ατσιγκάνα 

[97] Γιατί δε θέλεις μάγκα μου

Σημείωση δε βρέθηκαν [98], [99]

[100] Κατίνα πισματάρα. Στίχοι-μουσική Αντώνιος Βαμβακάρης

 

Υποφάκελος 3

Σημείωση δε βρέθηκε [101]

[102] Κισμέτ. Στίχοι Χ. Βασιλειάδη – Μουσική Στέλλα Χασκίλ

Σημείωση δε βρέθηκε [103]

[104] Απόψε για χατήρι σου

[105] Απόψε για χατήρι σου

Σημείωση δε βρέθηκαν [106], [107]

[108] Φίσα αγέρι φίσα αγέρι. Στίχοι – μουσική Σ. Σωφρονίου

[109] Τι σε κάνη και γυρίζης και στην πίσω πλευρά Ψεύτικη Ζωή

[110] Θέλω τον κόσμο να χαρώ Δ. Σωφρονίου

[111]Ο ασίκης

[112] Μην είσαι παραδόπιστη Στίχοι Β. Ταβάκη

[113] Το ζεμπεκάκι τ’ όμορφο

[114] Παιδάκι απ’ τα λίγα. Ελ. Γουναρόπουλος

Σημείωση δε βρέθηκε [115]

[116] Γόησσα Ξανθιά. Τραγουδάκι. Στίχοι-μουσική. Ελ. Τσαγκάρη

[117] Σε ξένα λιμάνια γυρνώ. Λαϊκό τραγουδάκι. Στίχοι-μουσική Ελ. Τσαγκάρη

Σημείωση δε βρέθηκαν [118], [119]

[120] Χωρίς τίτλο. «Σπύρος Αναγνώστου»

[121] Χωρίς τίτλο «Μαυροφρύδη»

[122] Χωρίς τίτλο «Μαυροφρύδη»

[123] Ανάθεμα την αιτία. Στίχοι-μουσική Ρίτα Αμπατζή

[124] Χαΐτιτζε. Αράπικο τραγούδι. Πάνου Πέτσα

[125] Φεύγει το καράβι της ζωής στην πίσω πλευρά Δε Π. Πέτσας

Σημείωση δε βρέθηκε [126]

[127] Χωρίς τίτλο

[128] Δεν είσαι’ εντάξει. Π. Πέτσα

[129] Κάτω στο Πασαλιμάνι

Σημείωση δεν βρέθηκε [130]

[131] Αμάν Ελενάκι πες μου τι να κάνω. Π. Τούντα

[132] Μόρτισα κακιά. Π. Τούντα

[133] Ζηλιάρικο. Π. Τούντα

[134] Χασάπικο. Π. Τούντας

[135] Έμαθα πως παντρεύεσαι. Π. Τούντας

[136] Μοντέρνα Χήρα. Π. Τούντα

Σημείωση δε βρέθηκε [137]

[138] Δε σε θέλω πια. Καρσιλαμάς. Στην ίδια σελίδα Ζεϊμπέκικος οι Μάγγες. Στην πίσω σελίδα Αρχόντισα

[139] Κιούρντη Σολ

[140] Κακούργα Πεθερά

[141] Χωρίς τίτλο

[142] Φεύγω αγάπη μου

Σημείωση δε βρέθηκε [143]

[144] Είμαι εργάτης στο λιμάνι και στην πίσω πλευρά Εγώ στο μπουζουκάκι μου. Χρυσίνης

Σημείωση δε βρέθηκε [145]

[146] Η έξυπνη γυναίκα. Χρυσίνης

[147] Είμαι εργάτης στο λιμάνι. Χρυσίνης

[148] Γλυκοχαράζει  και στην πίσω πλευρά Όπου και να πας

Σημείωση δεν βρέθηκε [149]

[150] Δός μου φωτιά ν’ανάψω

Υποφάκελος 4

[151] Ρίχνης τα δίχτια στο γιαλό. Στίχοι-μουσική Στ. Χρυσίνη

[152] Δε σ’ έβγαλα στιγμή από την καρδιά μου. Στίχοι-μουσική Στ. Χρυσίνη

[153] Eίναι βραδιά σαν όνειρο. Ζεϊμπέκικο. Στίχοι-μουσική Στ. Χρυσίνη

Σημείωση δεν βρέθηκαν [154], [155], [156]

[157] Κοτούλα. Δ. Γκόγκου

[158] Γιαχαμπίμπη. Στίχοι-μουσική Παπαϊωάννου

[159] Ο καυμός του χωρισμένου.  Στίχοι-μουσική Ι. Παπαϊωάννου

Σημείωση δε βρέθηκε [160]

[161] Το αλανιάρικο

Σημείωση  δε βρέθηκε [162]

[163] Το χανουμάκι

[164] Της αγάπης το τραγούδι

[165] Να το πάρης το κορίτσι

[166] Πριν το χάραμα

[167] Δόσμου το Δόσμου το

[168] Το Χανουμάκι

[169] Ντόμινα Ντόμινα Μαργαρώ

[170] Ανοιχτά πεζ’ η  Σαρδέλα

[171] Μπουφετζής

[172] Είσαι γυναίκα του μπελά

[173] Χωρίς τίτλο. Μοσχονάς. «Εγραμμοφωνήθη τη 14/4/48. Επικολλημένο: Το συχνοπέρασμα

[174] Έχω τα πάντα βαρεθή

[175] Το λαχείο

[176] Ο Καζούρης

Σημείωση δε βρέθηκε [177]

[178] Για μια παληά μου αγάπη

[179] Μπαγλαμαδάκια

Σημείωση δε βρέθηκε [180]

[181] Σε ξέχασα

[182] Αρζεντίνα

[183] Γιατί μ’αρνιέσαι

[184] Ξύπνησε και μην κοιμάσαι

[[185] Χωρίς τίτλο «Εγραμμοφωνίθη τη 3/12/47

[186] Το μποέμικο κορίτση στην πίσω πλευρά Caravan

Σημείωση δε βρέθηκε [188]

[189] Ας μη τελειώνη η βραδιά

[190] Βραζιλιάνα

Σημείωση δε βρέθηκε [191]

[192] Τα νιάτα είναι μια φορά

Σημείωση δε βρέθηκε [193]

[194] Είσαι η γυναίκα που γουστάρω

[195] Τρίζ η πόρτα «Εγραμμοφωνήθη τη 8/4/48»

[196] Μπράβο σε παραδέχομαι «15/11/48»

[197] Μεκαψες

[198] Μ’έκαψες

[199] Το πιτσιρίκι

[200] Φοβάμαι μη σε χάσω

 

Υποφάκελος 5

[201] Φοβάμαι μη σε χάσω

[202] Αϊντ’ ώρα καλή. Στίχοι-μουσική Ιωάννα Γεωργακοπούλου «9/10/48»

[202] Η Κανακάρισα

Σημείωση δεν βρέθηκαν [203], [204]

[205] Για μια κόρη ξελογιάστρα και στην πίσω πλευρά Γειτόνησες Κακόγλοσες

Σημείωση δε βρέθηκαν [206] , [207]

[208] Αργοσβύνεις μόνη

Σημείωση δε βρέθηκε [209]

[210] Χωρίς τίτλο. Β. Τσιτσάνης

[211] Χωρίς τίτλο [Acordeon]

[212] Πάληωσε το σακάκι μου

Σημείωση δε βρέθηκε [213]

[214] Έφυγες χωρίς να μερωτήσης

[215] Θα κάθεσαι

Σημείωση δε βρέθηκε [216]

[217] Έφυγες χωρίς να με ρωτήσης. Στίχοι-μουσική Β. Τσιτσάνη

[218] Έφυγες χωρίς να με ρωτήσης. Στίχοι-μουσική Β. Τσιτσάνη

[219] Τα παιδιά της Αγοράς. Β. Τσιτσάνης

[220] Η παραδόπιστη. Β. Τσιτσάνη

Σημείωση δε βρέθηκε [221]

[222] Αθηναίησα

[223] Δυο μεράκια στην καρδιά μου. Στίχοι-μουσική Τσιτσάνη

[224] Η θεατρίνα «7/1/46» Τσιτσάνης

[225] Ένοχο με φωνάζουν. «10/1/49» Τσιτσάνης

Σημείωση δε βρέθηκε [226]

[227] Το πικραμένο αγόρι. Τσιτσάνης

[228] Χατζη μπαξές. Στίχοι-μουσική Β. Τσιτσάνη

[229] Με γυναίκες μη τραβιέσαι. Β. Τσιτσάνη

[230] Με γυναίκες μη τραβιέσαι. Β. Τσιτσάνη

[231] Με γυναίκες μη τραβιέσαι. Β. Τσιτσάνη

[232] Μάνα μου καρδούλα μου. «13/1/49» Τσιτσάνης

[233] Μαζύ μου δεν ταιριάζεις και στην πίσω πλευρά Κατάδικος για σένα. Β. Τσιτσάνη

[234] Αμαρτωλή «Εγραμμοφωνίθη» και στην πίσω πλευρά Του μπατίρη το μεράκι «Εγραμμοφωνίθη τη 8/10/47

[235] Η αμαρτωλή. «Εγραμμοφωνίθη τη 6/10/47» Β. Τσιτσάνη

[236] Η αμαρτωλή

[237] Να μη σε φιγουρατζή. Τσιτσάνης. «Εγραμμοφωνίθη τη 4/11/47

Σημείωση δε βρέθηκε [238]

[239] Βάρκα γιαλό

[240] Βάρκα γιαλό. Β. Τσιτσάνης

[241] Κάθε μέρα παντρειά. Β. Τσιτσάνης

[242] Το μαύρο χαρέμι Β. Τσιτσάνη

Σημείωση δε βρέθηκε [243]

[244] Μια και η ζωή θα σβύση. «Εγγραμοφωνίθη τη 12/11/47

Σημείωση δε βρέθηκε [245]

[246] Κατερίνα Θεσσαλονικιά. Β. Τσιτσάνη

Σημείωση δε βρέθηκε [247]

[248] Παληοκόριτσο για σένα. Β. Τσιτσάνη

[249] Πω!Πω! Μαρία. Β.Τσιτσάνης

[250] Το γράμμα. Τσιτσάνης

Υποφάκελος 6

[251] Σερσέ λα φαμ

[252] Μπορεί να τώχουν πλανέψει Ακρογιαλιές δειλινά. «Εγγραμοφωνίθη τη 24/5/48

[253] Γλέντα με φως μου γλένταμε. Τσιτσάνης. «Εγραμμοφωνίθη τη 9/1/48»

[254] Τσιγγάνα. Τσιτσάνη

[255] Τα κέντρα. Τσιτσάνης

[256] Τα παιδιά [της] Αγοράς. Β. Τσιτσάνης. «Εγραμμοφωνίθη τη 20/3/47»

[257] Χήρα Ζωντοχήρα. Β. Τσιτσάνης. «Εγραμμοφωνίθη τη 9/1/47» στην πίσω πλευρά Ο Μπεκρής. Μητσάκης. «Εγραμμοφωνίθη τη 2/2/48»

[258] Καρυτινιά στην πίσω πλευρά Αραπίνες. Β. Τσιτσάνη

Σημείωση δε βρέθηκε [259]

[260] Τι τωθελα να μπλέξω. «11/8/48» Πρόδρομος Τσαουσάκης και στην πίσω πλευρά Σουπιά. Πρόδρομος Τσαουσάκης

[261] Σουλτάνα. Γ. Μητσάκη και στην πίσω πλευρά Το τσαρδί

[262] Χωρίς τίτλο

[263] Χωρίς τίτλο

[264] Η μικροπαντρεμένη. Μητσάκης

Σημείωση δε βρέθηκε [265]

[266] Της Μπαμπέσας το φιλί. Μητσάκης

[267] Παλε δικό σου κάνε με «Εγραμμοφωνίθη τη 2/2/48»

[268] Η άπιστη. «Εγγραμοφωνίθη τη 3/2/48» Μητσάκης

[269] Κ’ εσύ δεν έχεις μπέσα. Μητσάκης

[270] Νύχτες της Σταμπούλ . Γ. Μητσάκη

[271] Το παιδί που μπήκε τώρα. Μητσάκη «Εγραμμοφωνίθη τη 12/6/47» στην πίσω πλευρά Τόσα βράδυα λύπης

[272] Χωρίς τίτλο

Σημείωση  δε βρέθηκε [273]

[274] Αϊ Μανούλα μου. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 5/11/47

[275] Βάρκα με πανί. Γ. Μητσάκης

[276] Θα σου φύγω με καιρό. Γ. Μητσάκη στην πίσω πλευρά Η μαυρομάτα. Γ. Μητσάκη

[277] Ο λαγός

[278] Τι έχεις Φρώσο. Μητσάκη

Σημείωση δε βρέθηκε [279]

[280] Το Καρυδότσοφλο. Μητσάκης «8/2/49»

[281] Να! Αυτά μου κάνεις. Μητσάκης «8/2/49»

[282] Σκοτίνιασε. Μητσάκης «7/9/48»

[283] Μη με μαλώνης Μάννα μου. Μητσάκης , Έλα μια νύχτα. Μητσάκης

[284] Οι λαθρέμποροι. Γ. Μητσάκη

[285] Οι λαθρέμποροι Γ. Μητσάκη

[286] Κάτσε να πιούμ ένα κρασί. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 8/4/48»

[287] Νανούρισμα. Γ. Μητσάκη «Εγραμμοφωνίθη τη 12/6/47»

[288] Χωρίς τίτλο. Γ. Μητσάκη

[289] Το λουλούδι. Μητσάκης «12/10/48»

[290] Ο Γιατρός. Μητσάκης

 Σημείωση δε βρέθηκε [291]

[292] Μίλια μας χωρίζουνε. Μητσάκης, Βράδυασε. Μητσάκης «Εγγραμοφωνίθη τη 3/12/47» στην πίσω πλευρά Ποιος νυχτερινός διαβάτης

Σημείωση δε βρέθηκε [293]

[294] Ο καραβοκύρης. Γ. ητσάκη

[295] Το παληό μας το τσαρντή. Στίχοι-μουσική Γ. Μητσάκη

[296] Το παληό μας το τσαρντή. Στίχοι-μουσική Γ. Μητσάκη

[297] Η καταιγίδα «5/2/49»

[298] Χωρίς τίτλο. Χαρμαντάς

[299] Δεν υποφέρεσαι. «5/2/49»

[300] Σε ποιόν να πω τον πόνο μου. Χαρμαντά «Εγραμμοφωνίθη τη 5/11/47»

 

Υποφάκελος 7

[301] Η καρδιά του μαγκά. Τόλη Χάρμα «26/10/48»

Σημείωση δε βρέθηκε [302]

[303] Κουτσομπόλα. Στίχοι-Μουσική Τόλη Χαρμαντά

Σημείωση δε βρέθηκε [304]

[305] Με πατίρησες

[306] Θα σε διώξω. Στίχοι-Μουσική Εμ. Χιώτη

[307] Πούσουνα. Χιώτης «Εγραμμοφωνίθη τη 10/12/47»

[308] Κύταμε. Εμ. Χιώτη

Σημείωση δε βρέθηκε [309]

[310] Καρδιά μου πάψε να πονάς. Εμ. Χιώτη

[311] Καρδιά μου πάψε να πονάς. Χιώτης 342],

[312] Χαμένος Άγγελος. Εμ. Χιώτη «27/1/49»

Σημείωση δε βρέθηκε [313]

[314] Θα σου πω το μυστικό μου. Εμ. Χιώτη

[315] Για πάντα θα με χάσεις. Στίχοι-Μουσική Χιώτης. «Εγραμμοφωνίθη τη 10/12/47

[316] Ψιλό γαζί

Σημείωση δε βρέθηκε [317]

[318] Το γινάτι βγάζη μάτι. Χιώτης

[319] Βρε δε σε αλλάζω κούκλα μου. Χιώτης στην πίσω  πλευρά Γι’ αυτά τα χείλη

[320] Μακμπουλέ. Εμμ. Χιώτης

[321] Σε φιλίες δεν πιστεύω. Σωτηρία [Μπέλλου] «19/11/48»

Σημείωση δε βρέθηκε [322]

[323] Στο άρρωστο παιδάκι μου. Στίχοι-Μουσική Σωτηρία Μπέλλου

Σημείωση δε βρέθηκαν [324], [325], [326]

[327] Τι κι αν είμαστε φτωχοί  Μουσική Στέλλας Χασκίλ. «Εγραμμοφωνίθη τη 26/5/48»

[328] Έτσ’ είναι η ζωή «13/1/49»

[329] Ξεμυάλισες τον άντρα μου. Στέλλα [Χασκίλ] «13/1/49»

[330] Χωρίς τίτλο. Στέλλας Χασκίλ «2/7/48]

[331] Στη ζωή μας που κυλά. Στίχοι-Μουσική Στέλλας Χασκίλ «2/7/48]

Σημείωση δε βρέθηκε [332]

[333] Φιλεναδίτσα μου. Στ. Χασκίλ «22/12/48»

Σημείωση δε βρέθηκε [334]

[335] Εδώ που φθάσαμε μαζί Στίχοι – Μουσική Στέλλας Χάσκιλ

[336] Γυναίκα είνε. Σταύρος Τζουανάκος «Εγραμμοφωνίθη τη 5/11/47

[337] Θέλω να πάψης να γελάς. Σταύρος Τζουανάκος»17/2/49»

Σημείωση δε βρέθηκαν [338], [339]

[340] Αλάνης. Μ. Γιενίτσαρης και Ο Βασανισμένος. Μ. Γιενίτσαρης

[341] Άσε τις πάρλες. Μ. Γενίτζαρη [sic]

Σημείωση δε βρέθηκαν [342], [343]

[344] Όποιος αγαπά ζηλεύει. Στίχοι-Μουσική Σπυρ. Καλφόπουλος «Εγραμμοφωνίθη τη 11/2/42»

[345] Σκέπτομαι τον χωρισμό μας Στίχοι-Μουσική Σπυρ. Καλφοπούλου «Εγραμμοφωνίθη τη 26/5/48»

[346] Το Μαναβάκη. Αγάπιος Τομπούλης

[347] Νέα Χήρα. Τομπούλης

Σημείωση δε βρέθηκε [348]

[349] Οι Μάγγες

[350] Οι Μάγγες

Υποφάκελος 8

Σημείωση δε βρέθηκε [351]

[352] Ο Δερβίσης (Αρμόνικα)

[353] Ο Δερβίσης (Κιθάρα)

[354] Είσαι άσπρη σαν το χιόνι (Κιθάρα)

Σημείωση δε βρέθηκε [355]

[356] Είσαι άσπρη σαν το χιόνι ΙΑρμόνικα)

[357] Αλανιάρα χασικλού

[358] Αλανιάρα χασικλού

Σημείωση δε βρέθηκε [359]

[360] Ο Βλάμης (Αρμόνικα)

Σημείωση  δε βρέθηκε [361]

[362] Ο Βλάμης (Μαντόλα)

Σημείωση δε βρέθηκε [363]

[364] Ο Σεβδαλής

Σημείωση δε βρέθηκε [365]

[366] Σούστα Πολίτικια

Σημείωση δε βρέθηκε [367]

[368] Πολίτικο Ζεϊμπέκικο (Αρμόνικα)

[369] Πολίτικο Ζεϊμπέκικο (Κιθάρα)

Σημείωση δε βρέθηκε [370]

[371] Μπαρμπαγιανακάκης (Κιθάρα)

Σημείωση δε βρέθηκε [372]

[373] Μπαρμπα Γιανακάκης (Αρμόνικα)

[374] Χασομέρης Χασικλής

[375] Χασομέρης Χασικλής

Σημείωση δε βρέθηκε [376]

[377] Ένας Μάγγας Χασικλής

[378] Ένας Μάγγας Χασικλής

Σημείωση δε βρέθηκε [379]

[380] Ξίσου Γέρο

[381] Ξίσου Γέρο

Σημείωση δε βρέθηκαν [381], [382], [383]

[384] Χωρίς τίτλο

[[385] Χωρίς τίτλο

[386] Μελανούρι

[387] Μελανούρι

Σημείωση δε βρέθηκε [388]

[389] Λάμπει ο ήλιος

 

Υποφάκελος 9

[672] Γλυκειά μου μάνα. Ζεϊμπέκικο Τόλη Χάρμα «26/10/48» στην πίσω πλευρά Ραντεβού. Τόλη Χάρμα

[964] Με κάποια στα Πετράλωνα

[965] Χωρίς τίτλο

[966] Γείνομ’ άντρας

[967] Νίτσα

Σημείωση δε βρέθηκε [968]

[969] Απόψε με παντρεύουνε

[970] Καντίστρα Συρτός. Στίχοι-Μουσική Γεωργίου Ζήση

[971] Γειτονοπούλα Συρτός. Στίχοι-Μουσική Γεωργίου Ζήση

[972] Χήρα

[973] Χωρίς τίτλο

[974] Χωρίς τίτλο

[975] Έξι φορεσιές με δόσεις (που θα βρείς να τις πληρώσης)

[976] Τα γεροντοπαλίκαρα

[977] Άλλα μου λες καλά μου κάνεις

[978] Αράπικο

[979] Μπάρμπα Γιανακάκη

Σημείωση δε βρέθηκε [980]

[981] Ο Βλάμης

[982] Είσαι άσπρη σαν το χιόνι

[983] Ο Δερβίσης

[984] Ένας μάγγας χασικλής

[985] Χασομέρης Χασικλής

[986] Ξίσου – Ο Γέρος

[987] Μελανούρη

Σημείωση δε βρέθηκε [988]

[989] Στους Ποδαράδες  -Μια Πολίτησα

[990] Στους Ποδαράδες – Μια Πολίτησα

[991] Στους Ποδαράδες – Μια Πολίτησα

[992] Χωρίς τίτλο. Α. Τομπούλης

[993] Χωρίς τίτλο [Δυσανάγνωστα μέρη]

[994] Χωρίς τίτλο. Κορώνης [?]

[995] Χορός Συρτός. Τράβα στον ίσο αμαξά «9/10/48»

[996] Γρηά τσιγγάνα

[997] Έλα και θα καλοπεράσης «Εγραμμοφωνίθη τη 12/6/47»

[998] Αχ αγορίνα μου. Μουσική-Στίχοι Κ. Κοντοπούλου

[999] Το Σωφεράκι . Μουσική Κ. Κοντοπούλου Στίχοι Ανδρέα Ηλιόπουλου

 

 Υποφάκελος 10

Σημείωση δε βρέθηκε [1000]

[1001] Πεντάμορφες Νεράϊδες

[1002] Μπλέ και Άσπρο  «Εγραμμοφωνίθη τη 12/6/47

Σημείωση δε βρέθηκε [1003]

[1004] Μη μου μιλάς για χωρισμό

[1005] Μικρό παντρεμενάκι μου. Μουσική –Στίχοι Σ. Δρόσου «Εγραμμοφωνίθη τη 22/9/40»

[1006] Γλυκιά μου Νοσοκόμα Μουσική Θωμά Χασιώτη Στοίχοι Αλέκου Καλοειδή

[1007] Ναυπλιωτοπούλα

[1008] Στον Άγιο Κωνσταντίνο

[1009] Κακές Γυτονοπούλες

[1010] Μανούλα μου σ’ αφήνω γειά

Σημείωση δε βρέθηκαν [1011], [1012], [1013]

[1014] Επίστεψα στα λόγια σου Μουσική – Στίχοι Κ. Λαβίδα

[1015] Ο Ξενητεμένος. Μουσική Μοσχονά « Εγραμμοφωνίθη τη 6/2/48]»

[1016] Σκοτεινιάζει Μουσική Α. Βενιέρης

[1017] Η ναζού Μουσική –Στίχοι Γ. Ρίζου

Σημείωση δε βρέθηκε [1018]

[1019] Ήρθε η αγάπη στην καρδιά Ελ. Τσαγγάρη

[1020] Η Σουλτάνα μου

Σημείωση δε βρέθηκε [1021]

[1022] Έφυγες με παράτησες «15/2/49»

[1023] Χωρίς τίτλο. Περδικόπουλος

[1024] Δεν Νιόθης  Μουσική Μ. Σκουλούδη

[1025] Τι μάτια είναι’ αυτά  και στο πίσω μέρος Μανησαλιά μου

[1026] Βουρλιοτήτσα σ’ αγαπώ και στο πίσω μέρος Μαυροματού μου πόντησα

[1027] Σύρμα! Βαλσάκι Λαϊκό. Στίχοι Κ. Μάνεση Μουσική Γ. Ροβερτάκη

[1028] Μάνα μου γιατί να με γεννήσης. Χασάπικο αργό. Στίχοι Κ. Μάνεση Μουσική Γ. Ροβερτάκη

Σημείωση δε βρέθηκε [1029]

[1030] Αν άφηναν σημαδάκια τα φιλιά Στίχοι Κ. Ρηγοπούλου Μουσική Γ. Ροβερτάκη

[1031] Δε πάω απόψε σπίτι μου Στίχοι Κ. Μάνεση Μουσική Γ. Ροβερτάκη

[1032] Μπούκαραν μάγκες στο ντεκέ. Στίχοι Ι.Αγγελόπουλου Μουσική Γ Ροβε[ρ]τάκη και στην πίσω πλευρά Το οργανάκι Γ. Μητσάκη

[1033] Κουκλίτσα μου με τρέλλανες Μουσική Στράτου Παγιουμτζή Μουσική Ζωή Παγιουμτζή

Σημείωση δε βρέθηκε [1034]

[1035] Τι θέλει ο κουμπάρος. Σκαρβέλης

Σημείωση δε βρέθηκε [1036]

[1037] Μεσολονγήτισα Μουσική και στίχοι Γρ. Ασίκης

[1038] Άπονη κακιά Γρ. Ασίκη

[1039] Πονό μανούλα μου πωνό Γρ. Ασίκη

[1040] Πονό μανούλα μου Γρ. Ασίκη

[1041] Όλο δόσε δόσε δόσε Μουσική –Στίχοι Γρ. Ασίκη

[1042] Όλο δόσε δόσε δόσε Μουσική- Στίχοι Γρ. Ασίκη

[1043] Το φουστάνη Μουσική – Στίχοι Γρ. Ασίκη

[1044] Πέστο Μαργιό μου Μουσική –Στίχι Γριγορίου Ασίκη

[1045] Χωρίς τίτλο στο πίσω μέρος στίχοι με τίτλο Ήμε ντερβίσης κιέξυπνος που παίζω τέτοιο ρόλο

[1046] Για μια αγάπη άπιστη Γρ. Ασίκη στο πίσω μέρος Περιβολάρης θα γινώ Στ. Χρυσίνη

[1047] Πιπινάκη Γρ. Ασίκη

[1048] Αργά πια σε κατάλαβα  Μουσική και Στίχοι  Γρ. Ασίκη

[1049] Ελληνοαμερικάνα  Μουσική – Στίχοι Γρ. Ασίκη

[1050] Κανείς δε  της αρέση

 

 Υποφάκελος 11

[1051] Συρτός Νησιότικος

[1052] Έξη φορεσιές με δόσεις

[1053] Όλο θέλης και όλο θέλης

[1054] Με τη κούρσα μου  στο πίσω μέρος Με σένα ξελογιάστηκα

[1055] Αχ Διπλομάτισσα

[1056] Η μαμά σου δε με θέλλη

[1057] Μας τον παίξαν τον Παππά

[1058] Μάγες ομορφιές  Σπύρος Αναγνώστου

[1059] Μάγες ομορφιές Σπυρ. Αναγνώστου

[1060] Χωρίς τίτλο. Μητσάκης

[1061] Μ’ αρέσουν τα ωραία. Μητσάκης. «Εγραμμοφωνίθη τη 2/2/48» στο πίσω μέρος Καπρητσιόζα. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 11/2/48

[1062] Τα πιο καλά μου χρόνια. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη 10/2/48»

[1063] Της γητονιάς σου τα παιδιά. Μητσάκης « Εγραμμοφωνίθη 2/2/48»

Σημείωση δε βρέθηκαν [1064] , [1065]

[1066] Κατσιβέλα. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 26/6/48» στην πίσω πλευρά Ένα κ’ένα κάνουν δύο. Μητσάκης

Σημείωση δε βρέθηκε [1067]

[1068] Ο Μπεκρής

[1069] Οι Λαθρέμποροι. Μητσάκη και στην πίσω πλευρά Η Σουλτάνα Στίχοι-Μουσική Γ. Μητσάκη

[1070] Τα πρωτοβρόχια. Μητσάκης «12/10/48»

[1071] Ο Ναύτης. Μητσάκης και στην πίσω πλευρά Το γινάτι βγάζει μάτι. Εμ. Χιώτη

[1072] Ο Ναύτης. Μητσάκης . «Εγραμμοφωνίθη τη 6/48» και στην πίσω πλευρά Το μεράκι της καρδιάς μου. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 26/6/48»

[1073] Το Παλτό. Μητσάκης «7/9/48»

[1074] Θα γυρίσης το δείλι. Μητσάκης «15/2/49»

[1075] Ο λαγός. Μητσάκης {11/3/49» στην πίσω πλευρά Κακοτοπιές. Χρηστάκη

[1076] Αρχήζεις και παραπατάς Γ. Μητσάκη

[1077] Η Κρυστάλο. Γ. Μητσάκη

[1078] Τα δακτυλίδια. Μητσάκης

[1079] Όποιος πη κακό για σένα. Μητσάκης

[1080] Τους φίλους μη ξεχνάς. Μητσάκης «Εγραμμοφωνίθη τη 13/5/48»

[1081] Καραβοκύρης. Μητσάκης

Σημείωση δε βρέθηκε [1082]

[1083] Ρώτα της πιάτσας τα παιδιά «7/9/48»

[1084] Η Σουλτάνα, Στοίχη-Μουσική Γ. Μητσάκη

[1085] Η Κρυστάλο , Γ. Μητσάκη

[1086] Ο Νικόλας ο ψαράς. Μητσάκης

[1087] Το παλιό μας το τσαρντή. Γ, Μητσάκη στο πίσω μέρος Για μένα πια δεν κάνης Γ. Μητσάκη

[1088] Για μένα πια δεν κάνης. Στίχοι-Μουσική Γ. Μητσάκη

[1089] Για μένα πια δεν κάνης Γ. Μητσάκης στην πίσω πλευρά Δεν τρώγεσαι με την ψευτιά Μουσική-Στίχοι Στράτος Παγιομτζής

[1090] Όπως στρώσης θα πλαγιάσης

Σημείωση δε βρέθηκε [1091]

[1092] Δεν σε νοιάζει δεν σε νοιάζει. Κ. Καπλάνη «16/7/48»

[1093] Ο παληόκοσμος. Κ. Καπλάνη

[1094] Δίχως παλτό στη χειμονιά. Κ. Καπλάνης «16/7/48»

[1095] Με τυλίξανε δυο φίνες «Εγραμμοφωνίθη τη 11/6/40»

[1096] Κουλουριώτισσα

Σημείωση δε βρέθηκε [1097]

[1098] Ο Κόσμος με κατηγορεί

Σημείωση δε βρέθηκε [1099]

[1100] Η Μαρίκα στο ράφι

 

Υποφάκελος 12

[1001] Έλα στο θείο, Ν. Λογοθέτης

[1101] Μόνος μου θα κονομάω, Ν.Λογοθέτης

Σημείωση δε βρέθηκαν [1102], [1103], [1104]

[1105] Βρε Γιώργο φαρμακώθηκα, Ρόζα Εσκενάζυ

[1106] Ξύπνα παπού Λευτέρη. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1107] Ξύπνα παπού  Λευτέρη. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1108] Ντουνιά που με κατήντησες. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1109] Φρόσο τάχεις κάνη σκορδαλιά. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1110] Αγαπώ…. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1112] Πουας Σμύρνγ Πονεμένη. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1113] Σμυρνιοτοπούλα εύμορφη. Σταύρου Λιθαδιώτη

[1114] Η Αριστοκράτισα. Γ. Πετροπουλαίας

[1115] Καϊκάκι. Ανδρ. Πετροπουλέας

[1116] Έλα αγάπη μου με μέσα. Γεώργ. Πετροπουλέας

[1117] Ανίτσα. Γεώργιος Πετροπουλέας

[1118] Πέντε χρόνια πάνε τώρα. Γεωργ. Πετροπουλέας

Σημείωση δε βρέθηκε [1119]

[1120] Τι κάνουν τα λεφτά . Γιωργ. Πετροπουλέας

[1121] Αλάνης πεια δεν είμ’ εγώ . Στίχου Β. Μαυροφρύδη. Μουσική Π. Τούντα

[1122] Αϊντε σε χώρα άπονη . Π. Τούντα

Σημείωση δε βρέθηκε [1123]

[1125] Φονιάς και στην πίσω πλευρά Λόντος, Π. Τούντα

[1126] Ζαχαροζυμωμένη μου, Π. Τούντα

[1127] Κάνε την πάπια, Στίχοι- Μουσική Σ. Χρυσίνη

[1128] Ο Καυγατζής. Χρυσίνης

Σημείωση δε βρέθηκαν [1129], [1130]

[1131] Ψαρόβαρκα

Υποφάκελος 13

[1151] Πολλά μου τάκανες. Στίχοι-Μουσική Ιωάννας Γεωργακοπούλου

[1152] Βράδυα ξωτικά στη Χαβάη. Μουσική κ Στίχοι Άννα Γιωργακοπούλου

[1153] Μη θες ναμαποχωριστής. Ιωάννα. «Εγραμμοφωνίθη τη 11/2/48]»

[1154] Το μποέμικο κορίτση. Ιωάννα

[1155] Η κατάρα της τσιγγάνας. Ιωάννα. «Εγραμμοφωνίθη τη 2/2/48»

[1156] Στο σταυροδρόμι της ζωής. Ι. Γεωργακοπούλου

[1157] Τι σου έφταιξ’ η κοπέλλα. Ιωάννα. «Εγραμμοφωνίθη τη 2/2/48»

[1158] Σέχω ξεχάσει. Ιωάννα

[1159] Για σε μεθώ κάθε βραδυά. Ιωάννα «Εγραμμοφωνίθη τη 12/6/48»

[1160] Τα δυό σου χείλη. Στ. Μ. Ιωάννα Γεωργακοπούλου. «Εγραμμοφωνίθη τη 7/2/48»

[1161] Χωρίς τίτλο Α. Χατζηχρίστου

[1162] Στο γάμο σου με κάλεσες. Μουσική – Στίχοι Στυλ. Κερομύτη

[1163] Άνοιξε και δεν αντέχω  Σ. Μ. Ι. Παπαιωάννου

[1164] Η Πειραιώτισα. Στίχοι κ Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1165] Σ’ αγαπώ κ μη σε νοιάζει. Στίχοι κ Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1166] Η Κακαβιά Σ κ Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1167] Της ορφανής το κρίμα Σ. Μ. Παπαιωάννου. «Εγραμμοφωνίθη τη 6/2/48»

[1168] Άνθρωποι. Άνθρωποι. Στίχοι κ Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1169] Τόφαγες το παιδί. Στίχοι κ Μουσική Ι.Παπαιωάννου

Σημείωση δε βρέθηκε [1170]

[1171] Είμαι στον καυμό σου θύμα

[1172] Πώς πέρασαν τα χρόνια. Στίχο κ Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1173] Νύχτες ξενυχτώ χωρίς ελπίδα. Στίχοι κ  Μουσική Ι. Παπαιωάννου

[1174] Τώχ’ η κατεργάρα μπλέξει. Σ.Μ. Ι. Παπαιωάννου

[1175] Πάψε ν’ ακούς την φίλη σου. Ι. Παπαιωάννου. «Εγραμμοφωνίθη τη 8/7/47»

[1176] Πέντε Έλληνες στον Άδη. Σ. κ  Μ. Ι. Παπαιωάννου

Σημείωση δε βρέθηκε [1177]

[1178] Βασανιστήριο ο Έρως Σ.Μ. Ι. Παπαιωάννου

[1179] Τον άνδρα της γυρεύει. Μουσική Παπαιωάννου

[1180] Τί μάγια σ’ έχουνε ποτίσει. Ι. Παπαιωάννου

Σημείωση δε βρέθηκαν [1181], [1182]

[1183] Ελκυστικές Κουβανέζες. Στίχοι Μουσική. Σ. Χασκίλ

[1184] Ελκυστικές Κουβανέζες Στίχοι Μουσική Σ. Χασκίλ

[1185] Εδώ που φθάσαμε μαζί. Στίχοι Μουσική Στέλλας Χάσκήλ

[1186] Θέλω να καλοπεράσω. Στέλλας Χασκήλ

[1187] Τι κιαν είμαστε φτωχοί . Στέλας Χασκίλ

Σημείωση δε βρέθηκε [1188]

[1189] Αγαπώ τα μαύρα μάτια. Μάρκος Βαμβακάρης

[1190] Μαζί πάντα γυρίζαμε. Μουσική και Στίχοι Αντώνης Βαμβακάρης

[1191] Σε ξέρω. Μουσική Σ. Σέμσης. Στίχοι Σ. Περπινιάδης στην πίσω όψη Φεύγεις και μένω μόνο μου. Στίχοι – Μουσική Ρόζας Εσκενάζυ

[1192] Με τις ματιές σου. Μουσική κ Στίχοι Δημητρ. Σίμση

[1193] Μ’ έκαψε μια χήρα. Μουσική και Στίχοι Δημ. Σίμση

[1194] Η Γυναίκα με τη Μάσκα. Στίχοι – Μουσική Σημ. Σαλονικιού

[1195] Κακιά Μικρούλα. Μουσική κ Στίχοι Δημ. Σίμση στην πίσω όψη Ο Μυλωνάς

Σημείωση δε βρέθηκε [1196]

[1197] Ο Δειλός. Μουσική και Στίχοι Δημ. Σίμση

[1198] Να μη πιστεύεις φίλους. Δ. Σίμσης Σ. Χρυσίνης

[1199] Ανεμότρατα. Μουσική Στίχοι Κωστ. Ρούκουνα

[1120] Η 6 Εντολές. Σ. Μουσική Στελλάκη

 

Υποφάκελος 14

[1201] Αλεπού. Χασάπικο. Στίχοι- Μουσική Περπινιάδη

[1202] Λίγα απ’όλα. Στελάκης Περπινιάδης

Σημείωση δε βρέθηκε [1203]

[1204] Χωρίς τίτλο

[1205] Acordeon. Danse Oriental Boubouka

Σημείωση δε βρέθηκε [1206]

[1207] Παίζε μανούλα μου να κλαις. Σωτ. Μπέλλου

[1208] Χωρίς τίτλο. Σ.Μ. Χρίστου Μίγγου

Σημείωση δε βρέθηκε [1209]

[1210] Παρηγοριά τα μάτια σου. Στίχοι Μουσική Τσιτσάνη

[1211] Η παραδόπιστη. Β. Τσιτσάνης

Σημείωση δε βρέθηκε [1212]

[1213] Ως πότε πια τέτια ζωή. Β. Τσιτσάνη. «Εγραμμοφωνίθη τη 6/10/47» Στην πίσω όψη Ο Λεβέντης. Β. Τσιτσάνη

[1214] Έχει δίκιο το παιδί. Τσιτσάνης. Στη πίσω όψη Μπορεί να τώχουν πλανέψει ακρογιαλιές δειλινά

[1215] Πάρε με Μάρω πάρε με

[1216] Θάρθης πάλι πίσω. Τσιτσάνης

[1217]  Αφού μ’ αρέσει να γυρνώ. Β. Τσιτσάνη. «Εγραμμοφωνίθη τη 10/6/40»

[1218] Θα βρω μια άλλη με καρδιά. Β. Τσιτσάνη « Εγραμμοφωνίθη τη 11/6/40»

Σημείωση δε βρέθηκαν [1219, 1220]

[1221] Έλα μόρτισα να νοιώσης. Β. Τσιτσάνη

[1222] Φιλινάδες. Στίχο. – Μουσική Β. Τσιτσάνη. «Εγραμμοφωνίθη τη 1/3/40»

[1223] Μαζύ μου δεν ταιριάζης

[1224] Η βδομάδα. Τσιτσάνη

[1225] Ο Μαχαλόμαγκας. Τσιτσάνης και Το κενούριο τσιφτετέλι. Τσιτσάνης

Σημείωση δε βρέθηκε [1226]

[1227] Το παιδί

[1228] Το παλιόπαιδο. Β. Τσιτσάνη και Με γυναίκες μη τραβιέσαι Β. Τσιτσάνη

Σημείωση δε βρέθηκε [1229]

[1230]  Τσάρκα στη Θεσσαλονίκη. Μουσική – Στίχοι Β. Τσιτσάνη στην πίσω όψη Δε με στεφανόνεσαι. Β. Τσιτσάνη

[1231] Θα προτιμήσω θάνατο. Β. Τσιτσάνη «Εγραμμοφωνίθη τη 10/6/40»

Σημείωση δε βρέθηκε [1232]

[1233] Από γυναίκες δάκρυα. Τσιτσάνης

[1234] Στον Άγιο Κωνσταντίνο. Β. Τσιτσάνης και στην πίσω όψη Της μαστούρας το σκοπό. Μουσική – Στίχοι Β. Τσιτσάνη

[1235] Σέχω κάνει πέρα. Τσιτσάνης

[1236] Κάποιος άγνωστος αλήτης. Β. Τσιτσάνης. «Εγραμμοφωνίθη τη 8/6/48»

Σημείωση δε βρέθηκε [1237]

[1238] Κλαμένη μούρθες μια βραδθά. Τσιτσάνης και στην πίσω όψη « Η Πονεμένη Χώρα»

[1239] Πληροφορίες γράμματα. Τόλη Χάρμα

[1240] Δοσίλογα. Στίχοι-Μουσική Εμ. Χιώτη στην πίσω όψη Έφυγες κάποιο δειλινό Καπλάνης «Εγραμμοφωνίθη τη 11/2/48»

Σημείωση δε βρέθηκε [1241]

[1242] Ο πασατέμπος και στην πίσω όψη Τι σου φταίω

[1243] Ει γκιουλέ γκιουλέ. Χιώτης

[1244] Γιατί δε λες το ναι και συ. Στίχοι – Μουσική Εμμ. Χιώτη

[1245] Θα σου πω. Εμ. Χιώτης

[1246] Ώρες σε κρυφοκυτάζω. Χιώτης

[1247] Πρέπει να μας πης. Χιώτης

[1248] Η Μακριά σου Φούστα. Χιώτης

Σημείωση δε βρέθηκε [1249]

[1250] Ο χειμώνας είναι πρόβλημα μεγάλο. Χιώτης

 

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Ρεμπέτικα Τραγούδια
3.1: Έντυπες φυλλάδες με στίχους ρεμπέτικων ή και άλλων τραγουδιών
3.2: Έντυπα δίφυλλα με στίχους και μουσική ρεμπέτικων  τραγουδιών
3.3: Φωτοτυπημένο έντυπο με τίτλο «Τα Νέα Ελληνικά Τραγούδια των φωνογραφικών δίσκων 1957». Καταγράφονται οι στίχοι 166 τραγουδιών από έκδοση του 1957 στη Νέα Υόρκη. Φωτοτυπημένο αλφαβητικό ευρετήριο από τα Ρεμπέτικα Τραγούδια του Η.Π.

 

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Ρεμπέτικα Τραγούδια

Υποφάκελος 1 Παρτιτούρες ευρωπαϊκών τραγουδιών, στίχοι, παρτιτούρες δημωδών τραγουδιών

Υποφάκελος 2 Παρτιτούρες ευρωπαϊκών τραγουδιών, στίχοι, παρτιτούρες δημωδών τραγουδιών

Υποφάκελος 3 Παρτιτούρες ευρωπαϊκών τραγουδιών, στίχοι, παρτιτούρες δημωδών τραγουδιών 

Υποφάκελος 4 Παρτιτούρες ευρωπαϊκών τραγουδιών, στίχοι, παρτιτούρες δημωδών τραγουδιών

Υποφάκελος 5  Επιστολές συνθετών και στιχουργών προς ελληνικές και ξένες δισκογραφικές εταιρείες

Τα τεκμήρια φέρουν αριθμούς εισαγωγής από το Αρχείο Η.Π Ρεμπέτικα Τραγούδια

1.[1334] Χειρόγραφη επιστολή Σταύρου Λιβαδιώτη προς Νύκανδρο

2.[1338] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη (για αποστολή συνθέσεων προς έκδοση (χωρίς όνομα παραλήπτη)

3.[1338] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη (για αποστολή συνθέσεων προς έκδοση  (χωρίς όνομα παραλήπτη)

4.[1340] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη προς Δ. Κισσόπουλο 23/5/1931

5.[1341] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη προς την Apollo Music (New York) 15/5/1948

6.[1342] Επιστολή Νικόλαου Μάθεση προς τον Γενικό Αντιπρόσωπο Φωνογρ. Δίσκων «Βεντέτα» 17/5/1967

7.[1343] Επιστολή προς τον Δ. Κισσόπουλο  χωρίς αποστολέα 29/7/1931

8.[1345] Επιστολή Γ. Οικονομίδη προς Ευάγγελο Θ. Τσαμουρτζή 4/11/1935

9. [1346] Επιστολή Jacob Montanariw προς RCA Manufacturing Company Inc. 13/4/1948

10.[1348] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη προς Ανώνυμη Ελληνική Φωνογραφική Εταιρεία Κολούμπια 

11.[1349] Απόδειξη παραλαβής συμβολαίου 9/5/1949

12.[1350] Επιστολή Ιάκωβου Μοντανάρη προς Κυ[ι]σσόπουλο 20/5/1931

Υποφάκελος 6 Αλληλογραφία και ανακοινώσεις δισκογραφικών εταιρειών

1.[1333] Ανακοίνωση από το Λογιστήριο της Δισκογραφικής Εταιρείας Κολούμπια

2. [1305] Επιστολή σχετικά με καταχώρηση συνθετικών δικαιωμάτων επί πωλήσεων δίσκων στην Αμερική. Δισκογραφική Εταιρεία Κολούμπια

3.[1320] Ενημερωτική επιστολή σχετικά με την καταβολή δικαιωμάτων. 11/11/31/ Δισκογραφική Εταιρίας Κολούμπια

4.[1257] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 28/3/1933

5.[1252] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη  5/1/1935

6.[1253] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 29/6/1934

7.[1254] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 24/5/1933

8.[1255] Επιστολή Columbia Gramophone Company of Greece Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 11/11/1931

9.[1256] Επιστολή Columbia Phonograph Company Inc. προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 29/6/1932

10.[1260] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 31/5/1934

11.[1259] Επιστολή Columbia Phonograph Company Inc. προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 23/9/1935

12.[1260] Επιστολή D. Kissopoulos Concesionaire for the Goods of The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 20/6/1931

13.[1261] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 6/2/1934

14.[1262] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 24/11/1938

15.[1264] Επιστολή Columbia Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 19/4/1932

16.[1265] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 9/2/1940

17.[1266] Επιστολή The Gramophone Company Ltd προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη 3/11/1932

Υποφάκελος 7 Αποδείξεις δισκογραφικών εταιρειών

1. [1306]

2. [1307]

3. [1308]

4. [1309]

5. [1310]

6. [1311]

7. [1312]

8. [1313]

9. [1314]

10. [1315]

11. [1316]

12. [1317]

13. [1318]

14. [1319]

15. [1321]

16. [1322]

17. [1323]

18. [1324]

19. [1325]

20. [1326]

21. [1327]

22. [1328]

23. [1329]

24. [1330]

25. [1331]

26. [1332]

27. [1532]

28. [1573]

Υποφάκελος 8 Διαφημιστικά φυλλάδια για την κυκλοφορία νέων δίσκων

1.[1445]

2. [1442]

3. [1443]

4. [1444]

5. [1344]

6. [1432]

7. [1431]

8. [1433]

Υποφάκελος 9 Ιδιωτικά συμφωνητικά με δισκογραφικές εταιρείες

1. [1269]

2. [1267]

3. [1268]

4. [1270]

5. [1271]

6. [1272]

7. [1273]

8. [1274]

9. [1275]

10. [1276]

11. [1337]

12. [1277]

13. [1278]

14. [1279]

15. [1263]

Υποφάκελος 10 Χειρόγραφες και δακτυλογραφημένες λίστες δίσκων και γραμμοφωνημένων τραγουδιών.

1. [1373]

2. [1372]

3. [1371]

4. [1370]

5. [1369]

6. [1365]

7. [1368]

8. [1363]

9. [1364]

10. [1362]

11. [1361]

12. [1360]

13. [1359]

14.[1358]

15. [1357]

16. [1354]

ΦΑΚΕΛΟΣ  5 Τεκμήρια Ρεμπετών

Υποφάκελος 1 Ποικίλα προσωπικά έγγραφα ρεμπετών (βιβλιάρια ασφαλίσεως, ταυτότητες μέλους Εταιρείας Ελλήνων Μουσικοσυνθετών κ.ά.), καθώς και η σφραγίδα του συνθέτη Ολλανδέζου.

Ασίκης, Γρηγόριος

1.[1495] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1947-1949)

2.[1496] Βιβλιάριο Εργασίας (1949)

3.[1497] Εκλογικόν Βιβλιάριον (1932)

4.[1498] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς «Η Αλληλοβοήθεια» (1960)

Αμπάτης, Γεώργιος

1.[1463] Βιβλιάριο Εργασίας (1957)

Αμπατζή, Ρίτα (Ειρήνη)  - Αμπατζή, Σοφία

1.[1490] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1932) και φωτογραφία του τεκμηρίου

2.[1493] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1948) και φωτογραφία του τεκμηρίου

Χατζηχρήστος, Απόστολος

1.[1461] Βιβλιάριο Εργασίας (1956)

2.[1462] Διαβατήριον (1954)

3. [1524] Βιβλιάριον ασθενείας (1951)

Σπιτάμπελος, Στέφανος

1.[1506] Βιβλιάριον Εργασίας  (1950)

2.[1507] Βιβλιάριον Εργασίας (1959)

3.[1508] Βιβλιάριον Εργασίας (1958)

4.[1510] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1938)

5.[1501] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1944)

6.[1502] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1947)

7.[1503] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1954)

8.[1504] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1957)

9.[1505] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  -  Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1949)

10.[1511] Ταμείον Περιθάλψεως – Βιβλιάριον Ασθενείας (1958)

Μάσσελος, Κωνσταντίνος

1.[1458] Βιβλιάριον Μηνιαίων Καταβολών  - Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς « Η Αλληλοβοήθεια»  (1951)

2.[1456] Εκλογικόν Βιβλιάριον (1946)

3.[1459] Βιβλιάριον Ασθενείας (1948)

Παγιουμτζής, Ευστράτιος

1.[1457] Βιβλιάριον Ασθενείας

Παπαϊωάννου, Γιάννης

1.[1525] Άδεια οδηγού αυτοκινήτου επαγγελματική

Ολλανδέζος, Σπύρος

1.Σφραγίδα του συνθέτη Σπύρου Ολλανδέζου [Σημείωση χωρίς αριθμό εισαγωγής ΑΡΧ. Η.Π Ρεμπέτικα Τραγούδια]

Υποφάκελος 2 Αγγελτήρια κηδειών

1.[1460] Αγγελτήριο κηδείας Μάρκου Βαμβακάρη πρωτότυπο και φωτογραφία

2[ 1484] Αγγελτήριο κηδείας Γιάννη Παπαϊωάννου  πρωτότυπο

Υποφάκελος 3 Πρωτότυπα κείμενα Ρεμπετών. Απομνημονεύματα Νίκου Μάθεση, κείμενο του Γ. Παπαϊωάννου με τίτλο «Ο Λαθραίος», κείμενο με τίτλο «Η Ιστορία του Μπουζουκιού» γραμμένο από τον Η.Π. καθ’ υπαγόρευση του Στέλιου Κερομύτη (1967)

1.[δε φέρει αριθμό ΑΡΧ. Η.Π.  ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ] Σε αυτοσχέδιο δίφυλλο με τίτλο «Για το Αρχείο Ρεμπέτικων Τραγουδιών. Παροχή αδείας θεάματος στον Κ. Μάνεση 8-11-1941 (Κατοχή)

2.[1793] Τετράδιο με τίτλο «Απόμνιμονεύματα Νίκου Μάθεση» [sic] Πρόκειται για χειρόγραφες αυτοβιογραφικές διηγήσεις του ρεμπέτη Νίκου Μάθεση

3.[1747] Σε αυτοσχέδιο δίφυλλο με τίτλο «Γιάνη Παπαϊωάννου Ο Λαθραίος». Πρόκειται για δακτυλόγραφο κείμενο του Γιάννη Παπαϊωάννου. Δακτυλόγραφο. 67 σελίδες με χειρόγραφες διορθώσεις (του Η.Π.) Στο τέλος υπάρχει η σημείωση: «Άγνωστο σενάριο – με σχεδόν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα  - του μακαρίτη Γιάνη Παπαϊωάννου, γραμένο, ίσως, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Τα τυχόν κινηματογραφικά δικαιώματα του σεναρίου ανήκουν στους κληρονόμους του αξέχαστου λαϊκού συνθέτη»

4.[1647] Σε αυτοσχέδιο δίφυλλο με τίτλο «Στέλιου Κερομύτη Η Ιστορία του Μπουζουκιού 19-11-67» Πρόκειται για χειρόγραφη καταγραφή αφήγησης του Σ. Κερομύτη στον Η.Π. ο οποίος σημειώνει: «Η Ιστορία του Μπουζουκιού γραμμένη από τον Ηλία Πετρόπουλο, καθ’ υπαγόρευσιν του Στέλιου Κηρομύτη [sic], την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 1967, στην Χαλκηδόνα Πειραιώς» Χειρόγραφο, 12 αριθμημένες σελίδες με το γραφικό χαρακτήρα του Η.Π. και την υπογραφήτου Στέλιου Κερομύτη

Υποφάκελος 4 Ποικίλα αυτόγραφα σημειώματα Ρεμπετών

1.[2384] Αυτόγραφο Χρίστου Ολλανδέζου. Σε δίφυλλο με χειρόγραφες σημειώσεις Η.Π.

2. Αποδείξεις ΑΕΠΙ – Εκκαθαρίσεις πωληθέντων δίσκων, φέρουν αριθμούς εισαγωγής από το Αρχείο  Η.Π. ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ [2294], [2295], [2296], [2181], [2182], [2183], [2184], [2185], [2186], [2187], [2188], [2294], [2295], [2296], [2250], [2251], [2252], [2253], [2254], [2255], [2256], [2257], [2258], [2259], [2260], [2261], [2262], [2263], [2264], [2265], [2266], [2267], [2268], [2269], [2270], [2288], [2289], [2290], [2291], [2292], [2293], [2307], [2308], [2309], [2310], [2311], [2312], [2313]

3.[2340] Εξώδικος δήλωσις – Πρόσκλησις μετά διαμαρτυρίας Β.Τσιτσάνη προς Η.Π. 11 Δεκεμβρίου 1973. Με χειρόγραφες σημειώσεις Η.Π.

4. Διάφορες αποδείξεις φέρουν αριθμούς εισαγωγής από το Αρχείο  Η.Π. ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ [1280], [1351] , [1352], [1355]

5.[1486] Χειρόγραφο κείμενο-δήλωση Βασίλη Τσιτσάνη για το θάνατο του Γιάννη Παπαϊωάννου με ημερομηνία 3-8-1972

6.[1494] Αυτόγραφο του Γρηγόρη Ασίκη

7.[1534] Χειρόγραφο  του Σπύρου Ολανδέζου

8.[1595] Σημείωμα με δύο ταχυδρομικές διευθύνσεις δισκογραφικών εταιριών στο εξωτερικό

9.[1603] Αυτόγραφο του Νίκου Μάθεση – Κατάλογος της δισκογραφίας του

Υποφάκελος 5 Ενυπόγραφες αποδείξεις του Γ. Μπάτη

1.[1281], [1282], [1283], [1284], [1285], [1286, [1287], [1288], [1289], [1290], [1291], [1292], [1293], [1294], [1295],[1296], [1297], [1298], [1299], [1300], [1301], [1302], [1303] Αποδείξεις είσπραξης ενοικίου

2.[1304] Απόδειξη καταβολής χρημάτων για ενοίκιο υπαίθριου χώρου στον Δήμο Πειραιώς

Υποφάκελος 6  Επιστολές και στίχοι του Ν. Μάθεση

1.[2325] Επιστολή Ν. Μάθεση προς τον Η. Π. 24 Ιουλίου 1973 [Σημείωση Ο Η. Π. ήταν κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού

2.[2363] Αντίγραφο σκίτσου του Ν. Μάθεση  με σημείωμα για τον Η.Π. 19 Φεβρουαρίου 1973

3.[2366] Το πρωτότυπο και αντίγραφο σκίτσου του Ν. Μάθεση με σημείωμα για τον Η.Π.  20 Φεβρουαρίου 1973

4.[2360] Αντίγραφο σκίτσου του Ν. Μάθεση με σημείωμα για τον Η.Π. 30 Ιανουαρίου 1973

5.[ 2362] Αντίγραφο σκίτσου του Ν. Μάθεση με σημείωμα για τον Η.Π. 29 Ιανουαρίου 1973

Υποφάκελος 7 Επιστολές Μιχάλη Γενίτσαρη

1.[2364] Επιστολή Μ.Γ. με ημερομηνία 22 Ιουλίου 1985

2.[2323] Επιστολή Μ.Γ. με ημερομηνία 1 Αυγούστου 1985

3.[2316] Επιστολή Μ.Γ. με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1985

Υποφάκελος 8

1.[[2334] Φυλλάδιο «Τα τραγούδια του Πατέρα μου. Παλιές επιτυχίες του Γιάννη Παπαιωάννου με τον Αντώνη Παπαιωάννου»  Με αφιέρωση στον Η. Π. από τον Μάρκο Δραγούμη

2.[2414] Φωτογραφία – Συγκρότημα Μ. Γενίτσαρη  στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας  με ημερομηνία 14 Μαρτίου 1985

3.[2449] Δύο φωτογραφίες (Μπάτης). Ο Η.Π. σημειώνει « έχουν δημοσιευτεί στα Ρεμπέτικα Τραγούδια, προέρχονται από αρνητικά, που βρήκα σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού του Μπάτη»

4.[χωρίς αριθμό Αρχείου Η.Π . Ρεμπέτικα Τραγούδια] Ατομική πρόσκληση επιστρατεύσεως του Βασίλη Ξενάκη

5.[2167] Φωτογραφία. Ο Η.Π. σημειώνει «Μανόλης Δημητριανάκης και Μαργαρίτα Γιαραλή-Μανιού  (την ήξερα πριν μπει φυλακή επί Χούντας) και  - πίσω- κ κάποιος Τάσος (τεχνίτης) στο εργαστήριο του Μπάμπη Κλεφτογιάννη, στην Κυψέλη, τον Αύγουστο του 1988

6.[1447] Δήλωση διεύθυνσης διαμονής του Μάσσελου Παναγιώτη με ημερομηνία 11/5/1949

7.[1529] Πιστοποιητικό Γεννήσεως και Βαπτίσεως του Γιάννη Παπαιωάννου με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1913

8.[1455] Δίπλωμα Γ’ Ηλεκτριστού από το Πολεμικό Ναυτικό (1924) του Μπαγιαντέρα (Δ. Γκόγκος)

9.[1464] Πιστοποιητικό Γάμου της Ρόζας Εσκενάζυ (Αμερική, 1958)

10.[1446] Διαμονητήριον (Γενικό Προξενείο Σμύρνης) του Κωνσταντίνου Μασσέλου (Σμύρνη 14/5/1915)

11.[1528] Στρατιωτικό φύλλο πορείας του Γιάννη Παπαιωάννου (Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 1945)


ΦΑΚΕΛΟΣ 6 Τεκμήρια

Υποφάκελος 1 Χειρόγραφες λίστες με προγράμματα νυχτερινών κέντρων

1. [1366]

2. [1353]

3. [χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο. Η.Π Ρεμπέτικα Τραγούδια]

4. [χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο. Η.Π Ρεμπέτικα Τραγούδια]

Υποφάκελος 2 Διαφημιστικά νυχτερινών κέντρων

1. [1514]

2. [1517]

3. [1523]

4. [1427] [και δύο αντίτυπα χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο. Η.Π Ρεμπέτικα Τραγούδια]

5. [1454]

6. [1430]

7. [1481]

8. [1482]

9. [1470]

10. [1468]

11. [1522]

12. [1449]

13. [1434]

14. [1475]

15. [1474]

16. [1451]

17. [1483]

18. [1466]

19. [1479]

20. [1473]

21. [1471]

22. [1472]

23. [1469]

24. [1478]

25. [1480]

26. 1571]

27. [1518]

28. [1607]

29. [1605]

30. [1604]

31. [1606]

32. [1608]

33. [1515]

34. [1516]

35. [1527]

36. [1467]

37. [1477]

38. [1448]

39. [1452]

40. [1520]

41. [1822]

42. [1476]

43. [1423]

44. [1824]

45. [1572]

46. [1424]

47. [1425]

48. [1426]

49. [1422]

50. [2169]

51. [1814]

52. [1815]

53. [2428]

54. [2168]

55. [1818]

56. [1819]

57. [1820]

58. [1821]

59. [1816]

60. [1920]

61. [2328]

62. [1984]

63. [2450]

64. [2451]

65. [2471]

66.[2470]

67. [2456]

68. [2454]

69. [2453]

70. [2458]

71. [2457]

72. [1794]

73. [1450]

74. [1453]

75. [1519]

Στο τέλος του υποφακέλου τεκμήρια χωρίς αριθμό εισαγωγής από το Αρχείο. Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια

[1] σε δίφυλλο με φωτοαντίγραφο άρθρου του Η.Π. στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  29/30 Απριλίου 2000

[2] Ο στρατηγός Μπακιρτζής – 1935 (ΦΑΝΟΣ 1-4-1935)

[3] Καταχώρηση – διαφήμιση για συναυλία Ρεμπέτικης Βραδιάς στο Θέατρο Λυκαβηττού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών (9 Ιουνίου 1983)

[4] Γραμματόσημα [3]

[5] «Λογαριασμός ταβέρνας του πάλαι ποτέ Αξάν-μετζίτ (νυν Πλατείας Ναυαρίνου) της Θεσσαλονίκης, κατεδαφισθείσης το 1960. Τα σύμβολα σημαίνουν διάφορα αναλωθέντα ποτάκια μεζεκλίκια

[6] Μενού Ταβέρνας «Ο Καραβίτης» Αρκτίνου 35  [1980]

[7] Φωτοαντίγραφο σκίτσου από το Λεξικό της Πιάτσας

[8] Πρόγραμμα θεάτρου του Καντί-κιόι (Πέραν Κωνσταντινουπόλεως)

[9] Διαφημιστική καταχώρηση νυχτερινού κέντρου «Νύχτα της Αθήνας»

Υποφάκελος 3 Ποικίλα αποκόμματα εφημερίδων (καταχωρήσεις διαφημιστικές, άρθρα, ποιήματα κλπ)

1. [2432] Αγγελία από το Περιοδικό Μπουκέτο (1926)

2. [2468] Ελευθεροτυπία 9/4/2001

3. [χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] – Άρθρο του Φρέντυ Γερμανού «Οι τροβαδούροι της διπλοπενιάς» στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» 13-2-1970

4. [2458] Αγγελία από την εφημερίδα ΦΑΝΟΣ 1-4-1935

5. [2463] Αγγελία από το Περιοδικό Μπουκέτο (1926)

6. [2455] Ποιήματα από την εφημερίδα ΦΑΝΟΣ 1-4-1935

7. [2456] Ποίημα από την εφημερίδα ΕΥΡΩΠΗ 9-9-1937

8. [χωρίς αριθμό εισαγωγής από το Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] άρθρο στην εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 9-3-1989

9. [χωρίς αριθμό εισαγωγής από το Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] άρθρο στην εφημερίδα LE QUOTIDIEN DE PARIS, 16-3- 1989

10. [1526] άρθρο για τη Σκάλα του Μιλάνου

11. [1574] άρθρο για τραγούδι του Σπ. Ολλανδέζου χωρίς τίτλο εφημερίδας γώρω στα 1939-1940

12. [1823] άρθρο με τίτλο Σπαθάτες κουβέντες χωρίς τίτλο εντύπου

13. [1825] άρθρο από το περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ

14. [χωρίς αριθμό εισαγωγής από το Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Αγγελία από την εφημερία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 18-6-1969

15. [χωρίς αριθμό εισαγωγής από το Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] άρθρο χωρίς τίτλο

16. [1575] άρθρο από την εφημερίδα ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 27-8-1949

17. [2391] Διαφημστικό έντυπο για την ταινία «Μ΄ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ»

Υποφάκελος 4 Επιστολή της ελληνικής εφημερίδας της Αμερικής «Ατλαντίς» προς τον Ιάκωβο Μοντανάρη (8-7-1932)

[1251]

Υποφάκελος 5 Επιστολές αναγνωστών σε έντυπα

1. [1336]

2. [1347]

Υποφάκελος 6 Επιστολή θαυμασμού προς τη Ρίτα Αμπατζή (20-7-1935)

[1356]

Υποφάκελος 7 Συλλογή δώδεκα ετικετών παλιών δίσκων της Ρόζας Εσκενάζυ

Δώδεκα ετικέτες [χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια]

Υποφάκελος 8 Καρτέλες κηδειών και μνημόσυνων με επιτύμβια στιχάκια του ρεμπέτη Νίκου Μάθεση

1. [1437]

2. [1438]

3. [1436]

4. [1439]

5. [1440]

6. [1441]

7. [1489]

Υποφάκελος 9 Γελοιογραφία του Π. Παυλίδη με τίτλο «Τα Παιδιά του Πειραιά» από το περιοδικό Πάνθεον (1961)

Πρωτότυπο και φωτογραφικό αντίγραφο

Υποφάκελος 10 Γελοιογραφίες  και σχέδια των Ν. Μάθεση και Β. Σπεράντζα

Γελοιογραφίες Ν. Μάθεση

1. [1795]

2. [1796]

3. [1797]

4. [1798]

5. [1799] – [1800]

6. [1801] – [1802]

7. [1803]

8. [1804]

9. [1805]

Σχέδια Β. Σπεράντζα

1. [1807]

2. [1811]

3. [1809]

4. [1810]

5. [1812]

Υποφάκελος 11 Διάλεξη του Η. Πετρόπουλου για το ρεμπέτικο τραγούδι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2-2-1967)

Δίφυλλο με  τίτλο «Μουσικά Σεμινάρια της Πέμπτης» 2 Φεβρουαρίου 1968

Το κείμενο- σημειώσεις  της διάλεξης για το Ρεμπέτικο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Εισηγητής ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Η. Π. σημειώνει «Μίλησα από τις 8 ως τα μεσάνυχτα»

Υποφάκελος 12 Εισιτήρια και αφίσα από την έκθεση του Η.Π. για τα ρεμπέτικα τραγούδια στο Χίλτον της Αθήνας το 1968

[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Τρεις ατομικές προσκλήσεις για την έκθεση ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΣΑ Γκαλερί Χίλτον  25 Απριλίου – 10 Μαἲου 1968

[1792] Αφίσα Ρεμπέτικα Τραγούδια Γκαλερί Χίλτον

Υποφάκελος 13 Συλλογή καρφιτσών Η.Π.

14 καρφίτσες - κονκάρδες

ΦΑΚΕΛΟΣ 7  Αλληλογραφία και έγγραφα σχετικά με τα ρεμπέτικα τραγούδια

Υποφάκελος 1 Αλληλογραφία σχετικά με τα Ρεμπέτικα τραγούδια και άλλες εκδόσεις του Η.Π. (Καραγκιόζης και Υπόκοσμος)

1.[1755] Mario Vitti, 4 Ιανουαρίου 1969

2.[1751] Γιάννης Σκαρίμπας, 2 Μαΐου 1969

3.[1775] Δημήτρης Άναλης 22 Δεκεμβρίου 1971

4.[2162] Ευθαλία Αποστολίδου, 20 Ιανουαρίου 1982

5.[2159] Ευθαλία Αποστολίδου, 20 Μαΐου 1980

6.[1770] Βρασίδας Βλαχόπουλος, 15 Ιανουαρίου 1969

7.[1753] Samuel Baud – Bovy, 21 Μαΐου 1969

8.[1754] Samuel Baud – Bovy, 11 Ιουλίου 1969

9.[2154] Dr. G. Blumlein, 28 Μαΐου 1976

10.[2390] Χρυσούλα Χριστοπούλου, 10 Απριλίου 1985

11.[1760] Οδυσσέας Ελύτης, 5 Αυγούστου 1968

12.[1748] Γιώργος Γιάνναρης, 15 Ιουνίου 1968

13.[1767] Φώτος Γιοφύλλης (Σπύρος Μουσούρης), 31 Δεκεμβρίου 1968

14.[2158] Μιχάλης Γενίτσαρης, 25 Μαΐου 1980

15.[2157] Μιχάλης Γενίτσαρης, 17 Απριλίου 1980

Υποφάκελος 2 Αλληλογραφία σχετικά με τα Ρεμπέτικα τραγούδια και άλλες εκδόσεις του Η.Π (Καραγκιόζης και Υπόκοσμος)

16.[1757] Νίκος Καρούζος, 17 Δεκεμβρίου 1968

17.[2161] Γιώργος Κοντογιάννης, Μάϊος 1981

18. [2326] Δημήτρης Κοντογιάννης, 13 Ιουνίου 1990

19.[1882] Γιώργος Κοντογιάννης, 10 Μαΐου 1976

20.[2351] Δήλωση – Εκχώρηση Γεώργιου Μουφλουζέλη, 11 Ιουνίου 1968

21.[1779] Γιάννης Κακουλίδης, χωρίς ημερομηνία

22.[1749] Κώστας Κηλαηδόνης, 19 Οκτωβρίου 1968

23.[1776] Νίκος Καρούζος, 1971

24.[1772] Κώστας Λαδόπουλος (Konstantin Ladopoulos), 19 Αυγούστου 1972

25.[1764] Νίκος Καχτίτσης, 4 Φεβρουαρίου 1969

26.[χωρίς αριθμό εισαγωγής] Gershon Legman, 10 Μαρτίου 1983

27.[1768] Κίμων Λάσκαρης, 13 Ιανουαρίου 1969

28.[1780] Γιάννης Λογοθέτης, [1972?]

29.[2387] Jacque Lacarrière, [21 Μαΐου 1979]

30.[2166] Gordon Messing, 14 Φεβρουαρίου 1983

Υποφάκελος 3 Αλληλογραφία σχετικά με τα Ρεμπέτικα τραγούδια και άλλες εκδόσεις του Η.Π (Καραγκιόζης και Υπόκοσμος)

31.[2329] Ν. Μουσχουντής, χωρίς ημερομηνία

32.[1759] Μηλιάδης, 19 Ιανουαρίου 1969

33.[1761] Κωστής Μοσκώφ, 4 Οκτωβρίου 1968

34.[2165] Γιώργος Μούτσιος, χωρίς ημερομηνία

35.[1781] Γιώργος Μοσχίδης, [1972]

36.[1778] Παύλος Μοσχίδης, χωρίς ημερομηνία

37.[1750] Θεοδώρα Ντάκου, 6 Οκτωβρίου 1968

38.[1762] Α. Μυστακίδης, 30 [?] 1969

39.[1774] Λίζα Πετρίδη (χωρίς ημερομηνία)

40.[1758] Τ. Κ. Παπατσώνης, 12 Ιανουαρίου 1969

41.[2389] Σάκης Πορίχης, 2 Ιανουαρίου 1986

42.[2433] Ιωάννης Παπαδόπουλος, 6 Ιανουαρίου 2002

43.[2388] Σάκης Πορίχης, 2 Σεπτεμβρίου 1985

44.[2330] Ν. Παπαγιάννης, 29 Μαΐου 1979 (γραμμένο στο οπισθόφυλλο αφίσας)

45.[1771] Μηνάς Ρεθύμνης, 3 Μαρτίου 1970

46.[2160] Νίκος Ρούτσος, 1 Δεκεμβρίου 1980

47.[2155] Νίκος Ρούτσος, 20 Φεβρουαρίου 1980

48.[2156] Νίκος Ρούτσος, [19 Μαΐου 1980]

49.[1765] Νίκος Σαμαράς, 18 Φεβρουαρίου 1969

50.[1777] Κωνσταντίνα Σταφυλίου- Rothschild

51.[1756] Χρήστος Καπράλος, 31 Μαρτίου 1969

52.[2382] Νικόλας Σύρος, 30 Μαρτίου 1986

53.[1773] Πάνος Θασίτης, 6 Μαΐου 1968

54.[1769] Dr. Eve Jackson, 13 Δεκεμβρίου 1968

55.[1763] Κώστας Ταχτσής, 1 Φεβρουαρίου 1969

56.[2355] John Taylor, 15 Απριλίου 1986

Υποφάκελος 4  Έγγραφα σχετικά με τη δίωξη των Ρεμπέτικων Τραγουδιών του Η. Π.

Σε αυτοσχέδιο δίφυλλο με τίτλο «Αρχείο Ρ.Τ» συμπεριλαμβάνονται τα εξής

-[1450] Ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Εισαγγελέα Κων. Φαφούτη με ημερομηνία 21/11/1969. Ο Η.Π. σημειώνει: «Η ηρωική άρνηση του Φαφούτη  να υποταχτεί στις εντολές της χούντας 18-11-1969»

-[1752] Έγκληση του Η. Πετρόπουλου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  κατά των Χρ. Λαμπράκη, Έλζας Λαμπράκη, Άννης Λαμπράκη, Λένας Σαββίδου κ.α. για δημοσίευση φωτογραφιών  παρανόμως, αυθαιρέτως και άνευ αδείας. Με ημερομηνία 22 Απριλίου 1970

- [2350] Δήλωσις – Εκχώρησις δικαιωμάτων Ευθυμία (χήρα Παναγιώτη Γιαννουλάτου, θυγάτηρ και κληρονόμος του θανόντος λαικού συνθέτη Γεωργίου Αμπάτη (ή Μπάτη) με ημερομηνία 23-2-1969

-[1452] Ακριβές αντίγραφο ένορκης εξέτασης μάρτυρος Ηλία Βενέζη με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1968

ΦΑΚΕΛΟΣ 8  Μελέτες και άρθρα για το ρεμπέτικο τραγούδι και τη λαϊκή μουσική

01.[2343] Αντίποδες. Λογοτεχνικό και Μορφωτικό Περιοδικό του Ελληνικού Εκπολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης. ‘Ετος Β’ ‘Ανοιξη 1976. Αριθμός 6. [Περιέχει κριτική του βιβλίου της K.Butterworth και του S. Schneider Rebetika: Songs from the old Greek underworld, Athens (Komboloi) 1975]

02.[2344] Πειραματικό. Περιοδικό τέχνης κριτικής και σύγχρονου προβληματισμού. Θεσσαλονίκκ – Δεκέμβρης ‘75

03.[2352] Δίφυλλο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού – πρόσκληση σε ομιλία του Η. Πετρόπουλου με θέμα το [Ρεμπέτικο Τραγούδι  (1987)

04.[2345] Ενημερωτικό φυλλάδιο της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραίτη με ομιλίες και σεμινάρια της περιόδου 11 Φεβρουαρίου- 22 Απριλίου 1975 (Περιέχει ανακοίνωση για κύκλο ομιλιών του Μάρκου Δραγούμη με θέμα Δημοτική Μουσική και Ρεμπέτικο Φεβρουάριος- Απρίλιος 1975

05.[2332] Ανάτυπο άρθρου του Στάθη Δαμιανάκου στο περιοδικό Temps Modenrn NO 331 Fevrier 1974 pp. 1447-1460 με τίτλο Culture Populaire et Groupes Marginaux

06.[2380] Ελληνικά Λαικά Μουσικά Όργανα Instruments de Musique Populaires Grecs

07.[2377] Ανάτυπο άρθρου του Stathis Gauntlett, Orpheus in the criminal underworld. Myth in and about Rebetika. Περιοδικό Μαντατοφόρος Τεύχος 34, Δεκέμβριος 1991

08.[2348] Ανάτυπο άρθρου του Τάσου Βουρνά με τίτλο Το Σύγχρονο Λαικό Τραγούδι. Επιθεώρηση Τέχνης Νο 76, Απρίλιος 1961

09.[2381] Φοίβου Ανωγειανάκη. Ένα Βυζαντινό Μουσικό Όργανο. Αθήνα 1963

10.[2333] Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ιστορική και Αισθητική Διαμόρφωση του Ρεμπέτικου Τραγουδιού. Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1961

11.[2349] Ανάτυπο άρθρου του Δημήτρη Θέμελη. Μουσικοποιητική δομή στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Λαογραφία Τόμος ΚΗ’ (ΧΧVΙΙΙ) Αθήνα 1972

12.[2346] Ανάτυπο άρθρου Νίκου Παπαγιάννη Ψυχοπαθολογία του Ρεμπέτικου. Περιοδικό Πολίτης , 12, 1977

13.[2341] Ανάτυπο άρθρου Μάρκου Δραγούμη Δημοτική και Λόγια Μουσική στην Προεπαναστατική Ελλάδα. Περιοδικό Τζάζ , 8, Σεπτέμβριος 1979

14.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Τεύχος Περιοδικού The Athenian, July 1975

15.[2347] Stathis Damianakos. Les Rebetika. La chanson populaire grecque d’ une classe sociale: le sous-proletariat des centres urbains CNRS Universite de Paris X Nanterre, Paris 28 Aout 1971

16.[2335] Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική  Ι. Αρχαία Ελληνική Μουσική. Κείμενα Μάρκου Φ. Δραγούμη, μουσικολόγου

17.[2336] Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική  ΙI. Βυζαντινή Μουσική. Κείμενα Μάρκου Φ. Δραγούμη, μουσικολόγου

18.[2337] Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική  ΙII. Δημοτική Μουσική. Κείμενα Μάρκου Φ. Δραγούμη, μουσικολόγου

19.[2338] Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική  ΙV. Ρεμπέτικο Τραγούδι. Κείμενα Μάρκου Φ. Δραγούμη, μουσικολόγου

20.[2337] ] Δίφυλλο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού – πρόσκληση σε ομιλία του Η. Πετρόπουλου με θέμα το Ρεμπέτικο Τραγούδι  (1987)

21.[1985] Ενημερωτικό φυλλάδιο του Μουσικού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά  «Μουσικά Σεμινάρια της Πέμπτης» (1967)

22.[1986] Δίφυλλο με πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1967 του Μουσικού Συνδέσμου Πειραιώς

23.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Ενημερωτικό φυλλάδιο «ΚΥΤΤΑΡΟ» Βραδιές Ρεμπέτικου Τραγουδιού

24.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Προσκλήσεις για προβολή ταινίας και μουσική παράσταση στο ΚΥΤΤΑΡΟ (2)

25.[2339] Αντίποδες. Λογοτεχνικό και Μορφωτικό Περιοδικό του Ελληνικού Εκπολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης. ‘Ετος Β’ ‘Ανοιξη και Καλοκαίρι 75-76.  Αριθμ. 4 και 5.

26.[1855] Φυλλάδιο Δ’ Έκθεσις Τυπογραφίας και Εντύπου Ιούνιος 1968

[27.2358] Δακτυλόγραφο μελέτης A. A Fatouros. Night without moon: A glimpse of the Rebetika

28.[2357] Δακτυλόγραφο μελέτης Κώστα Βεργόπουλου. Μερικές θέσεις πάνω στο Ρεμπέτικο. Παρίσι, 1973. [Σημ. του Η.Π. «μου το έδοσε 19-9-1974 να το δημοσιεύσω στα Ρεμπέτικα, έκδοση 1979»

29.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Stathis Oulkeroglou. Synyparxis. 1st Prize of 3rd Competition for Peace and Friendship ABDI IPEKTCI

30.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Άρθρο Asteris Koutoulas Mythos Rebetiko Eine kurze Einfuhrung. Chronika. Ausgabe Nr 6 – 8. Jahrgang 2001

31.[2342] Περιοδικό Panderma Τεύχος 17

32.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Περιοδικό Lettre Internationale. Heft 1 Vj. 90. Elias Petropoulos. Rebetologia.

33.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Αφίσα για την έκδοση των Ρεμπέτικων από τον Κέδρο

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Τεκμήρια

Υποφάκελος 1 Σχέδια και γκραβούρες σχετικά με τα Ρεμπέτικα Τραγούδια

1.[2459]  

2.[2452]

3.[2426]

4.[2429]

5.[2411]

6.[2318]

7.[1813]

8.[2466]

9.[2464]

10.[2469]

11.[2467]

12.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Βασίλη Σπεράντσα. Κούτσαβος του Ψειρή – Σταύρακας

13.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Πέρσης χορευτής. 1841

14.[2453] Η φυλακή της Ρόδου – 1878

15.[2457] Ντερβίσηδες - 1860

Υποφάκελος 2 Προσχέδια, λινόλαια και χαρακτικά του Νίκου Παραλή για τα Ρεμπέτικα Τραγούδια (1967)

1.[2372]

2.[2373]

3.[2374]

4.[2375]

5.[2376]

6.[2370]

7.[2371]

8.[2369]

9.[2315]

10.[2368]

11.[1904]

12.[1902]

13.[1900]

14.[1901]

15.[1899]

16.[1903]

17.[1887]

18.[1888]

19.[1889] και [1890]

20.[1891]

21.[1892] και [1893]

22.[1894] και [1895]

23.[1896]

24.[1898]

25.[χωρίς αριθμό εισαγωγής Αρχείο Η.Π. Ρεμπέτικα Τραγούδια] Σχέδιο του Νίκου Παραλή (μάλλον τοπίο της Κασσάνδρας] Σημ. Η.Π: Άσχετο με τα Ρεμπέτικα

Υποφάκελος 3 Αντίτυπο των Ρεμπέτικων Τραγουδιών χαρισμένο από τον συγγραφέα στον Γιάννη Σκαρίμπα (1968) με ιδιόχειρες υπογραφές των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Σκαρπέλη, Μπιρ-Αλλάχ, Γενίτσαρη, Μάθεση και Αλεξάνδρας.

ΦΑΚΕΛΟΣ 10  Μουσικά όργανα
[Φυλάσσονται ξεχωριστά]

-Μπαγλαμάς των αρχών του 20ού αιώνα που ανήκε στον Γ. Μπάτη. Στο ηχείο η επιγραφή «Ο Μάγκας»
-Μπαγλαμάς του Β. Τσιτσάνη με την υπογραφή του στο ηχείο.
-Γόνατο ή μπουγαρί ή μεσομπούζουκο των αρχών του 20ού αιώνα που ανήκε στον Γ. Μπάτη με την επιγραφή «Αηδώνι»
-Σκαφτό μπουζούκι της φυλακής, αρχές του 20ού αιώνα. Το ηχείο του είναι ζωγραφισμένο και φέρει την επιγραφή «Ακροναυπλία»


ΕΝΟΤΗΤΑ VII: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ.  ΒΙΒΛΙΑ, ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Η ενότητα περιλαμβάνει μελέτες, άρθρα, περιοδικά και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών – ελληνικών και ξένων – αναφορικά με το έργο του Η. Π. Επίσης βιβλία, άρθρα και περιοδικά από την προσωπική βιβλιοθήκη του συγγραφέα.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών αναφερόμενα στα έργα του Η.Π. (1979- 1983)

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 1 Άρθρα για το αφιέρωμα στον Η.Π. από το περιοδικό Μανδραγόρας (1998)

Υποφάκελος 2  Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 3 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 4 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 5 Φωτοτυπημένο χειρόγραφο της μελέτης Ψιλοίς λόγοις του Αγγελή Δίπλα (2000), που αφορά το έργο του Η.Π.

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 1 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 2 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 3 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 4 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

Υποφάκελος 5 Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τον Η.Π.

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών με αναφορές στον Η.Π.

Υποφάκελος 1 Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών με αναφορές στον Η.Π.

Υποφάκελος 2 Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών με αναφορές στον Η.Π.

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 Αποκόμματα τύπου αναφερόμενα στον Η.Π. (1959-1981)

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

Υποφάκελος 1 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

Υποφάκελος 2 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

Υποφάκελος 3 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

Υποφάκελος 4 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

Υποφάκελος 5 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά με αναφορές στο έργο του Η.Π.

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 Αποκόμματα τύπου, ελληνικού και ξένου, καθώς και περιοδικά αναφερόμενα στο έργο του Η. Π.

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 Ξενόγλωσσα περιοδικά

Books Abroad, La vulgarité, Topique (revue freudienne), Paris aux cent villages, Connaissances de Paris et de la France, Gay Books Bulletin, Le Merou. Journal des Quatres Fages, Le Tour du Monde (1862), France Illustration (1947)

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Ελληνικά περιοδικά

Ιχνευτής, Πεζοδρόμιο (7τεύχη), Τετράμηνα, Σεραϊκά Ανάλεκτα (2 τεύχη), Kannabistreet, Αυλός, Αϊ Σιχτίρ (3 τεύχη), Panderma (2 τεύχη), Θησαυρός, Χόμπυ, Ναυτική Ελλάς, Σχολιαστής, Ελληνική Επιθεώρησις (1912), Ο ραμπαγάς και ο σκύλος(1979), Ροή, Ιριδισμοί, Το Περιοδικόν μας (1901), Γενικό Ευρετήριο Περιοδικού Βιβλιοφιλία (τεύχη 1-8)

ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Ελληνικά περιοδικά

Τραμ (τεύχη 1-5), Γιατί (2 τεύχη), Φωνόγραφος, Θεσσαλονικέων Εσπερίδες (Ζωή Καρέλλη, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Κλείτος Κύρου, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Μπακόλας, Γ. Βαφόπουλος), Κρητικοί Ορίζοντες (3 ανάτυπα), Μαύρο Μουσείο
[Φυλάσσεται χωριστά]

ΦΑΚΕΛΟΣ 11 Άρθρα ποικίλου περιεχομένου

Άρθρα ποικίλου περιεχομένου από ελληνικές εφημερίδες (1947-1995) και παλιά καθώς και νεότερα ελληνικά περιοδικά, ευχετήριες κάρτες της περιόδου της δικτατορίας, χειρόγραφο κείμενο του Ν. Γιαννόπουλου με τίτλο Πορνοσινεμά, μακέτες προφυλακτικών–σήματα κατατεθέντα της περιόδου της Κατοχής (1943-1944)

ΦΑΚΕΛΟΣ 12  Μικρά βιβλία και άρθρα
Μικρά βιβλία και άρθρα από το 1863 και εξής, ποικίλου περιεχομένου


ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Η ενότητα περιλαμβάνει μελέτες, άρθρα και αποκόμματα τύπου για εξέχοντες έλληνες και ξένους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και η μελέτη του Η.Π. «Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης».

ΦΑΚΕΛΟΣ 1

Ποιήματα των Δημήτρη Άναλη, Αντώνη Αντωνάκου, Αλεξάνδρας Μπακονίκα, Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Δούκαρη, Μιχάλη Μεϊμάρη, Stephan Levy Kuentz και Vesna Sucurovska, κείμενα των Αριστείδη Αντονά – Φοίβης Γιαννίση, Ζακ Λακαρριέρ και Θανάση Χονδρού – Αλεξάνδρας Κατσιάνη, κατάλογος από έκθεση για τον Καβάφη στη Ρώμη (1984), αφιέρωμα του περιοδικού Cnacarchives (1972) στον καλλιτέχνη Takis, καθώς και αποκόμματα τύπου και φωτογραφία για τον Άρη Αλεξάνδρου

ΦΑΚΕΛΟΣ 2

Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών για τον Κ. Ταχτσή, τον Κ. Καστοριάδη, τον Γ. Σκαρίμπα, Νίκο Καχτίτση, Σταμ. Σταμ., έντυπο φυλλάδιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Ημερισίων Εφημερίδων Αθηνών «Βραδιά Τιμής στον Αντρέα Φραγκιά», κείμενα του Ολλανδού νεοελληνιστή Hero Hokwerda, έντυπο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Τιμητική Εκδήλωση, Παρουσίαση του έργου του Γεράσιμου Ρηγάτου», σατιρικό κείμενο του Νίκου Ανδρέου από το Λαϊκό Θέατρο Πεντακώμης Κύπρου (1995)

ΦΑΚΕΛΟΣ 3

Το έργο του Η.Π. Ελύτης – Μόραλης – Τσαρούχης και ποικίλο υλικό για τον Ελύτη και τον Τσαρούχη. Περιοδικά, άρθρα και αποκόμματα τύπου για το έργο του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη και του ζωγράφου Θεόφιλου. Ποιήματα και αυτόγραφα του Νίκου Καρούζου. [Φυλάσσονται ξεχωριστά]

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Selcuk Demirel – Gilles Berquet

Ο φάκελος περιέχει υλικό που σχετίζεται με τον ζωγράφο Selcuk Demirel  και τον φωτογράφο Gilles Berquet.

Υποφάκελος 1 Selcuc Demirel

- Δύο βιβλία του S.D.

- Αυτοσχέδιο ντοσιέ με τίτλο Selcuk

- 12 αποκόμματα εφημερίδων - περιοδικών

- Τρία τεύχη περιοδικών (3)

Υποφάκελος 2 Gilles Berquet

- Δύο βιβλία του G.B.

- Τρία τεύχη περιοδικών

- 1 κατάλογος έκθεσης

- 16 φωτογραφίες του Gilles Berquet (11 αυτόγραφες)
 


ΕΝΟΤΗΤΑ IX ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Πρόσωπα (συνοδεύεται από αλφαβητικό ευρετήριο).

Εδώ έχει συμπεριληφθεί το φωτογραφικό αρχείο για τον Κ. Μπόνη και τον Κ. Χουρδάκη

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Τοποθεσίες του ελληνικού χώρου, μουσικοί, χορευτές, μουσικά όργανα, έργα τέχνης με μουσικά όργανα, αργιλέδες, νυχτερινά κέντρα, προσωπικά ρεμπετών, φωτογραφίες από μουσική εκδήλωση στο Βερολίνο (15-3-1984), ποικίλα

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 Παράθυρα

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 Πόρτες

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Πόρτες

ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 11 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 12 Ελληνικές Σιδεριές

ΦΑΚΕΛΟΣ 13 Τραγιάσκα

Ο φάκελος περιέχει 306 φωτογραφίες (αριθμημένες). Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί

ΦΑΚΕΛΟΣ 14 Καφές

Ο φάκελος περιέχει 109 φωτογραφίες και σχέδια (αριθμημένα). Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί

ΦΑΚΕΛΟΣ 15 Κιόσκια

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό: 260 φωτογραφίες που έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση, 20 που δεν έχουν συμπεριληφθεί. Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί Εκτός φακέλου βρίσκονται εκτυπώσεις – των φωτογραφιών σε μικρό μέγεθος σε μεγάλα διπλωμένα φύλλα

ΦΑΚΕΛΟΣ 16 Κλουβιά

Ο φάκελος περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό. 75 φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί

ΦΑΚΕΛΟΣ 17 Κοιμητήρια

Ο φάκελος περιέχει το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης

ΦΑΚΕΛΟΣ 18 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 19 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 20 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 21 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 22 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 23 Ελλάδος Τάφοι

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 24 Ιστορία της Καπότας

Ο φάκελος περιέχει το υλικό της εικονογράφησης της έκδοσης

ΦΑΚΕΛΟΣ 25 Ιστορία της Καπότας

Ο φάκελος περιέχει το υλικό της εικονογράφησης της έκδοσης

ΦΑΚΕΛΟΣ 26 Ιστορία της Καπότας

Ο φάκελος περιέχει υλικό σχετικό με την  εικονογράφηση της έκδοσης

ΦΑΚΕΛΟΣ 27 Ιστορία της Καπότας

Ο φάκελος περιέχει υλικό σχετικό με την εικονογράφηση της έκδοσης

ΦΑΚΕΛΟΣ 28 Κάγκελα

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 29 Σιδερένιες Πόρτες  (με αέτωμα)

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 30 Σπίτια

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 31 Παράθυρα

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 32 Στέγαστρα

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 33 Ελευθεροτυπία

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό που πλαισίωνε άρθρα του Η.Π. στην Ελευθεροτυπία. 113 αριθμημένες φωτογραφίες με ποικίλο περιεχόμενο (ενδεικτικά θέματα: αστυνομικοί, Χίος, προσωπική υγιεινή κ.α). Οι φωτογραφίες έχουν αριθμηθεί

Υποφάκελος 1

113 φωτογραφίες με ποικίλο περιεχόμενο. (ενδεικτικά θέματα: αστυνομικοί, Χίος, προσωπική υγιεινή κ.α)

ΦΑΚΕΛΟΣ 34 Καρέκλες - Σκαμνιά

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό και σχέδια.

Υποφάκελος 1

Σχέδια και φωτογραφίες

Υπφοάκελος 2

«Περισσεύματα εικονογράφησης»

ΦΑΚΕΛΟΣ 35 Μπαλκόνια - Ξύλινες Πόρτες - Φεγγίτες

Υποφάκελος 1

Μπαλκόνια  (αδημοσίευτα). Ο υποφάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

Υποφάκελος 2

Ξύλινες πόρτες. Ο υποφάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

Υποφάκελος 3

Φεγγίτες. Ο υποφάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 36 Φωτογραφικό υλικό - Ποικίλη θεματολογία

Ο φάκελος περιέχει φωτογραφικό υλικό με ποικίλη θεματολογία. Ενδεικτικά: Ψωμί, Το κακό μάτι, Δημοσιογραφικά κ.α.


ΕΝΟΤΗΤΑ Χ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Υλικό που αφορά την ιστορία της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως της Μακεδονίας κυρίως κατά τον 20ό αιώνα, γκραβούρες με απεικονίσεις της πόλης καθώς και κατάλογοι από εικαστικές εκθέσεις και βιβλία για τους καλλιτέχνες της πόλης.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1
-Εικαστικά και κατάλογοι εκθέσεων που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (Γιάννης Σβορώνος, Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης, Κάρολος Τσίζεκ, Μουσείο Design, Δημήτρια), έντυπα (1915-1918) για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη ψυχαγωγία στη Θεσσαλονίκη καθώς και κείμενο του Η. Πετρόπουλου για το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης στο περιοδικό Συλλογή (1968). Επίσης, τέσσερα φύλλα της εφημερίδας The Orient Weekly του 1917και πέντε φύλλα της εφημερίδας The Balkan News του 1916 και 1917 που εκδόθηκαν στη Θεσσαλονίκη και φυλλάδιο «Οι Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους» (1962) με απεικόνιση του σταθμού Θεσσαλονίκης.

-Χαρακτικό του Hubert Clerget που παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη την εποχή της Σφαγής των Προξένων από την εφημερίδα Le Journal Illustré (21-5-1876), καθώς και γερμανικό σχέδιο της πόλης της περιόδου της Κατοχής. Τέλος, σφραγίδα, παλιά και νέα, για το Αρχείο Θεσσαλονίκης του Η.Π. και σατιρικό έντυπο με φωτογραφίες του Δημοτικού Συνδυασμού «Ίδια Πόλη» για τις εκλογές του 1998 από τον Θανάση Χονδρό και την Αλεξάνδρα Κατσιάνη.


ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ Η.Π.

Βλ. κατάλογο εδώ


ΕΝΟΤΗΤΑ XII  ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ

Η ενότητα περιλαμβάνει υλικό που συγκέντρωνε για μελλοντικές εργασίες. Το υλικό αυτό έφτασε στα Αρχεία της ΑΣΚΣΑ μαζί με υλικό που εντάχθηκε στις ήδη υπάρχουσες ενότητες το 2008 μετά το θάνατό του με την φροντίδα της συντρόφου του Μαίρης Κουκουλέ.

ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Καλιαρντά

Ο φάκελος περιέχει άρθρα, αλληλογραφία και φωτογραφικό υλικό

- Άρθρο του Steve Demakopoulos , Kaliarda με διορθώσεις και αλληλογραφία

- Άρθρο του Steve Demakopoulos, the Gay Greeks have a word for it, 1978 και επιστολή

- 4 επιστολές του Κ προς τον Η. Π.

- Αλληλογραφία και άρθρο E. Kourti

- Αλληλογραφία και άρθρο Ν. Παπαγιάννη

- Άρθρα, φωτογραφίες και σημειώσεις

ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Άρθρα και τεύχη του  ‘BULLETIN DE THANATOLOGIE”

Ο φάκελος περιέχει άρθρα και τεύχη περιοδικών

ΦΑΚΕΛΟΣ 3 Ποικίλα - Αρθρογραφία

Ο φάκελος περιέχει άρθρα διαφόρων με ποικίλη θεματολογία

Υποφάκελος 1

Φανταρίστικη Στιχουργία

Καλιαρντά

Σάλια, Μύξες και Ροχάλες

Γλώσσα

Χορτιάτης

Ουτοπία

Οι αμαζόνες

Οι μάντρες

Τα ποδήλατα

Το κνούτο

Το καρναβάλι

Υποφάκελος 2

Κρήτη 1874

Roman de la Rose

Ο ξάδελφος του Ασημή

Διάφοροι τίτλοι και προσαγορεύσεις

Μουσείο Λένιν

Οβίδιος

Η ιατρική ορολογία

Τα αγαθά των δικτατοριών

Η ραπτομηχανή – η κρεατομηχανή – η γραφομηχανή

Το τάβλι

Οι ψευτοκριτικοί

Υποφάκελος 3

Ελλάς

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 Το Μπορδέλο - Άνθρωπος και Άλογο

Υποφάκελος 1

«Το Μπορδέλο» περιέχει φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και πληροφοριακό υλικό για την έκδοση του 1991 (Το μπορδέλο) Αριθμημένες 61

Υποφάκελος 2

 «Άνθρωπος και άλογο» περιέχει φωτογραφίες  και φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και πληροφοριακό υλικό

ΦΑΚΕΛΟΣ 5 Κρήτη - Μετεωρολογικά

Υποφάκελος 1

 «Κρήτη» περιέχει πληροφοριακό υλικό για την Κρήτη.

Υποφάκελος 2

Μετεωρολογικά πληροφοριακό υλικό σχετικό με τον καιρό, προβλέψεις κ.α

ΦΑΚΕΛΟΣ 6 "1897" - Ψωμί

Υποφάκελος 1

 «1897» περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό και σημειώσεις για τον πόλεμο του 1897

Υποφάκελος 2

«Ψωμί» πληροφοριακό υλικό σχετικό με τον τίτλο

ΦΑΚΕΛΟΣ 7 «Πεθαμενατζίδικα»

Ο φάκελος περιέχει ποικίλο υλικό γύρω από το θάνατο, τους τάφους, τους Εβραίους, κ.α. Φωτογραφίες, άρθρα με την ίδια θεματολογία. Τα τεκμήρια έχουν αριθμηθεί

ΦΑΚΕΛΟΣ 8 Τοπωνυμικά Α'

Ο φάκελος περιέχει τοπωνυμικά δελτία. Αριθμημένα ανά νομό.

ΦΑΚΕΛΟΣ 9 Τοπωνυμικά Β’

Ο φάκελος περιέχει τοπωνυμικά δελτία. Αριθμημένα ανά νομό.

ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Τοπωνυμικά Γ’

Ο φάκελος περιέχει τοπωνυμικά δελτία. Αριθμημένα ανά νομό.


ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΙΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ

Υλικό που αφορά τον Η.Π. συγκεντρωθέν μετά το θάνατό του

ΦΑΚΕΛΟΣ 1
Κασέτα VHS Elias Petropoulos - An underground world (Ηλίας Πετρόπουλος - Ένας κόσμος υπόγειος). Σκηνοθεσία Καλλιόπη Λεγάκη. Παραγωγή ΕΚΚ, ΕΡΤ και Portolanos Films