The American School of Classical Studies at Athens
ASCSA
Δημήτρης Μητρόπουλος, Βοστώνη 1937

ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

GR GL DM 029

Συλλογή Καίτης Κατσογιάννη 

Βιογραφικό Σημείωμα
Οργάνωση Καταλόγου
Ιστορικό Απόκτησης

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου του 1896. Το 1910 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών όπου σπούδασε πιάνο με τον Ludwig von Wassenhoven και σύνθεση με τον Armand Marsick. Πολύ νωρίς και πριν ακόμη πάρει το δίπλωμα του γράφει τραγούδια και συνθέτει κομμάτια για πιάνο. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του σε συναυλία έγινε στις 22 Μαρτίου 1913, στο πρόγραμμα της οποίας περιλαμβανόταν και η σύνθεση του Μητρόπουλου Un morceau de concert. Το 1915 σε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ο Δημήτης Μητρόπουλος διηύθυνε ένα δικό του έργο την Ταφή. Σε ηλικία 22 χρονών έγραψε μιά όπερα Soeur Beatrice, σε κείμενο του M. Maeterlinck, που παίχτηκε το 1920 στο τότε Δημοτικό Θέατρο με την Κατίνα Παξινού στον πρώτο ρόλο. Ως το 1937 συνθέτει διάφορα έργα για πιάνο, ορχήστρα, γράφει μουσική δωματίου, τραγούδια και κάνει διάφορες διασκευές. Από το 1938 αφιερώνεται αποκλειστικά στην διεύθυνση ορχήστρας.

Το 1920 με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών πηγαίνει για ένα χρόνο στις Βρυξέλες και μετά στο Βερολίνο, όπου έμεινε τρία χρόνια. Το 1924 έρχεται στην Αθήνα όπου και αποφασίζει να μείνει οριστικά. Το 1925-1927 διευθύνει την Ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών και στην περίοδο 1927-1937 είναι ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, στα χρόνια αυτά διευθύνει ορχήστρες, σε έκτατες εμφανίσεις, και σε άλλες ευρωπαικές πόλεις.
Το 1936 διευθύνει με μεγάλη επιτυχία την Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, και τον επόμενο χρόνο πηγαίνει ξανά στις ΗΠΑ όπου διευθύνει και πάλι την Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης καθώς και της Μιννεάπολης. Το 1938 διορίζεται μόνιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης, θέση που διατήρησε ως το 1949, ενώ παράλληλα διηύθυνε μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1949-1950 προσλαμβάνεται ως συνδιευθυντής , μαζί με τον Leopold Stokowsky, της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Τον επόμενο χρόνο ο Stokowsky αποσύρεται και μένει μόνος ο Μητρόπουλος ως το 1958. Τη χρονιά αυτή παραιτείται από καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και τη θέση του την παίρνει ο Leonard Bernstein, ενώ ο Μητρόπουλος παραμένει ως έκτακτος μαέστρος. Παράλληλα διευθύνει και την Μητροπολιτική Οπερα.

Το 1953 παθαίνει το πρώτο καρδιακό επεισόδιο, το 1959 το δεύτερο και σοβαρότερο. Στις 2 Νοεμβρίου του 1960, ενώ διηύθυνε μια δοκιμή της Τρίτης Συμφωνίας του Mahler παθαίνει μια ακόμη καρδιακή προσβολή και πεθαίνει με τη μπαγκέτα στο χέρι. Οσο ζούσε αλλά και στη διαθήκη του είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα. Η καύση έγινε στο Lugano και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Υστερα από μια επίσημη αλλά και συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η τέφρα του Δημήτρη Μητρόπουλου έμεινε για κάποιο διάστημα στο Ωδείο Αθηνών και έπειτα μεταφέρθηκε στο Α’ Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και που κατασκεύασε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.

[Το παρόν βιογραφικό σημείωμα αποτελεί παραλλαγή του σημειώματος που ετοίμασαν η Χριστίνα Βάρδα και η Σόφη Παπαγεωργίου για τον κατάλογο της έκθεσης για το Δημήτρη Μητρόπουλο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το 1993]

 

Οργάνωση Καταλόγου

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ VI: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ VII: ΔΩΡΕΕΣ ΥΛΙΚΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ιστορικό Απόκτησης

Το Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου μεταξύ άλλων αποτελείται από: α) χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες για πιάνο, τραγούδια, μουσική δωματίου, ορχήστρα, όπερα, διασκευές κ.ά., β) μουσικές σημειώσεις και αναλύσεις μουσικών έργων, γ) προσωπική αλληλογραφία, δ) λευκώματα με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και μουσικές κριτικές, ε) μουσικά προγράμματα συμφωνικών ορχηστρών, και στ) φωτογραφίες.

Οι χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες, που δωρήθηκαν στη Γεννάδειο από τους Καίτη Κατσογιάννη και James Dixon το 1963, συμπεριλαμβάνουν συνθέσεις από τα χρόνια του Ωδείου Αθηνών (1910­1919) και τη λεγόμενη «Ελληνική περίοδο»(1924­1937). Τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών χειρογράφων του Δημήτρη Μητρόπουλου έχουν παραχωρηθεί από τον James Dixon στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το 1981 προστέθηκε η Συλλογή της Καίτης Κατσογιάννη στην οποία συμπεριλαμβάνονται η αλληλογραφία και τα λευκώματα. Τα τελευταία περιέχουν αποκόμματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και μουσικές κριτικές σχετικές με το έργο του Μητρόπουλου. Το αρχείο συνεχίζει να εμπλουτίζεται με μικρές δωρέες δευτερογενούς υλικού από φίλους και θαυμαστές του Μητρόπουλου.

Ο παρών κατάλογος προετοιμάστηκε από τις Αγγελική Κοσμοπούλου και Ναταλία Βογκέικωφ. Μέρος του καταλόγου βασίστηκε σε παλαιότερο κατάλογο που είχε επιμεληθεί η Χριστίνα Βάρδα. Το Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου μικροφωτογραφήθηκε και ψηφιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2005, με επίβλεψη της Ελευθερίας Δαλέζιου.

Βιβλιογραφία:
Arphanis Stathis, The Complete Discography of Dimitri Mitropoulos, Αθήνα 1985
Κώστιος Α., Δ. Μητρόπουλος, Αθήνα 1985

For more information, please contact the Archivist:
Dr. Natalia Vogeikoff-Brogan
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street, Athens 106 76, Greece,
phone: +30 210-723-6313 Fax: +30 210-725-0584
Contact via E-mail