29η Ετήσια Διάλεξη Walton “Byzantine Constantinople: Visualizing a City in Transition”
March 02, 2010 19:00
Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι
29η Ετήσια Διάλεξη Walton
Presented by
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Speaker
Robert Ousterhout (University of Pennsylvania)
210-72.10.536 (ext. 101)
Η 29η ετήσια διάλεξη που διοργανώνεται στη μνήμη του Francis Walton θα γίνει από τον καθηγητή Robert Ousterhout του Πανεπιστημίου της Pennsylvania με θέμα “Byzantine Constantinople: Visualizing a City in Transition” [Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Η μεταμόρφωση μιας πόλης].
Ο Robert Ousterhout πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το πανεπιστήμιο του Illinois στην Urbana-Champaign, όπου ήταν καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής για περισσότερο από 20 χρόνια. Από το 2007 είναι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Είναι ειδικός στη βυζαντινή αρχιτεκτονική και ασχολείται με τη μελέτη και την καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ανατολικής Μεσογείου. Οι έρευνές του τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στη βυζαντινή αρχιτεκτονική, μνημειακή τέχνη και πολεοδομία στην Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία.
Ο Robert Ousterhout έχει γράψει πολλά βιβλία όπως The Architecture of the Kariye Camii in Istanbul, Dumbarton Oaks Studies 25 (Washington, D.C., 1987), Master Builders of Byzantium (Princeton, 1999), The Art of the Kariye Camii (London-Istanbul, 2002), A Byzantine Settlement in Cappadocia, Dumbarton Oaks Studies 42 (Washington, DC, 2005); και The Byzantine Monuments of the Evros/Meriç River Valley (Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία, 2007), με το Χαράλαμπο Μπακιρτζή. Επιμελήθηκε επίσης τον κατάλογο της έκθεσης Kariye: From Theodore Metochites to Thomas Whittemore; One Monument, Two Monumental Personalities (Istanbul: Pera Museum, 2007), με τον H. Klein και την B. Pitarakis; καθώς και Studies on Istanbul and Beyond: The Freely Papers (University of Pennsylvania Museum Publications, 2007). το βιβλίο Master Builders of Byzantium μόλις κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση (University of Pennsylvania Museum Publications, 2008).
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ελληνική περίληψη.

