Η Ελλάδα και η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια μετά το 1922: Οι ανείπωτες ιστορίες

Σκοπός της συγκεκριμένης διάλεξης είναι να επισημάνει συνοπτικά άγνωστες πτυχές και «γκρίζες περιοχές» της αρωγής που παρείχαν ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Near East Relief, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, η American Women’s Hospitals και η βρετανική Save the Children Fund στα άπορα, άρρωστα, υποσιτισμένα και σε πολλές περιπτώσεις ορφανά και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές εκστρατείες που πραγματοποίησαν αυτές οι οργανώσεις, τις σχέσεις και την αλληλεπίδρασή τους με τις ελληνικές αρχές και το συνολικό τους όραμα για την αποκατάσταση και ένταξη αυτών των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δημήτρης Καμούζης είναι Ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (Αθήνα, Ελλάδα). Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιστορία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου. Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Υπότροφος Ερευνητής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως διδάσκων στο King’s College του Λονδίνου.

Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο Greeks in Turkey: Elite Nationalism and Minority Politics in Late Ottoman and Early Republican Istanbul (Oxon: SOAS/Routledge Studies on the Middle East, 2021).

 

 

Η έκθεση "Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929" θα είναι ανοικτή για το κοινό 20.00-21.30.