Constantine Tsatsos Papers - Series I

ΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ - ENOTHTA I: Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ


ΦΑΚ. 1

υποφ. 1 (ψηφιοποιημένος)
- «Πρώτο μάθημα: για την απόλυτη έννοια της επιστήμης»: χειρόγραφες σημειώσεις για μαθήματα στο Πανεπιστήμιο (ίσως 1936)
- Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο (Φιλοσοφία του Δικαίου): χειρόγραφες σημειώσεις περί δικαίου, περί Πλάτωνος (χειρόγραφο κείμενο και απόσπασμα από τυπωμένο βιβλίο, σελ. 113-168, ορισμένα διπλά), παραλειπόμενα στον Πλάτωνα (μεταγενέστερα χρονολογικά)

υποφ. 2 (ψηφιοποιημένος)
- Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο (Φιλοσοφία του Δικαίου) [συνέχεια]: χειρόγραφες σημειώσεις περί φιλοσοφίας (μαζί και σκόρπια σημειώματα άσχετου περιεχομένου)

υποφ. 3 (ψηφιοποιημένος)
- Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο [συνέχεια]: χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις για μαθήματα σχετικά με τον Αριστοτέλη (μαθήματα 9-20),  σκόρπιες χειρόγραφες σημειώσεις («γενικές σημειώσεις») σχετικά με τη Φιλοσοφία του Δικαίου (χειμώνας 1931)

υποφ. 4 (ψηφιοποιημένος)
- Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο [συνέχεια]: χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις μαθημάτων (μεταξύ άλλων «Μάθημα 8ο») με μεταγενέστερες προσθήκες, το μεγαλύτερο μέρος σχετικά με τον Αριστοτέλη
- δακτυλόγραφο κείμενο επιστημονικής μελέτης Φιλοσοφίας του Δικαίου με τίτλο «Πότε δημιουργεί δίκαιον η επανάστασις;» (μετά το 1932)

υποφ. 5 (ψηφιοποιημένος)
- Διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο (Φιλοσοφία του Δικαίου) [συνέχεια]: «Επιείκεια» χειρόγραφο κείμενο διάλεξη-εναρκτήριο μάθημα υφηγεσίας του ΚΤ στο Πανεπιστήμιο (χειμώνας 1930).
- χειρόγραφες σημειώσεις και ορισμένες δακτυλόγραφες σελίδες για τα πρώτα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο σχετικά με τη Φιλοσοφία του Δικαίου (μαθήματα Ι-ΙV) (χειμώνας 1931).


ΦΑΚ. 2

υποφ. 1-4
- χειρόγραφες σημειώσεις μαθημάτων (μεταξύ άλλων: περιεχόμενο δικαίου, μειονεκτήματα δικαίου, αναρχισμός κλπ), μαθήματα σε σημειώσεις.

υποφ. 5 (ψηφιοποιημένος)
- χειρόγραφα και δακτυλόγραφα επιστημονικά κείμενα (1933), ορισμένα αδημοσίευτα. Περιλαμβάνονται άρθρα και κριτικές: α) Η έννοια της κοινωνίας (Vecchio), β) Κ. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Ενοχικόν δίκαιον (1933), γ) KT, «Η φιλοσοφική κίνηση στα τελευταία δέκα χρόνια», δ) Ο Rickert και η Χαϊδελβεργιακή παράδοση, ε) Κριτική [Βεζανή], αδημοσίευτο, στ) Γρηγ. Κασιμάτη, Η νομική φύσις του γάμου (1932), αδημοσίευτο.
- «Διάφοροι σκέψεις και αναλύσεις»: χειρόγραφα κείμενα-σημειώσεις στα ελληνικά και τα γερμανικά σχετικά με την ερμηνεία του δικαίου, τη σχέση όντος και δέοντος εν τω δικαίω, τη θεωρία δίκης και αποδείξεως κ.ά. (1930 -1935).


ΦΑΚ. 3

υποφ. 1 (ψηφιοποιημένος)
- χειρόγραφο κείμενο-σημειώσεις σχετικά με τη θεωρία του θετικού δικαίου «Το δίκαιον ως κοινωνική λειτουργία» προεργασία για το Begriff des Positiven Rechts (χειμώνας 1935-1936)
- χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με το δίκαιο και την Πολιτεία από μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και την Πάντειο (1935-1936), για το 9ο μάθημα (Πάντειος), βλ. Φακ. 3, υποφ. 2.

υποφ. 2 (ψηφιοποιημένος)
- χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με το δίκαιο και την κοινωνία από μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και την Πάντειο (1935-1937) [συνέχεια]: «Γενικά. Ορισμός Κοινωνίας, Ηθικής, Δικαίου, Πολιτείας» περιλαμβάνεται και «9ο Μάθημα (Πάντειος)», βλ. Φακ. 3, υποφ. 1.
- χειρόγραφες σημειώσεις για μαθήματα στην Πάντειο σχετικά με τη θεωρία του θετικού δικαίου (“Begriff des positiven Rechts”) και τη Γνωσιολογία του Kant (1ο -5ο μάθημα) (χειμώνας 1935-1936)
- χειρόγραφες σημειώσεις για το 10ο-11ο μάθημα στην Πάντειο, αναφορά σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον Kant και τον Stammler (χειμώνας 1935)
- χειρόγραφες σημειώσεις στα ελληνικά («Wertbegriff und Gesellschaft»)
- Κοινωνική Ελευθερία (1934-35): χειρόγραφες σημειώσεις για μαθήματα στην Πάντειο («Ελευθερία, λογικά επιχειρήματα», «Προσθήκαι Παντείου 1934-1935» και «Ελευθερία και συσχέτιση αυτής με Ιστορία»)

υποφ. 3 (ψηφιοποιημένος)
- Εγχειρίδιο Φιλοσοφίας του Δικαίου κατά τας παραδόσεις του καθηγητού  κ. Κ. Τσάτσου υπό Παν. Μπουτοπούλου προς αποκλειστικήν χρήσιν των σπουδαστών της Σχολής ΟΠΕ [Πάντειος], εκ του λιθογραφείου Β. Α. Πετρή, Αθήνα 1930 [1931], λιθογραφημένο κείμενο (2 αντίτυπα)
- Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Ιστορία της Φιλοσοφίας του Δικαίου και της Πολιτείας κατά τας παραδόσεις του κ. Κ.Δ. Τσάτσου καθηγητού του Πανεπιστημίου, λιθογραφείο Β.Α. Πετρή, Αθήνα 1932-1933, λιθογραφημένο κείμενο

υποφ. 4 (ψηφιοποιημένος)
- χειρόγραφες σημειώσεις από πανεπιστημιακές παραδόσεις ανέκδοτες σχετικά με την Δικαιοσύνη και το σκοπό της (1ο -9ο μάθημα και δύο λυτά φύλλα με σημειώσεις) πριν την αποχώρηση από το Πανεπιστήμιο (χειμώνας 1945)
- χειρόγραφες σημειώσεις-σχεδιαγράμματα μαθημάτων ή συγγραμμάτων και παραπομπές  πιθανώς για κάποιο σύγγραμμα ή μάθημα (θέματα σχετικά με τη σχέση δικαιοσύνης- κράτους, με τη γένεση κοινωνίας-εξουσίας, κ.ά.) (χειμώνας 1945-1946)
- χειρόγραφες σημειώσεις για το εισαγωγικό μάθημα σε φροντιστήριο Μεθοδολογίας Δικαίου (πιθανώς χειμώνας 1945)
- χειρόγραφες σημειώσεις για το εισαγωγικό μάθημα στη μεταφυσική ηθών του Kant και σημειώσεις για το φροντιστήριο Ηθικής Φιλοσοφίας (πιθανώς χειμώνας 1945)
- χειρόγραφες σημειώσεις πιθανότατα από πανεπιστημιακά μαθήματα σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης (1945)

υποφ. 5 (ψηφιοποιημένος)
- χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με το Δίκαιο και την εξέλιξή του για τους τεταρτοετείς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο (1ο-7ο (;) μάθημα) (αρχές 1946)
- χειρόγραφες σημειώσεις-σχεδιαγράμματα μαθημάτων για το Πανεπιστήμιο και Βιβλιογραφία Γενικής Εισαγωγής
- χειρόγραφο κείμενο για το φροντιστήριο των πρωτοετών σχετικά με τις πράξεις δικαίου και χειρόγραφες σημειώσεις εισαγωγής (χειμώνας 1945-1946;)
- χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τέχνη-επιστήμη-ελευθερία πιθανότατα από παραδόσεις πανεπιστημιακών μαθημάτων (χειμώνας 1945-1946)
- χειρόγραφο κείμενο διάλεξης με τίτλο «Αντινομία διανομής υλών κατ’αξίαν κατά παραγωγικότητα» (1945 ή 1946)
- χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με την κοινωνική ελευθερία και την αξία της πιθανότατα από πανεπιστημιακά μαθήματα καθώς και σχετικά με το σκοπό της δικαιοσύνης και της νομικής επιστήμης (χειμώνας 1945-1946), μαζί και διάλεξη του ΚΤ σχετικά με την αποχώρησή του από τα πανεπιστημιακά μαθήματα και διάλεξη και ορισμοί σχετικά με την κοινωνική ελευθερία


ΦΑΚ. 4

υποφ. 1
- ανακοίνωση έναρξης παραδόσεων έκτακτου καθηγητή ΚΤ με θέμα «Η αποστολή της φιλοσοφίας του δικαίου εν τω συγχρόνω πολιτισμώ», 27/1/1933 (2 αντίτυπα) και δακτυλόγραφη ανακοίνωση (αρ. πρ. 6730), 24/1/1933
- χειρόγραφα προσχέδια και τελική ομιλία σε χειρόγραφα και δακτυλόγραφα φύλλα που εκφωνήθηκε ως εναρκτήριος λόγος στο Πανεπιστήμιο («Δεν είναι απηλλαγμένη δυσχεριών η οδός του τρεπομένου προς φιλοσοφικάς μελέτας...») (Οκτώβριος 1930)
- χειρόγραφες σημειώσεις για πανεπιστημιακά μαθήματα Φιλοσοφίας του Δικαίου σχετικά με την ελευθερία βουλήσεως (5ο μάθημα), την έννοια της πράξεως, την ιδέα του δικαίου και γενικό σχεδιάγραμμα μαθημάτων για το φροντιστήριο της Φιλοσοφίας του Δικαίου (1931)

υποφ. 2
- «Φροντιστήριο και συζήτηση 1931»: χειρόγραφες σημειώσεις ΚΤ για το φροντιστήριο της Φιλοσοφίας του Δικαίου και επιστολές φοιτητών (Κ. Ζαΐμης, Δ. Καπετανάκης, Κ. Ι. Δεσποτόπουλος κ.ά.)  με επισημάνσεις και σχόλια ΚΤ πάνω σε αυτές (Δεκέμβριος 1931)
- χειρόγραφες σημειώσεις για πανεπιστημιακά μαθήματα εισαγωγής σχετικά με το Δίκαιο και την εφαρμογή του μέσω των νόμων (5ο-8ο μάθημα ή κεφάλαιο) (Οκτώβριος 1931)

υποφ. 3
- Φιλοσοφία του Δικαίου (Γνωσιολογία, Ηθική και Θετικό Δίκαιο): χειρόγραφες σημειώσεις και σχεδιάγραμμα για πανεπιστημιακά μαθήματα (1933-1934)
- Παραλειπόμενα στην Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Δικαίου (Kant): χειρόγραφες σημειώσεις
- χειρόγραφο κείμενο (άρθρου;) στα ελληνικά περί κοινωνικής φιλοσοφίας Καντ με τίτλο στα γερμανικά «Der Friede in der Geschichtsauffassung Kants» [1930-1933] και το δακτυλόγραφο κείμενο

υποφ. 4
- Selbstanzeige. Der Begriff des positive Rechts von KT, Heidelberg 1928 (δακτυλόγραφο κείμενο παρουσίαση-περίληψη του έργου στα γερμανικά και ελλιπές χειρόγραφο κείμενο)
- εισηγητική έκθεση του Κ. Τριανταφυλλόπουλου προς τη Νομική Σχολή για τη διδακτορική διατριβή του ΚΤ, Η Νομική ως τεχνική και ως επιστήμη (Έκθεσις περί διατριβής επί διδακτορία), 07/1928 με συνημμένο σημείωμα του Α.Μ. Ανδρεάδη
- Φιλοσοφία και Επιστήμη του Δικαίου (Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών, τ. Ι, 1929), βιβλιοκριτική στο Αρχείο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (1930), σημ. πρόκειται για δημοσίευση της εισηγητικής έκθεσης του καθ. Κ. Τριανταφυλλόπουλου για τη μελέτη του ΚΤ που υπεβλήθη ως διατριβή επί υφηγεσία

- « Έκθεσις της Επιτροπής περί πληρώσεως της εκτάκτου έδρας της Εισαγωγής εις το Δίκαιον και Φιλοσοφίας του Δικαίου» (Κ. Ράλλης, Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Α. Σβώλος), ένας από τους υποψήφιους ο ΚΤ (30/3/1932)
- χειρόγραφο και ελλιπές δακτυλόγραφο κείμενο ΚΤ με περίληψη-παρουσίαση του έργου του Το Πρόβλημα της Ερμηνείας του Δικαίου [1932], που πιθανώς υπέβαλε για την υποψηφιότητά του για την έδρα της Εισαγωγής εις το Δίκαιον και Φιλοσοφίας του Δικαίου, βλ. προηγούμενο έγγραφο. Μαζί και εκτενής περίληψη του έργου στα γερμανικά (χειρόγραφο)
- Οργανισμός Πανεπιστημίου Αθηνών - Νομική Σχολή,  Έδρα Φιλοσοφίας του Δικαίου: σχέδιο νόμου και τροποποιήσεις («Περί της θέσεως και των καθηκόντων των Υφηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών», «Περί υφηγητών και βοηθών», «Συμβούλιον Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως», «Έκτακτοι αυτοτελείς καθηγηταί», «Άρθρον 14ον», «Επί των εδρών Νομικής Σχολής»), ΦΕΚ 23/3/32 Νόμος 5343 «Περί οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών»
- υπόμνημα ΚΤ προς τον Υπουργό Παιδείας  «Περί της θέσεως και της αποστολής της διδασκαλίας της Φιλοσοφίας του Δικαίου» (Δεκ. 1937)

υποφ. 5
- αίτηση ΚΤ «Περί των εξετάσεων και της διδασκαλίας του μαθήματος της Φιλοσοφίας του Δικαίου» (25/4/1939), αίτηση προς το Οικονομικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τις αποδοχές των καθηγητών
- επίσημα έγγραφα σχετικά με τη διδασκαλία μαθημάτων (8/11/1937) και το διορισμό μελών του ΔΣ Παντείου (17/11/1937) (υπουργός: Κ. Γεωργακόπουλος), μεταξύ των διδασκόντων και ο ΚΤ
- επιστολή του Ιωάννη Συκουτρή προς τον ΚΤ για πανεπιστημιακά θέματα και συνημμένο δακτυλόγραφο κείμενο προς τη Σύγκλητο (24/4/1934)

- χειρόγραφη αναφορά για τον γενικό γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών [Β. Μακρή] διορισθείς το 1928 (χωρίς όνομα) που κρατά πολλές θέσεις και τις εκμεταλλεύεται, χ.χ.

- χειρόγραφες σημειώσεις ΚΤ για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης και οργάνωσης Σχολών
- επίσημα πρακτικά της Γερουσίας των Ελλήνων, έκτακτη σύνοδος 1934, συζήτηση για τροποποιήσεις του Οργανισμού του Πανεπιστημίου (βλ. νόμος 5343)
- «Υπόμνημα της επιτροπής προς μελέτην ενίων ζητημάτων, άτινα αφορώσιν εις την βελτίωσιν της Νομικής μορφώσεως των φοιτητών, του δικηγορικού και δικαστικού σώματος», δακτυλόγραφο αντίγραφο

- υπόθεση ορκωμοσίας πανεπιστημιακών προς τις Ιταλικές αρχές (Αύγουστος 1941): επιστολή καθηγητών (και του ΚΤ) προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για να αρνηθεί να παράσχει διαβεβαίωση συνεργασίας προς τις Ιταλικές αρχές (χειρόγραφο και δακτυλόγραφο κείμενο), σχετικοί εγκύκλιοι, «Σημείωμα διά την ιστορίαν του Εθνικού Πανεπιστημίου» (υπογράφεται Δ. Χονδρός, 2/9/1941), σχετικές επιστολές
- δακτυλόγραφο κείμενο απόσπασμα του Ημερολογίου του ΚΤ όπου διηγείται τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1941 (όταν ανακοίνωσε στο αμφιθέατρο της Νομικής ότι δε θα διδάξει και συνελήφθη). Βλ. και Λογοδοσία μια Ζωής, τ. 1, σελ. 287 κ.ε.
- επιστολή συμπαράστασης ομάδας φοιτητριών (28/10/1941)
- επιστολή (υβριστική) που υπογράφεται «Έλληνες Νέοι» (18/8/1941)

- δήλωση παραίτησης του ΚΤ από το Πανεπιστήμιο προκειμένου να πολιτευτεί (16/3/1946) και σχετικές επιστολές
- χειρόγραφο κείμενο υπομνήματος ή άρθρου (ανολοκλήρωτο) με θέμα το Πανεπιστήμιο (τι πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο, Τι πρέπει να γίνει, ανάγκη εκκαθαρίσεων)
- αλληλογραφία με Ν.Α. Βέη με θέμα πανεπιστημιακό (Ιαν. 1945)

Συναφή θέματα (δραστηριότητες εποχής Πανεπιστημίου 1930-40), κείμενα/μελέτες με θέματα γλωσσικά, επιστημονικά/δικαίου/φιλοσοφίας και πανεπιστημιακά, σημειώσεις:


ΦΑΚ. 5

υποφ. 1
- χειρόγραφο κείμενο στο οποίο ο ΚΤ υποστηρίζει τον Α. Δελμούζο κατά του «Επιστημολόγου» («Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το μεγαλύτερο κομμουνιστικό όργανο στην Ελλάδα;...») (1932-1933)
- χειρόγραφο κείμενο με τίτλο «Σημειώματα» εναντίον του «Επιστημολόγου» που κάνει κακή κριτική σε έργο (μονόπρακτο δράμα) του Π. Κανελλόπουλου στη Νέα Ζωή
- χειρόγραφο κείμενο με τίτλο «Instituto per l’Europa Orientale» σχετικά με την απουσία των Ελλήνων από το ίδρυμα αυτό (1930;), και απόκομμα από την εφημερίδα Ελεύθερος Λόγος, 5/4/1925 με άρθρο του ΚΤ (με το ψευδώνυμο Ήβος Δελφός) με τίτλο «Το εν Ρώμη Ινστιτούτον διά την Ανατ. Ευρώπην», α/ α 1179. Μαζί και επισκεπτήριο Ι. Σταματάκου
- επικήδειος λόγος για τον Νεοκλή Καζάζη, καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου (1849-1936), δακτυλόγραφο κείμενο ΚΤ
- σημείωμα στον Ιταλό [Davrrigati? δυσανάγνωστο όνομα], δακτυλόγραφο κείμενο ΚΤ, 6 σελ. (1932-1935;) στο οποίο ιστορεί την εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφίας μετά την ελληνική επανάσταση και την απελευθέρωση
- περιοδικό Πολιτισμός, τομ. Ι τεύχος 6, Ιούλιος 1932, με άρθρο ΚΤ «Η Ιδέα της Πατρίδος», σελ. 543-547
- εφημερίδα Ελληνική Φωνή, 4/7/1936 με άρθρο του ΚΤ «Το Πανεπιστήμιον της Χαϊδελβέργης»

υποφ. 2
- «Πολιτεία και Ελευθερία», χειρόγραφο κείμενο ΚΤ (δοκίμιο;), 59 σελ. (1933-1934;)
- χειρόγραφο κείμενο ΚΤ (μελέτη;), 7 σελ., ελλιπές, (1933-1934;), [«Δεν υπάρχει σαφεστέρα ένδειξις του χαμηλού ημών πολιτικού επιπέδου από την σύγχυσιν η οποία επικρατεί εις τας εννοίας περί ας στρέφονται...»]
- «Η Φιλοσοφία και η Πολιτεία», χειρόγραφο κείμενο ΚΤ (άρθρο δημοσιευμένο στο περιοδικό Εργασία), 12 σελ. (1933-1934;)
- σκόρπιες σημειώσεις υπό τον γενικό τίτλο “Pensées philosophiques”
- φάκελος με την επιγραφή “Bestiarium” που περιλαμβάνει απόκομμα από την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα, 12/8/1926 με άρθρο του Ά. Θρύλου, «Η Ανησυχία» και σημειώματα προσωπικά (1922)

υποφ. 3
Διαμάχη ιστορικού υλισμού και ιδεοκρατίας (διαμάχη Γληνού-Τσάτσου) (1932-1933):
- φροντιστήριο Ιστορικού Υλισμού -διάκριση Ηθικής και Δικαίου, Ιδέα και Αιτιότις (Επιστημονικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής/Δ. Γληνός): χειρόγραφα και σημειώσεις, αρχές 1932;-μέχρι 1933
- δακτυλόγραφο και χειρόγραφο κείμενο (άρθρο στο περιοδικό Ιδέα;) - απάντηση στο άρθρο Δ. Γληνού «Πνευματικές μορφές της αντίδρασης», Νέοι Πρωτοπόροι, Νοε.-Δεκ. 1932, σελ. 424-426
- δακτυλόγραφο κείμενο-δοκίμιο φιλοσοφικό του Γ.Δ. Δασκαλάκη
- χειρόγραφο και δακτυλόγραφο κείμενο Γ.Δ. Δασκαλάκη απάντηση στο άρθρο των Χριστοφιλόπουλου και Κωνσταντόπουλου στο περιοδικό Νέοι Πρωτοπόροι (φύλλο 7, σελ. 216) σχετικά με ζητήματα γλώσσας και πανεπιστημιακά (υποστηρίζει τον ΚΤ) [το δακτυλόγραφο κείμενο σε 2 αντίτυπα]
- χειρόγραφο και δακτυλόγραφο κείμενο-απάντηση Ν. Μπουρόπουλου στο άρθρο των Χριστοφιλόπουλου και Κωνσταντόπουλου
- αποκόμματα σχετικά με τη διαμάχη ιστορικού υλισμού και ιδεοκρατίας (διαμάχη Γληνού-Τσάτσου): Ζωή, «Κεφαλαιοκράται και κομμουνισταί», 4/10/1932, Αθηναϊκά Νέα, «Αθηναϊκά Δειλινά-Η Μάχη», 1/11/1932, Αθηναϊκά Νέα, «Αθηναϊκά Δειλινά-Η Λάσπη», 4/2/1933
- δύο δακτυλόγραφες επιστολές του ΚΤ, μία ίσως προς τον Τ. Παπαϊωάννου και χειρόγραφη επιστολή Τ. Παπαϊωάννου (αντικρούει τον Φ. Πολίτη και τον ΚΤ), (φθινόπωρο 1932;)
- χειρόγραφη επιστολή ΚΤ προς τον Φ. Πολίτη σχετικά με τις επιφυλλίδες του στην Πρωΐα
- δακτυλόγραφη επιστολή ΚΤ προς το περιοδικό Νέοι Πρωτοπόροι ότι δεν δημοσίευσε στην Ιδέα ανώνυμο άρθρο κατά του Γληνού, 7/8/1933
- χειρόγραφο κείμενο (επιστολής;) ΚΤ, ελλιπές
- «Η θέση της ιδεοκρατίας στον κοινωνικόν αγώνα», άρθρο ΚΤ στο περιοδικό Ιδέα, Ιούνιος 1933, σελ. 360-366 (χειρόγραφο, δακτυλόγραφο, φωτοτυπία από τη δημοσίευση στο περιοδικό)
- Νέοι Πρωτοπόροι, Νοε.-Δεκ. 1932 (φύλλο 12) με άρθρο του Δ. Γληνού «Πνευματικές μορφές της αντίδρασης», σελ. 424-426, με σημειώσεις του ΚΤ στο περιθώριο
- Νέοι Πρωτοπόροι, Μάρτ.-Απρ. 1933 (φύλλο 3-4) με άρθρο του Δ. Γληνού «Απάντηση σε θεληματικές απορίες», σελ. 106-107 και «Ανοιχτή επιστολή στον ΚΤ» (από τους φοιτητές Σάβα Κωνσταντόπουλο και Τάσο Χριστοφιλόπουλο), σελ. 108-112 με σημειώσεις του ΚΤ στο περιθώριο
- Νέοι Πρωτοπόροι, Ιούλης 1933 (φύλλο 7) με άρθρο του Δ. Γληνού «Ο φασιστικός ιδεαλισμός στην Ελλάδα», σελ.213-215 και άρθρο των Κωνσταντόπουλου-Χριστοφιλόπουλου «Σένα τα λέμε πεθερά για να τ’ακούει η νύφη», σελ. 216-218, και τα δύο με σημειώσεις του ΚΤ στο περιθώριο
- απόκομμα από την εφημερίδα Τα Νέα, 18/6/1975 σχετικά με την ανοιχτή επιστολή των Κωνσταντόπουλου-Χριστοφιλόπουλου του 1933

υποφ. 4
Δράση εκτός Πανεπιστημίου (δεκαετίες 1930 και 1940):
- διορισμός ως αναπληρωματικού μέλους του Συμβουλίου Εργασίας (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), 18/7/1936
- εκλογή ως μέλους του ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου διά την Κοινωνία των Εθνών, 18/4/1940 με συνημμένο πίνακα των μελών του νέου ΔΣ (περίοδος 1940-42)
- σημείωμα του Διοικητή Προσωπικού Σ. Μαρινάτου με οδηγίες για τις συνθήκες κράτησης του καθηγητή ΚΤ, 7/9/1939
- χειρόγραφη επιστολή Στ. Κ. Πάνου (ιδιαίτερος γραμματέας διεύθυνσης εφημερίδας Η Βραδυνή), 7/11/1932 (πρόταση συνεργασίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της εφημερίδας)

- Η Δίκη των Τόνων (Κατοχή 1942): η πειθαρχική δίωξη του Ι. Θ. Κακριδή (ο ΚΤ ήταν ένας από τους συνήγορους): έκδοση Εστίας, χειρόγραφες σημειώσεις με επιχειρήματα (στο πίσω μέρος των σελίδων σημειώσεις για το κείμενο του ΚΤ «Ένας διάλογος για την Ποίηση», βλ. Φακ. 17, υποφ. 2), χειρόγραφα κείμενα και σημειώσεις, δακτυλόγραφες σελίδες σχετικά με τη δίκη


ΦΑΚ. 6

Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών (1929-1940)
υποφ. 1
Ιδρυτική προκήρυξη και ανακοίνωση κυκλοφορίας περιοδικού (Θεοδωρακόπουλος-Τσάτσος, 28/10/1928)
Απόκομμα Πρωΐας (31/10/1932) με βιβλιοκρισία για το περιοδικό
Αλληλογραφία (επιστολές ξένων επιστημόνων, καθηγητών και πρόχειρα επιστολών ΚΤ σχετικά με το Αρχείον Φιλοσοφίας, 1929-1952). Μεταξύ άλλων: Giorgio del Vecchio, Larenz, G. Leibholz, Kelsen, R. Metall F.Stammler, P.Collinet, Peny, Alfred Verdross, Alfredo Poggi, G. Radbruch, G. T. Zoras, M. Darmstaeczer, W. Vaner, F. Battaglia, Collinet, C. Werner, D. Constantopoulos, Χ. Ν. Φραγκίστας  [συνεχίζεται στους επόμενους υποφακέλους]

υποφ. 2
Αλληλογραφία [συνέχεια]

υποφ. 3
Αλληλογραφία [συνέχεια]


Επιστημονικές Μελέτες ΚΤ

ΦΑΚ. 7

υποφ. 1
- δεμένο ευρετήριο βιβλιογραφίας (χειρόγραφο), δακτυλόγραφη και χειρόγραφη βιβλιογραφία

υποφ. 2
ΚΤ, “Der juristische Pragmatismus in der Völkerrechtslehre“ [1932]: δακτυλόγραφο κείμενο άρθρου με χειρόγραφες διορθώσεις

υποφ. 3
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- χειρόγραφο κείμενο, σημειώσεις και βιβλιογραφία ΚΤ, βλ. συνημμένο κατάλογο περιεχομένων (Πηγαί Α΄, Β΄;)

υποφ. 4
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- χειρόγραφο κείμενο, σημειώσεις και βιβλιογραφία ΚΤ, βλ. συνημμένο κατάλογο περιεχομένων (Πηγαί Γ΄)

υποφ. 5
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- χειρόγραφο κείμενο, σημειώσεις και βιβλιογραφία ΚΤ, βλ. συνημμένο κατάλογο περιεχομένων (Πηγαί Δ΄)

υποφ. 6
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- χειρόγραφο κείμενο, σημειώσεις και βιβλιογραφία ΚΤ, βλ. συνημμένο κατάλογο περιεχομένων (Πηγαί Ε΄, Στ΄, Ζ΄)


ΦΑΚ. 8

υποφ. 1
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- χειρόγραφο κείμενο, δακτυλόγραφες σελίδες, τυπογραφικά δοκίμια με διορθώσεις, σημειώσεις ΚΤ, βλ. συνημμένο κατάλογο περιεχομένων (Πηγαί (Δ΄) Ζ΄, παραλειπόμενα)

υποφ. 2
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- δακτυλόγραφο κείμενο ανέκδοτων αρχείων ΚΤ που συμπεριλήφθηκαν στην επανέκδοση του βιβλίου, βλ. συνημμένο κατάλογο με παρατηρήσεις (Γ΄, Δ΄). Μαζί και η πρώτη έκδοση του βιβλίου, τεύχος Α΄ (1941)

υποφ. 3
Το πρόβλημα των πηγών του δικαίου, 1941 (επανέκδοση 1993)
- δακτυλόγραφο κείμενο ανέκδοτων αρχείων ΚΤ που συμπεριλήφθηκαν στην επανέκδοση του βιβλίου, βλ. συνημμένο κατάλογο με παρατηρήσεις (Ε΄, Στ΄, Ζ΄)

υποφ. 4
- Φιλοσοφία Δικαίου, 1960: χειρόγραφο, σημειώσεις, δακτυλόγραφες σελίδες, σημειώσεις για τον πρόλογο της έκδοσης του 1960. Σημ. οι μελέτες χρονολογούνται στο διάστημα 1929-1940. Βλ. ΚΤ, Μελέται Φιλοσοφίας του Δικαίου, Αθήνα, Ίκαρος, 1960

- Φιλοσοφία Δικαίου, Η Ερμηνεία του Δικαίου, 1978: χειρόγραφο, σχεδιαγράμματα, σημειώσεις, δακτυλόγραφες σελίδες, φωτοαντίγραφα άρθρων στα γερμανικά για την επανέκδοση του έργου Το πρόβλημα της ερμηνείας του Δικαίου. Βλ. ΚΤ, Το πρόβλημα της ερμηνείας του Δικαίου, Αθήνα, β’ έκδοση επαυξημένη, Αθήνα, Αντ. Σάκκουλας, 1978 (α΄έκδοση: Αθήνα, Παπαδογιάννης, 1932)

- Η Ερμηνεία του Δικαίου: χειρόγραφο κείμενο εισαγωγής (;)

υποφ. 5
Φιλοσοφία του Δικαίου (μετά το Πανεπιστήμιο):
- Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη Φιλοσοφία του Δικαίου: αλληλογραφία ΚΤ με τον Γεώργιο Βλάχο (Institut de Droit Comparé) σχετικά με το ερώτημα «Τι είναι Φιλοσοφία του Δικαίου;» (Σεπτέμβριος 1961) για το Archives de Philosophie de Droit, κείμενο ΚΤ (ελληνικά, γαλλικά)
- 2 επιστολές του Γ. Βλάχου (10/8/1962, 10/9/1962) που ζητά άρθρο του ΚΤ για το Archives de Philosophie de Droit
- δακτυλόγραφο κείμενο 5 σημείων σχετικά με θέματα δικαίου (σκοπός, άτομο, πολιτεία, ιστορική ανασκόπηση), χ.χ.
- έγγραφο της Νομικής Σχολής (απόσπασμα πρακτικών;), συνεδρία 15/4/1970 [απόψεις καθ. Ι. Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση Νομικής Σχολής και θυσιαζόμενους κλάδους, μεταξύ των οποίων και η Φιλοσοφία του Δικαίου]
- Ελληνική Ομάς της Διεθνούς Ενώσεως Φιλοσοφίας του Δικαίου και της Κοινωνίας: σχετικά έγγραφα ίδρυσης και αλληλογραφία (1966)