Athanasios Souliotis Papers - Series I

Αρχείο Αθανασίου Σουλιώτη - ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


Φάκελος 1 ΔΙΑΓΓΕΛΕΑΣ  ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ (1913-1916)

Υποφάκ. 1.1 [30 έγγρ.]
1.  Έγγραφα σχετικά με μετακινήσεις ή μεταθέσεις του ΑΣ. στις πρεσβείες της Σόφιας, του Παρισιού και της Πόλης, για λόγους υπηρεσιακούς.
2.  Έγγραφα που αφορούν στις ενέργειες του Α.Σ. για τη διεκπεραίωση μυστικής αποστολής στο Παρίσι και στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια), με στόχο συνεννοήσεις με εξόριστους Παλαιότουρκους και φιλελεύθερους Νεότουρκους: σχέδια εκθέσεων του Α.Σ. προς τον Υπουργό των Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο και αλληλογραφία με τους Ε. Βενιζέλο, Λ. Πανά, Σερίφ πασά, λιμενάρχη στην Πόλη, Κ. Μπούκα, Μιδάτ πασά και Δ. Βερενίκη (1914-1915).
3. Έγγραφα [αντίγρ.] που αφορούν στις διώξεις των χριστιανικών και ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας [1915].
 

Φάκελος 2 ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (1915-1916) - ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (1934-1935)

Υποφάκ. 2.1 Νομάρχης Ιωαννίνων (1915-1916) [17 έγγρ. + 3 φ.χ. + 1 χάρτης + 2 φυλλάδια + 12 αποκ. εφημ.]

1. Ανάληψη καθηκόντων: συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.
2. Έγγραφα που αφορούν σε προβλήματα κατοίκων, κυρίως της περιοχής Σουλίου. Αποφάσεις του Συλλόγου Σουλιωτών "Το Κούγκι" (αναγόρευση Α.Σ. σε επίτιμο πρόεδρο, κ.ά).
3. Αλληλογραφία υπηρεσιακή και προσωπική (τηλεγράφημα βασιλιά Κωνσταντίνου, επιστολές από Φίλιππο και Ιωνα Δραγούμη, κ.ά.).
4. Ανακοινωθέν νομάρχη για τις εκλογές του 1915.
5. Ποικίλα: "Προσχέδιον χάρτου του νομού Ιωαννίνων" (Στα-τιστικόν Γραφείον της νομαρχίας, 7-2-1916) κ.ά.
6. Φυλλάδια: α) Η ιμπλακοποίησις των 79 κεφαλοχωρίων της Ηπείρου και αγώνες των κατοίκων των προς ανάκτησιν αυτών επί τε Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας.... εν Αθήναις, τυπ. Π. Α. Πετράκου, 1915. β) Καταστατικόν του Συλλόγου των Σουλιωτών "Το Κούγκι". Εν Ιωαννίνοις, (τυπ. ο "Φοίνιξ"), 1915.
7. Αποκόμματα τοπικών εφημερίδων: κρίσεις για τον Α.Σ. ως νομάρχη, σημειώματα γύρω από τις δραστηριότητες του, σχόλια σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης του δημάρχου Ιωαννίνων (Ηπειρος και Ταχυδρόμος).   


Υποφάκ. 2.2 Νομάρχης Φλώρινας (1934-1935) [107 έγγρ. + 4 φ.χ. + 4 φύλλα εφημ.]
1. Προσωπικά-υπηρεσιακά:
α) έγγραφα και φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (3-7-1934) σχετικά με το διορισμό και την ορκωμοσία του Α.Σ. στη θέση του Νομάρχη Φλώρινας β) σχέδιο παραίτησης του Α.Σ. (15-6-1935) και διακανονισμός άδειας γ) "ο νέος νομάρχης μας" (φύλλο της εφημ. Μακεδονικός Αστήρ, 4-7-1934).
2. Εκθέσεις (αντίγραφα ή σχέδια) νομάρχη γύρω από τα παρακάτω ζητήματα:
α) την εκμετάλλευση της λίμνης των Πρεσπών β) τις σχεδιαζόμενες εκλογές και τους υποψήφιους των Φιλελευθέρων και των Λαϊκών στο νομό Φλώρινας γ) την επάνοδο στη Μακεδονία των σλαβόφωνων μεταναστών από την Αμερική και τον Καναδά δ) "την εθνικήν αφομοίωσιν του Νομού Φλωρίνης" και σχέδιο επιστολής του Α.Σ. προς την Μπάγκειο Επιτροπή σχετικά με την ίδρυση φιλεκπαιδευτικού συλλόγου.
3. Υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν σε τρέχοντα καθήκοντα, καθώς και στα εξής θέματα: α) τα οικονομικά της νομαρχίας (πράξεις διακανονισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Οικονομικής Επιτροπής του νομού Φλώρινας, 1936-1938) β) την απαλλοτρίωση συνοικισμών, την ανταλλαγή πληθυσμών και την οριστική διανομή γαιών στους πρόσφυγες (έγγραφο Τοπογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας)γ) την "αφομοίωσιν των ξενόφωνων και κυρίως των σλαβόφωνων" (ανυπόγραφο σχέδιο νόμου).
4. Επιστολές και άλλα έγγραφα προς το νομάρχη (1933-1935), που περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές τα παρακάτω: α) κοινοτικές υποθέσεις, β) παρεμβάσεις ή ενέργειες προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης συμφερόντων του Λαϊκού Κόμματος γ) αιτήματα επαγγελματικών ενώσεων (Ένωσις Περιφερειακών Οικονομικών Υπαλλήλων Φλωρίνης, Πανυπαλληλική Συγκέντρωσις Φλωρίνης) και προβλήματα προσφύγων (περί της διανομής των οικιών του συνοικισμού Mοναστηριωτών προσφύγων Φλώρινας, κ.ά.) δ) ατομικές υποθέσεις
ε) έγγραφα και επιστολές που αναφέρονται στην παρακολούθηση της δράσης "βουλγαριζόντων", στο έργο της "αφομοιώσεως", στην "αντεθνικήν προπαγάνδαν", καθώς και στην παρακολούθηση της κομμουνιστικής κίνησης στην περιοχή (υπόθεση Αθανασίου Καραβαγιώτη).
5. Κατάλογοι και πίνακες: α) ονόματα αποφοίτων μαθητριών (1932-1933), β) "αξιωματικοί καταγόμενοι εκ του νομού Φλωρίνης" , γ) "έμπιστα όργανα πληροφοριών (δια την εθνικήν και αντεθνικήν κίνησιν)", δ) ονόματα προσώπων ή πόλεων, χωριών και συνοικισμών  με πληροφορίες για το θρήσκευμα, τα εθνικά φρονήματα, τα επαγγέλματα, κ.ά., ε) σύλλογοι γηγενών και προσφύγων.
6. Εγκύκλιοι Νομάρχη Φλώρινας προς τα συμβούλια των κοινοτήτων και προς τους δασκάλους.
7. Ποικίλα: καταστατικό του "Προοδευτικού Συλλόγου Νέων Αλώνων", σελίδα της εφημ. Έθνος (24-11-1934) με άρθρο του φιλελεύθερου Γ.Χ. Μόδη για το ζήτημα των Βουλγάρων της Μακεδονίας, κ.ά.
 

Φάκελος 3 ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (1935-1936)

Υποφάκ. 3.1 [48 έγγρ. + 2 φυλλάδια + 27 αποκ. ή φύλλα εφημ.]
1. Προσωπικά - υπηρεσιακά: α) πρωτόκολλον ορκωμοσίας (15-1-1936), β) σύντομο βιογραφικό του Α.Σ. και των άλλων υπουργών της Κυβέρνησης Δεμερτζή (εν: Bulletin hebdomadaire de documentation, Athènes, Ministère des affaires étrangères, 21 mars 1936), γ) σχετικά με την παραίτηση του Α.Σ. από την υπηρεσία: σχέδιο και αντίγραφο επιστολών του Α.Σ. προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Ι. Μεταξά, απάντηση του τελευταίου και επίσημη αποδοχή της παραίτησης (φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, 2-7-1936), δηλώσεις του Α.Σ. στην Εστία και άλλα αποκόμματα εφημερίδων δ) έγγραφα σχετικά με τη μισθοδοσία και την έκδοση χρηματικού εντάλματος στο όνομα του Α.Σ.
2. Αλληλογραφία Γενικού Διοικητή με το Υπουργείο των Εσωτερικών, εισηγητική έκθεση του Α.Σ. για το ζήτημα της διεύρυνσης της δικαιοδοσίας των Γενικών Διοικητών (25-5-1936) και σχέδιο νόμου "περί συστάσεως Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων παρά τη Γενική Διοικήσει Θράκης".
3. Επιστολές προς Γενικό Διοικητή Θράκης, κ.ά. έγγραφα: α) επιστολές προς Γενικό Διοικητή Θράκης με στόχο την επίλυση ατομικών υποθέσεων (κυρίως συστάσεις προσώπων από το γραφείο του πρωθυπουργού Ι.Μεταξά ή το κόμμα των Ελευθεροφρόνων), επιστολή σχετική με τις απεργιακές κινητοποιήσεις (11-5-1936), επιστολή - διαμαρτυρία του προέδρου της μουσουλμανικής κοινότητας Ροδόπης και πληρεξουσίου Χαμδή Χουσείν Φεχμή, κ.ά. β) εκλογές (26-1-1936): τηλεγράφημα Γ. Χέλμη, δελτάριο Μητροπολίτη Μαρώνειας Ανθίμου, προκήρυξη Παλλαϊκού Μετώπου Ξάνθης, δηλώσεις του Α.Σ. (απόκομμα εφημερίδας) γ) αλληλογραφία Αρχηγείου Βασιλικής Χωροφυλακής με διοικήσεις χωροφυλακής Θράκης δ) κατάλογοι απότακτων αξιωματικών (λόγω της συμμετοχής τους στο βενιζελικό κίνημα του Μαρτίου 1935), αξιωματικών της χωροφυλακής Θράκης και αξιωματικών του Δ' σώματος στρατού (με ενδείξεις για τα πολιτικά τους φρονήματα) ε) προπαγανδιστικό υλικό Ευγενίου Λασκάρεως, φερομένου ως "Νομίμου Βασιλέως της Ελλάδος".
4. Φυλλάδια: α) Η στρατιωτική εργασία του εκ Κερκύρας Στεφάνου Καρδάμη. Ξάνθη, τυπ. Βλασίου Γερογιάννη, 1928. β) Υπουργείον των Εσωτερικών, Διεύθυνσις Διοικήσεως, Διατάξεις περί ευρύνσεως αρμοδιότητος Γενικών Διοικητών, εν Αθήναις, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου, Δεκέμβριος 1932.
5. Φύλλα και αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με: α) δηλώσεις του Α.Σ., όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, β) την ψήφιση αναγκαστικού νόμου "περί συστάσεως Υπηρεσίας Αμύνης του Κράτους" (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, 25-1-1936), γ) την κηδεία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή, δ) την περιοδεία του Γεωργίου Β' στη Θράκη [βλ. και Φάκελο 33, Φωτογραφίες και δελτάρια] ε) το ζήτημα της διαδοχής του Α.Σ. στη Γενική Διοίκηση Θράκης ( Φως, Ανεξάρτητος και Ελληνικός Βορράς, Ιούλιος 1936).