Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Σε αυτή την ομιλία, ο καθηγητής Richard Martin θα δείξει πώς η μελέτη των ομηρικών επών σε συνδυασμό με τον Ερωτόκριτο, το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης του 17ου αιώνα, μπορεί να είναι αμοιβαία διαφωτιστική ως προς την δημιουργία και απόδοση μακροσκελών αφηγηματικών ποιημάτων στα ελληνικά. Η ομιλία του θα διερευνήσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες που προσφέρει η έρευνα για τις προφορικές παραδόσεις, όπως αυτή ξεκίνησε από τον Milman Parry και προσαρμόστηκε στη μεταγενέστερη ελληνική ποίηση από τους James Notopoulos, Roderick Beaton, Γρηγόρη Σηφάκη και άλλους. Νέοι μέθοδοι προσέγγισης στις ελληνικές ηρωικές και ρομαντικές αφηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βυζαντινών και των πρώιμων μοντέρνων ποιημάτων, θα σκιαγραφηθούν, επισημαίνοντας ορισμένα μακροπρόθεσμα σταθερά στοιχεία που εντοπίζονται σε όλη τη συλλογή.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

 

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Richard P. Martin διδάσκει Ελληνική και Λατινική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου έχει την έδρα Κλασικών Σπουδών Antony και Isabelle Raubitschek από το 2000. Προηγουμένως, δίδαξε για δεκαοχτώ χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Η έρευνά του επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, στην ομηρική ποίηση και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για την αρχαία θρησκεία, τη μυθολογία και τη μεσαιωνική ιρλανδική λογοτεχνία. Έχει κάνει έρευνα πεδίου στη δυτική Κρήτη, προκειμένου να τεκμηριώσει μελέτες του βασισμένες σε κείμενα της σύγχρονης προφορικής ποιητικής παράδοσης στο Μάλι, την Κιργιζία, την Αίγυπτο και την Ινδία.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βοστώνη, έλαβε πτυχίο στις Κλασικές και Κελτικές Σπουδές και Ph.D. στην Κλασική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μεταξύ των βιβλίων του, συγκαταλέγονται τα Mythologizing Performance, The Language of Heroes: Speech and Performance in the Iliad, Classical Mythology: The Basics, Myths of the Ancient Greeks, και Healing, Sacrifice, and Battle: Amêchania and Related Concepts in Early Greek Poetry. Εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στη Διοικούσα Επιτροπή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.