Με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης της Λωζάνης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει ένα μνημειώδες ανθρωπιστικό εγχείρημα χαραγμένο στη μνήμη της ιστορίας: την αρωγή που προσέφεραν οι Η.Π.Α. στην Ελλάδα από το 1918 έως το 1929.

Η έκθεση φέρνει στο φως τις άοκνες προσπάθειες πολιτικών, επικεφαλής φιλανθρωπικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και ανιδιοτελών εθελοντών. Παρακινούμενοι από μια αίσθηση καθήκοντος ριζωμένη σε χριστιανικές, πατριωτικές ή προσωπικές πεποιθήσεις, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά το 1922.

Η έκθεση βασίζεται σε ένα πλούσιο φάσμα πηγών, όπως αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, αφίσες, ταινίες μικρού μήκους και αντικείμενα. Οι θησαυροί αυτοί, που προέρχονται από τις σημαντικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αλλά και από διάφορα ιδρύματα, παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά, υφαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση με ιδιαίτερη σημασία.


 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 7.00μμ στο αμφιθέατρο Cotsen Hall.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2023 – 18 Φεβρουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12.00 – 18.00

                           Πέμπτη: 12.00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνία για ομαδικές ξεναγήσεις: Μαρία Σμάλη: msmali.genn@ascsa.edu.gr