* Η διάλεξη έχει προστεθεί στο Ψηφιακό Αρχείο των διαλέξεών μας. Παρακαλούμε κάντε κλίκ ΕΔΩ ή πατήστε play στην παρακάτω εικόνα.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που αρχίζουν από ένα πρώτο ταξίδι στη Συρία το 1986, και με διαδοχικά ταξίδια φτάνει έως το 2008. Xωρίζεται σε δύο μέρη: α) το αρχειακό υλικό με ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, και επεξηγηματικές λεζάντες, χωρισμένο σε ενότητες κατά θέματα και τοποθετημένο στις προθήκες του Αναγνωστηρίου της Γενναδείου. Το υλικό αυτό αποτελεί και μία ιστορική μαρτυρία για μία χώρα που έχει πλέον σχεδόν καταστραφεί, β) το καθαρά φωτογραφικό μέρος με μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες. Είναι ένα αφιέρωμα στη Συρία, μια υπέροχη χώρα που καταστράφηκε, κυρίως, από τους ίδιους της τους ανθρώπους σ’ έναν εμφύλιο πόλεμο που κράτησε πέντε χρόνια. Ο φανατισμός του Ισλαμικού Κράτους αποτελείωσε την καταστροφή με πρωτοφανή αγριότητα. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την ιστορία της Συρίας αρχίζοντας από τους προϊστορικούς οικισμούς και προχωρώντας στο χρόνο συνεχίζει στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς χρόνους, φτάνοντας στην αραβική και οθωμανική εποχή. Καταλήγει το 2008 με μία αφίσα και τη φωτογραφία του προέδρου Άσαντ με τη λεζάντα «Πιστεύω στη Συρία».

Η Ντόρα Μηναΐδη σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ με τον Άλκη Ξανθάκη και αποφοίτησε με BA Degree in Photography του Middlesex University, Λονδίνου και θέμα: Η ταξιδιωτική φωτογραφία στην Ελλάδα στα χρόνια του Όθωνα (1839-1865). Ταξιδεύοντας σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει εστιάσει την οπτική της στην ταξιδιωτική φωτογραφία και σε θέματα που αφορούν στον ελλαδικό χώρο και στον ευρύτερο Ελληνισμό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί με τη Μαρία Φακίδη έχουν εκδώσει πολλά βιβλία με φωτογραφίες και ιστορικό περιεχόμενο.

Η Μαρία Φακίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Μεταφραστών του Γαλλικού Ινστιτούτου, και στη Σχολή Ξεναγών. Στην συνέχεια σπούδασε τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας στη σχολή ΑΚΤΟ, με τον ιστορικό και καθηγητή φωτογραφίας Άλκη Ξανθάκη. Εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ταξιδιωτική φωτογραφία και την ιστορική μαρτυρία, δημιουργώντας, μαζί με τη φωτογράφο Ντόρα Μηναΐδη, μια σειρά εκδόσεων που προβάλλουν τον ευρύτερο Ελληνισμό και το ελληνικό ιστορικό παρελθόν, όπως το «Συρία, Ελληνικοί Απόηχοι», με κείμενα Michel de Grece, το 1993, από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ. Άλλοι τίτλοι είναι τα λευκώματα «Αρχαία Σημάδια μέσα στο τοπίο τους” (2004, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), με κείμενα Μ. Μπελογιάννη, «Παζάρια», (2009 Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ), με κείμενα Νότας Παντελεάκη. Το 2011 παρουσίασαν φωτογραφίες με τίτλο «Οι Άραβες στη Μεσόγειο» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση, θα προλογίσουν οι Μαρία Γεωργοπούλου, Γιώργος Μαγγίνης & Μαρία Φακίδη στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι)

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου, 2018

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00
Πέμπτη: 9:00 – 20:00
Σάββατο: 9:00 – 14:00
Κυριακή: κλειστά