Ομιλητές:

  • Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
  • Παντολέων Σκάγιαννης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής των Υποδομών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης
  • Θωμάς Δοξιάδης, Principal doxiadis+
  • Ρένα Κλαμπατσέα, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ, πρώην ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
  • Μιχαήλ Ιακωβίδης, καθηγητής Στρατηγικής και Καινοτομίας στο London Business School

Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Athens Meetings 2022 και μετά την εκδήλωση που προηγήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, η δεύτερη δημόσια συζήτηση με τίτλο «Ένα πρόγραμμα για την Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου 2022.

Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα; Σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι; Υπάρχει σήμερα «ένα όραμα για την Αθήνα».

Η εκδήλωση αποτελεί τη δεύτερη μιας σειράς με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Πρόκειται για ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη για τις προτεραιότητες, την εικόνα, την οργάνωση και τη λειτουργία της πρωτεύουσας σε, ας πούμε, 10 - 20 χρόνια από σήμερα. Αν η αντίληψη αυτή συνδέεται με την αξιοποίηση του πρόσφατου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, και αν προχωρεί η εξειδίκευση του τελευταίου σε επιμέρους μελέτες, συγχρονισμένες με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Το τελικό ερώτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν: υπάρχει μια συνεκτική ιδέα, ένα μεσοπρόθεσμης διάρκειας «όραμα για την Αθήνα» ως πολεοδομική αλλά και οικονομική οντότητα/πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

Σήμερα η Αθήνα χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένους χώρους πρασίνου και χαμηλή πυκνότητα δόμησης. Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει χαρακτηριστικά διάσπαρτης πόλης, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο και οι πιο έγκυρες θεωρητικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, υιοθετούν την ιδέα της συμπαγούς (συνεκτικής) πόλης. Παρατηρείται μεγάλη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και χαμηλή ακόμα ανάπτυξη του δικτύου μετρό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εκσυγχρόνισαν τον αστικό χώρο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις οδικές συνδέσεις. Ωστόσο, η δεκαετής οικονομική κρίση, από το 2010 και μετά, ανέστειλε σε σοβαρό βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και όξυνε τα προβλήματα αστικής ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής συνοχής. Ζητήματα, επίσης, όπως η ανάπλαση του κέντρου της πόλης και η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος, η διαχείριση και οι νέες χρήσεις του θαλάσσιου μετώπου και βέβαια η δημιουργία της «νέας πόλης» του Ελληνικού και η σχέση της με τον υπάρχοντα πολεοδομικό οργανισμό, μπορούν να είναι καθοριστικά για το μέλλον του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Κίνητρο των συναντήσεων Athens Meetings 2022 είναι ο προβληματισμός σήμερα για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων της ελληνικής πρωτεύουσας, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και μετασχηματισμών της. Τελικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, και η ευημερία των πολιτών σε ένα όσο το δυνατό πιο υγιεινό, δημιουργικό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον.

Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.

Είσοδος ελεύθερη. Θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη. Για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (6μηνης ισχύος).

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο Youtube στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και στο Facebook.