Λίγα λόγια για την εκδήλωση: 

Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας δραστηριοποιήθηκαν σπουδαίες φιλελληνικές μορφές όπως οι Samuel Gridley Howe, Edward Everett, Daniel Webster, Jonathan P. Miller, John Winthrop. Θερμοί υποστηρικτές του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, οι Αμερικανοί φιλέλληνες πολέμησαν, οργάνωσαν επιτροπές, συγκέντρωσαν χρήματα για τους επαναστατημένους Έλληνες και σπούδασαν τα ορφανά Ελληνόπουλα που  έφεραν μαζί τους στις ΗΠΑ επιστρέφοντας από την Ελλάδα. Ο ομότιμος καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κολλέγιο Emerson Μανώλης Παράσχος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ανιχνεύουν τις ρίζες του αμερικανικού φιλελληνικού κινήματος στη Βοστώνη του 19ου αιώνα, το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική κοινωνία, και τη συμβολή των ορφανών του αγώνα στα κινήματα φυλετικής, κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης. 

 

Συμμετέχουν:

Ο Στράτος Ευθυμίου είναι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη. Έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις στο Παρίσι (Sciences Po) και στη σχολή Fletcher (Tufts University), είναι Fellow (2019) του Weatherhead Center του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει υπηρετήσει στις Πρεσβείες της Ελλάδας στη Μόσχα και στην Άγκυρα.

 

 

 

Ο Δρ. Μανώλης Παράσχος, πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διεθνούς Επικοινωνίας, είναι ομότιμος καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Έμερσον τής Βοστώνης. Εξέδιδε για δυο δεκαετίες το περιοδικό Media Ethics. Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων τα βιβλία The Boston Journalism Trailκαι  Media Law and Regulation in the European Union. Είναι υπεύθυνος για τις ιστοσελίδες: The Boston Journalism Trail, The First Greeks of Boston. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη και πολυετή ιστορική έρευνα σε αρχειακό υλικό αναδεικνύοντας τις πολυδιάστατες ιστορικές συνδέσεις της Βοστώνης με την Ελλάδα.