Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Οι συλλογές του μουσείου του Dumbarton Oaks επικεντρώνονται στην τέχνη του Μεσαίωνα, κυρίως του Βυζαντίου, αλλά και της προ-κολομβιανής περιόδου. Δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί δύο περισσότερο διαφορετικές κουλτούρες. Επομένως, οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των συλλογών μας και των περιοχών μελέτης τους εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ιστορία και την ιστορία της τέχνης.

Τα εδραιωμένα επιστημονικά πεδία καμιά φορά περιορίζουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Μέρη όπως το Dumbarton Oaks παρέχουν την ελευθερία να απομακρυνθεί κανείς από τον κανόνα, προκειμένου να διαμορφώσει νέες απόψεις και στη συνέχεια να τις εφαρμόσει και να τις μοιραστεί με άλλους.

Αυτή η ομιλία αναλύει δύο παρόμοια αντικείμενα της συλλογής του Dumbarton Oaks: μία φορητή Αγία Τράπεζα ρωμανικού ρυθμού και μία φορητή Αγία Τράπεζα της πρώιμης αποικιακής εποχής από την περιοχή Purpuchea του Μεξικού. Θα εξετάσει, επίσης, τη σύνδεση από την άποψη των υλικών μεταξύ δύο ανόμοιων αρχαίων μυστικιστικών αξιών, της παλαιοχριστιανικής και εκείνης των Αζτέκων.

 

 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Thomas B. F. Cummins έχει την έδρα Dumbarton Oaks του Καθηγητή Ιστορίας της Προκολομβιανής και Αποικιακής Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και είναι Διευθυντής του Dumbarton Oaks. Έλαβε το διδακτορικό του από το UCLA. Η έρευνα και η διδασκαλία του επικεντρώνονται στην προκολομβιανή και λατινοαμερικανική αποικιακή τέχνη. Ήταν Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο από το 1991 έως το 2002, και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι το 2016 και το 2019. Έχει, επίσης, διδάξει στην Αργεντινή, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και το Περού. Διετέλεσε προσωρινός διευθυντής του Κέντρου Λατινοαμερικανικών Σπουδών Ντέιβιντ Ροκφέλερ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Cisneros του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA). Έχει δώσει διαλέξεις σε 24 χώρες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό δοκίμια και έντεκα βιβλία, με πιο πρόσφατο το Sacred Matters: Animism and Authority in the Pre-Columbian Americas (Dumbarton Oaks: Washington DC, 2020) σε συν-επιμέλεια με τους Steve Koisiba και John Janusek. Είναι αρχισυντάκτης της Εγκυκλοπαίδειας Τέχνης της Λατινικής Αμερικής Grove, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης. Το 2014 του απονεμήθηκε από το Σύλλογο Σύγχρονης Γλώσσας το βραβείο Katherine Singer Kovacs για ένα σημαντικό βιβλίο στα αγγλικά ή ισπανικά με αντικείμενο τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας. Το 2013 η Ένωση Σπουδών Λατινικής Αμερικής του απένειμε το Βραβείο Bryce Wood για ένα σημαντικό βιβλίο για τη Λατινική Αμερική στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες δημοσιευμένο στα αγγλικά. Η Δημοκρατία του Περού του απένειμε το 2011 το παράσημο του Μεγαλόσταυρου για Διακεκριμένες Υπηρεσίες, ενώ είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Είναι συν-διευθυντής του Ιδρύματος Getty Connecting Art History Grant: Afro-Latin American Art: Building the Field 2022-2024.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.