Η βιντεοσκοπημένη παρουσίαση είναι πλέον διαθέσιμη στο αρχείο μας.

 


 

Λίγα λόγια για την παρουσίαση:

Η έντονη αρχαιολογική και ερευνητική δραστηριότητα στην Αρχαία Κόρινθο τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας όσο και από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών δημιουργεί ανοιχτούς ορίζοντες για εκπαιδευτική δράση με αντικείμενο το μνημειακό πλούτο και τις ιστορίες των ανθρώπων που τον δημιούργησαν. Σκοπός μας είναι να θέσουμε ερωτήματα για τη διαχείριση αυτής της εκπαιδευτικής διάστασης. Για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει αυτή η διαχείριση, με ποιο σκοπό, πως και σε ποιους απευθύνονται οι εκπαιδευτικές δράσεις. Θέλουμε, επίσης, να θέσουμε προβληματισμούς, να προσδιορίσουμε  ποια είναι τα εμπόδια και να προτείνουμε τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. 
Τέλος, συζητάμε δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέσα από πολυσχιδείς συνεργασίες και σε μια ευρεία θεματική και περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις.

 

 

Θα μας μιλήσουν:


Η Παναγιώτα Κασίμη είναι αρχαιολόγος και υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού,  πάνω από 20 χρόνια.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Προϊστορική Αρχαιολογία και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Είναι επίσης κάτοχος δεύτερου πτυχίου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Από το 2017 είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και βιωματικών δραστηριοτήτων στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία της Κορινθίας.

 


Η Δρ. Ιουλία Τζώνου είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ανασκαφών Κορίνθου, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας και είναι απόφοιτη του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με θέμα "Κυκλαδικές Βραχογραφίες της Εποχής του Χαλκού" καθώς και το διδακτορικό της με θέμα "Τα Μυκηναϊκά Ειδώλια και τα Ανασκαφικά τους Συμφραζόμενα" στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ.

Με τη βοήθεια του προσωπικού των ανασκαφών, η Δρ. Τζώνου επιμελείται την εξαιρετική συλλογή των ανασκαφικών ευρημάτων της ΑΣΚΣΑ στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η οποία αποτελείται από 190.000 τεχνέργα και πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφιακά αρχεία. Έχει ενεργό δράση στον τομέα της έρευνας και διδάσκει από παιδιά νηπιαγωγείου έως διδακτορικούς φοιτητές.