Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα, ένα κύμα μεταναστών έφτασε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Οι αμερικανικές αρχές μετανάστευσης τεκμηρίωσαν έναν αριθμό από αυτούς τους μετανάστες ως Οθωμανούς και Τούρκους υπηκόους της ελληνικής φυλής (Topalidis 2022). Σε αντίθεση με τις κλασικές αφηγήσεις αφομοίωσης, αυτή η παρουσίαση υπογραμμίζει την αβεβαιότητα των αγώνων των μεταναστών για αποδοχή εντός των κοινοτήτων των Ελλήνων μεταναστών και των Λευκών Αμερικανών. Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σε πρωτοβουλίες όπως την ίδρυση αλληλοβοηθητικών οργανισμών που είχαν στόχο την πολιτιστική διατήρηση εντός του Αμερικανικού πλαισίου.

Πολλές αλληλοβοηθητικές οργανώσεις ιδρύθηκαν από Οθωμανούς Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ από το 1907 έως το 1924 (Papadopoulos 2021). Οι δραστηριότητές τους περιλάμβαναν θεατρικές παραστάσεις, εθνικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, εκδρομές και εράνους προς όφελος των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τα νησιά του Μαρμαρά, την Ίμβρο και την Τένεδο. Αυτή η παρουσίαση χρησιμοποιεί αναλύσεις αρχειακών υλικών και προφορικών ιστοριών των απογόνων τους για να εξερευνήσει τις εμπειρίες εγκατάστασης των μεταναστών, τις πρωτοβουλίες οικοδόμησης κοινοτήτων και πώς τα διεθνή γεγονότα μετέτρεψαν τα μεμονωμένα εμβάσματα τους σε φιλανθρωπική εκστρατεία.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Δρ. Γιώργος Τοπαλίδης είναι Επισκέπτης Λέκτορας στο Τμήμα Συμπεριφοριστικών Επιστήμων του Flagler College. Έλαβε διδακτορικό στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας το 2022 και κατέχει το Βραβείο Καλύτερης Διατριβής στα Αγγλικά (2022 – 2025) της Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών – John O. Iatrides. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η μετανάστευση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις ΗΠΑ και η κοινωνική δόμηση Λευκής ταυτότητας, η αμφισβήτησή της και η μεταφορά μνήμης της από γενιά σε γενιά. Επί του παρόντος, ο Δρ. Τοπαλίδης συνθέτει βιβλίο που διερευνά την κοινωνική δόμηση της Οθωμανικής Ελληνικής μεταναστευτικής ταυτότητας εντός του αμερικανικού πλαισίου στις αρχές του 20ου αιώνα ως περίπτωση για την αποσύνδεση της Λευκότητας από την Λευκότητα της Λευκής υπεροχής.