Λίγα λόγια για το θέμα της συζήτησης

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη δημιουργία του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής Μεσογείου μια ομάδα αρχαιολόγων, ιστορικών, αρχιτεκτόνων και βιντεογράφων συμμετέχει στη μελέτη των αρχειακών και υλικών τεκμηρίων από το ορφανοτροφείο της Near East Relief της Σύρου. Το ορφανοτροφείο δημιουργήθηκε ως μέρος της απάντησης στην ανθρωπιστική κρίση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από μία από τις Αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, την Near East Relief (Περίθαλψις Εγγύς Ανατολής). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αντικείμενα αποκαλύφθηκαν κάτω από τις ξύλινες σανίδες των δαπέδων των κτιρίων, όπως παιχνίδια, γράμματα, έγγραφα, ρούχα, εργαλεία και άλλα προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη περίοδο λειτουργίας του ορφανοτροφείου τη δεκαετία του 1920. Παράλληλα με τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά χώραν πραγματοποιείται μια πρώτη συστηματική έρευνα σε αρχειακά αποθετήρια και συλλογές που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αρμενία και όχι μόνο.

Οι ομιλητές έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για αυτό το σημαντικό ίδρυμα, το προσωπικό του και τα χιλιάδες ορφανά που έζησαν εκεί καθώς και το έργο της Near East Relief στην Ελλάδα.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Λευτέρης Ζώρζος είναι αρχαιολόγος με εξειδίκευση στην Εποχή του Χαλκού και σπουδές στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London. Η έρευνα του επικεντρώνεται στο προϊστορικό τοπίο της Θήρας μέσα από την ανάλυση φυτόλιθων. Έχει δημιουργήσει το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας (Santorini Archive Project), για τη διάσωση της ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Από το 2014 μελετά το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο (ερευνητικό πρόγραμμα N.E.R.O.S.). Πρόσφατα επιμελήθηκε την έκθεση με τίτλο «1923-2023 – The Syros Near East Relief Orphanage».

Η Νίνα Γεωργιάδου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, με εξειδίκευση στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Raymond Lemaire International Centre for Conservation του Καθολικoύ Πανεπιστήμιου της Λουβέν του Βελγίου. Πραγματοποίησε το 2021 πρακτική εργασία στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ΥΠ.ΠΟ.), ενώ στο τέλος του μεταπτυχιακού κύκλου διπλωματική εργασία με θέμα την ανάδειξη των βομβαρδισμένων πλατειών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η Ελευθερία Δαλέζιου είναι ιστορικός και αρχειονόμος, με πτυχίο ιστορίας και μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στη Σύγχρονη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Αρχειονομία από το Πανεπιστήμιο του Dundee. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε ζητήματα της ελληνικής ιστορίας κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στον μεσοπόλεμο. Εργάζεται στα Αρχεία της ΑΣΚΣΑ από το 2007. Το 2023 συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα 1918-1923».

Η έκθεση "Στο όνομα της ανθρωπιάς. Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα, 1918-1929" θα είναι ανοικτή για το κοινό 6.00-9.00μμ. Είσοδος ελεύθερη.