Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά

By registering you will be able to submit your questions through Q&A on Zoom.


Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Η παρουσίαση θα εισάγει το κοινό στην ιστορία του μεταπολεμικού κινήματος υιοθεσιών στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από το 1948, το κίνημα αυτό έστειλε περίπου 4000 παιδιά στο εξωτερικό, προκειμένου να υιοθετηθούν στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Σουηδία και άλλες χώρες. Η ελληνική ιστορία υιοθεσιών είναι ελάχιστα γνωστή και αμαυρώνεται από αναπάντητα ερωτήματα και δυσεπίλυτα ζητήματα. Η Gonda Van Steen θα κάνει μία σύντομη παρουσίαση της μεταπολεμικής ιστορίας υιοθεσιών στην Ελλάδα, μία ιστορία που διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια, βασισμένη στο πρόσφατο βιβλίο της Adoption, Memory, and Cold War Greece. Στη συνέχεια, η Mary Cardaras, η ίδια ελληνικής καταγωγής και υιοθετημένη, θα διαβάσει από τις προσωπικές μαρτυρίες που έχει συλλέξει. Η ανθολογία αυτή, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, δίνει έμφαση στις προσωπικές εμπειρίες Ελλήνων που δόθηκαν προς υιοθεσία, το κοινωνικό και οικογενειακό τους υπόβαθρο, το συναισθηματικό τους ταξίδι, τη λαχτάρα τους για επανασύνδεση με την Ελλάδα και την επιθυμία τους για αναγνώριση από μία χώρα που έχει ξεχάσει την ύπαρξή τους. Θα παρουσιάσει, επίσης, την ιστορία μίας συγκεκριμένης περίπτωσης ελληνικής υιοθεσίας που την οδήγησε να ανακαλύψει όλες τις άλλες που περιλαμβάνει στη συλλογή της, αλλά και να ξεκινήσει μια πορεία ακτιβισμού για υιοθετημένα παιδιά.  

 

Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες

Η Gonda Van Steen έχει την έδρα Κοραή στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου. Έχει γράψει πέντε  βιβλία: Venom in Verse: Aristophanes in Modern Greece (2000), Liberating Hellenism from the Ottoman Empire (2010), Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands (2011), και Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974 (2015). Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο Adoption, Memory, and Cold War Greece: Kid pro quo? (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Michigan, 2019) μεταφέρει τον αναγνώστη στο νέο, αχαρτογράφητο χώρο των ελληνικών ιστοριών υιοθεσίας που γίνονται παραδείγματα της πολιτικής και της ιστορίας της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση τον Οκτώβριο του 2021, από τις Εκδόσεις Ποταμός.

 

Η Mary Cardaras, γεννημένη στην Ελλάδα, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1950. Έχει διδακτορικό στις Δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις και είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, East Bay, όπου διδάσκει Πολιτική Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Ντοκιμαντέρ. Έχει κερδίσει βραβείο EMMY ως παραγωγός ντοκιμαντέρ και την περίοδο αυτή δουλεύει πάνω σε μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους σχετικά με τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία. Η νουβέλα της με τίτλο Ripped at the Root: An Adoption Story μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Spuytin Duyvil. Ως υιοθετημένη, η Mary Cardaras ετοιμάζει μία ανθολογία με ιστορίες υιοθετημένων παιδιών ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στα αγγλικά. Συνεργάζεται με δεκατρείς δοκιμιογράφους για τη συλλογή αυτή που φέρει τον τίτλο Voices of the Lost Children of Greece: Oral Histories of Post-War International Adoption, 1948-1968. Οι ιστορίες αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της δικής της, θα καταστήσουν απολύτως σαφή την εμπειρία της υιοθεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η επίδραση της οποίας είναι εφ’ όρου ζωής, αν και όχι μόνο δεν έχει αξιολογηθεί σωστά αλλά ούτε καν έχει αναγνωρισθεί.