Οι Επίτροποι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα θα απονείμουν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το «Βραβείο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» του 2018 για την εξαιρετική συνεισφορά του Ιδρύματος στην προώθηση του πολιτισμού της Ελλάδας από την ύστερη αρχαιότητα και μετά.

Οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει -σε παγκόσμια κλίμακα- το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού είναι απαράμιλλες. Πάνω από 60% των επιχορηγήσεων που παρέχονται από το Ίδρυμα αφορούν στην παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και στη διάχυση των ελληνικών σπουδών. Αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες μόνο από τις πολλές και αξιοσημείωτες δράσεις του Ιδρύματος:  
• μετεγκατάσταση και εξολοκλήρου εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, ψηφιοποίηση των συλλογών της και διάθεσή τους στους ερευνητές ανά τον κόσμο,
• υποστήριξη προγραμμάτων για τις Ελληνικές Σπουδές σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική από δημοτικά σχολεία έως ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, π.χ. το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Yale,
• ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να αναγνωρίσουμε την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να επιβραβεύσουμε το Ίδρυμα όχι μόνο ως πρότυπο κοινωνικής ευθύνης και δράσης, αλλά και ως μοχλό που υποστηρίζει και καθοδηγεί τη μελέτη και κατανόηση του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας και εξής», δηλώνει ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος των Επιτρόπων της Βιβλιοθήκης. «Ελπίζουμε ότι αναδεικνύοντας τον υποδειγματικό ηγετικό ρόλο και το όραμα του Ιδρύματος, θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά μελετητών του νεότερου ελληνικού πολιτισμού αλλά και να δημιουργήσουμε νέους φιλέλληνες».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα τιμηθεί στην επόμενη ετήσια εκδήλωση της Αμερικανικής Σχολής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου  2018, στις 6:00 μμ., στην Αίθουσα Capitale της Νέας Υόρκης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δεξίωση, σιωπηλή δημοπρασία, δείπνο και την τελετή απονομής του βραβείου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την Karen Volpi στο τηλέφωνο: +1 609-454-6810.

Η ιστορική Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένα εθνικό ορόσημο που φιλοξενεί στις συλλογές της σπάνια βιβλία, αρχεία και έργα τέχνης για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό μετά το τέλος της αρχαιότητας έως και σήμερα. Στις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης συγκαταλέγεται η διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στο ευρύτερο κοινό. Η Βιβλιοθήκη ανήκει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, που ιδρύθηκε το 1881 και είναι το κορυφαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό αμερικανικό ίδρυμα στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην προηγμένη έρευνα της αρχαιολογίας, της τέχνης, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της γλώσσας και της λογοτεχνίας της Ελλάδας και του ευρύτερου ελληνικού κόσμου.