Ιερή χαρτογραφία κ&#

 



Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου ο πρέσβυς Χρήστος Γ. Ζαχαράκις έδωσε διάλεξη με θέμα "Ιερή χαρτογραφία και ελληνικός χώρος". Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Cotsen Hall και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Επιτρόπου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα.

Ο Χρήστος Γ. Ζαχαράκις γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962 και ύστερα από μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1964. Τοποθετήθηκε Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο το 1979 και, στη συνέχεια, χρημάτισε Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Πρέσβυς στην Ουάσιγκτoν, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβυς στο Λονδίνο και Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1999 παραιτήθηκε από το Διπλωματικό Σώμα και εξελέγη Ευρωβουλευτής. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του σχετικά με την έντυπη χαρτογραφία του ελληνικού χώρου.

Στην ομιλία του παρουσίασε τους γενεσιουργούς λόγους, την ιστορική εξέλιξη και τους στόχους της ιερής ή θρησκευτικής χαρτογραφίας. Επίσης, τις κατηγορίες των θρησκευτικών χαρτών, καθώς και πρώιμους χάρτες Βίβλων του 16ου αιώνα σχετικούς με την εβραϊκή ιστορία και γεωγραφία. Έδειξε στο κοινό θρησκευτικούς χάρτες ελληνικού ενδιαφέροντος, χάρτες της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και των περιοδειών του Αποστόλου Παύλου. Ανέπτυξε τη διαχρονική εξέλιξη και τις υποκατηγορίες των σχετικών εκδοχών και παραλλαγών. Μίλησε, τέλος, για τη γεωγραφική και καλλιτεχνική πτυχή των ιερών χαρτών. Η διάλεξη έγινε στα ελληνικά.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε μικρή έκθεση με 13 χάρτες από την περίφημη συλλογή Σαμούρκα.

If you have trouble viewing this videocast, make sure your browser has Flash installed: Download Flash Player

This year the Gennadius Library would like to thank Lloyd E. Cotsen and Margit Cotsen for their generous support.