Το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την καθιέρωση της Ετήσιας Σειράς Διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου, με κεντρικό άξονα την επιρροή που ασκεί ο ελληνικός πολιτισμός. Το πρόγραμμα θα καταστεί εφικτό χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση δεκαετούς διάρκειας του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιερώνει αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου.
 



Φωκίων Ποταμιάνος, Επίτροπος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αριστερά) | Δρ. Θάλεια Ποταμιάνου (Δεξιά)


Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική σειρά διαλέξεων είναι αποτέλεσμα του οράματος του κου Ποταμιάνου και θα πραγματεύεται την αποδοχή, τη συνάφεια και την επιρροή της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού. Ο κος Ποταμιάνος ευελπιστεί πως το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στους κόλπους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Γενναδείου  Βιβλιοθήκης.

Ο κος Ποταμιάνος επεσήμανε τα εξής: «Ελπίζω ότι αυτή η σειρά διαλέξεων θα δώσει έμφαση στον πλούτο των συλλογών της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στο πως αυτές αντανακλούν την ποικιλλότροπη κληρονομιά της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Επιπλέον, έχω την πεποίθηση ότι οι διαλέξεις αυτές, που θα πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, θα ευαισθητοποιήσουν τον ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και το ευρύτερο κοινό αναφορικά με το έργο και την κληρονομιά της Αμερικανικής Σχολής και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στις δύο χώρες».

Κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας διακεκριμένος, παγκοσμίου φήμης ερευνητής, προκειμένου να διεξάγει έρευνα και να αναπτύσσει προγράμματα πάνω σε κάποιο θέμα σχετικό με τις συλλογές της Γενναδείου. Η έρευνα θα κορυφώνεται με τρεις τουλάχιστον διαλέξεις. Τουλάχιστον μια από αυτές θα πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα Cotsen Hall και μία στις ΗΠΑ. Οι ομιλίες αυτές θα συνοδεύονται από δημοσιεύσεις, podcasts και άλλο επικοινωνιακό υλικό με σκοπό να μεγιστοποιήσει τη διάδοσή τους. Θα υπάρχει παράλληλα η πιθανότητα να εμπλουτίζεται από κάποια ανάλογη εκδήλωση, όπως θεατρική παράσταση, συναυλία ή επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος.   

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης δέχθηκε τα νέα με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου, μίλησε εκ μέρους όλων και ευχαρίστησε τον κο Ποταμιάνο για την υποστήριξη και την έμπνευσή του.

Ο κος Ζομπανάκης είπε μεταξύ άλλων «… είμαι βαθύτατα συγκινημένος από τη γενναιόδωρη αυτή δωρεά και το όραμα που την στηρίζει. Αυτή η μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική σειρά διαλέξεων θα αλλάξει και θα εμπλουτίσει την αποστολή της Αμερικανικής Σχολής ως παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα».

Η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, συμμερίστηκε τα συναισθήματα του κου Ζομπανάκη και πρόσθεσε «… αυτή η συναρπαστική πρωτοβουλία προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε προς μια νέα κατεύθυνση που θα διευρύνει το πεδίο δράσης της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της Αμερικανικής Σχολής».

Η Jenifer Neils, Διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής, εξέφρασε επίσης τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στον κο Ποταμιάνο. Ανέφερε ότι «Η ευκαιρία να φέρουμε ακαδημαϊκούς διεθνούς κύρους πιο κοντά στην κοινότητα της Σχολής θα προσελκύσει απλούς ανθρώπους, ερευνητές και φοιτητές που έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη μεταγενέστερη αντίληψη της ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας. Η δυνατότητά μας να χρησιμοποιούμε διάφορα ψηφιακά μέσα σημαίνει ότι οι διαλέξεις αυτές θα μπορούν να μεταδίδονται σε παγκόσμιο επίπεδο και για το λόγο αυτό να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον και την περαιτέρω διερεύνηση των πολλαπλών τρόπων συνεισφοράς της Ελλάδας στο χώρο του πολιτισμού».

Λίγα λόγια για την Θάλεια Ποταμιάνου

Η εν λόγω σειρά διαλέξεων τιμά τη ζωή της Δρ. Θάλειας Ποταμιάνου, μιας Ηπειρώτισσας που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Όντας προικισμένη με υψηλή νοημοσύνη, ισχυρή θέληση σφυρηλατημένη από τη ζωή και με οικονομική υποστήριξη από τα τέσσερα αδέλφια της, η Θάλεια πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη μικροβιολογία με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελίχθηκε σε διακεκριμένη γιατρό, επιστήμονα και φιλάνθρωπο που έζησε μια ζωή αφιερωμένη στο γενικό καλό και τη δημόσια προσφορά. Στη δεκαετία του 1950, η Δρ. Ποταμιάνου ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο θεραπείας για τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Αυτό το θεραπευτικό κέντρο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής αποτέλεσε τη βάση της ιατρικής της έρευνας. Δημοσίευσε μελέτες και διαμόρφωσε μία μεθοδολογία που έμελλε να αποτελέσει πρότυπο στις απαρχές της έρευνας για τον αλκοολισμό στην Ελλάδα.

Σημαδεμένη από την εμπειρία της ως πρόσφυγας, η ζωή της Δρ. Ποταμιάνου καθορίστηκε από τη φιλανθρωπική της δράση. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δραστηριοποιήθηκε ενεργά τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, οργανώνοντας επιτροπές για την εξεύρεση τροφίμων και κάνοντας χρήση της ιατρικής της ιδιότητας ως κάλυψη για να παρέχει καταφύγιο σε μέλη της ελληνικής Αντίστασης, καθώς και σε Έλληνες Εβραίους.  

Στα μεταπολεμικά χρόνια, αυτή η υποδειγματική πολίτης βοήθησε στη δημιουργία κέντρων φροντίδας για άπορες οικογένειες, ορφανά και βετεράνους σε προσφυγικές περιοχές. Σε συνεργασία με Αμερικανούς και άλλους φιλάνθρωπους, δημιούργησε κέντρα για τη μόρφωση και την υποστήριξη των βετεράνων. Μαζί ίδρυσαν το Greek American Organization for the Care of Dispossessed Greeks. Θέλοντας να αναγνωρίσει την προσφορά της στη χώρα, η ελληνική κυβέρνηση την τίμησε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.

Η Δρ. Ποταμιάνου (το γένος Δέρβου) ήταν σύζυγος του Φωκίωνα Ποταμιάνου, διαπρεπούς δικηγόρου του ναυτικού δικαίου. Έχουν δύο κόρες, την Ελένη και τη Λυδία. Το 1961, η Δρ. Ποταμιάνου απεβίωσε μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 47 ετών.