Στη Byroniana, τη συλλογή  της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που επικεντρώνεται στο Λόρδο Βύρωνα, υπάρχει μια  πολύτιμη μαρτυρία από το Μεσολόγγι: το φύλλο 29 των Ελληνικών Χρονικών με την ανακοίνωση του θανάτου του.

Το 1823, ο Λόρδος Βύρων ταξίδεψε στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση, φέρνοντας μαζί του σημαντική χρηματική βοήθεια. Αρχικός προορισμός του ήταν το νησί της Κεφαλονιάς στα Ιόνια Νησιά - εκείνη την εποχή, προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας. Τον Ιανουάριο του 1824, ο Βύρων μαζί με τον Ιταλό φιλέλληνα Πιέτρο Γκάμπα (Pietro Gamba), έφτασε  στο Μεσολόγγι, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής.

Επέλεξε πιθανά το Μεσολόγγι μετά από αλλεπάλληλες προσκλήσεις τού Φαναριώτη διπλωμάτη και πολιτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, που είχε εκεί τη βάση του. Η πόλη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τις ελληνικές δυνάμεις και την είχαν ήδη πολιορκήσει οι Οθωμανοί δύο φορές. Λίγες βδομάδες αφού έφτασε όμως, ο Βύρων αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στα 36 του χρόνια.

                                                                                 

Στις εκατό ημέρες παραμονής του Βύρωνα στο Μεσολόγγι το όνομα του συνδέθηκε στενά με τους κύριους συντελεστές του τυπογραφείου του Μεσολογγίου, που λειτούργησε από το 1823 έως το 1826. Τον Συνταγματάρχη Λέστερ Στάνχοουπ (Leicester Stanhope) απεσταλμένο του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου που έφερε από εκεί ένα πιεστήριο, τον Ελβετό φιλέλληνα και συντάκτη της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ (Johann Jacob Meyer) και τον Έλληνα τυπογράφο Δημήτριο Μεσθενέα.

Το τυπογραφείο του Μεσολογγίου ήταν ένα από τα έξι που ιδρύθηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1827 με σκοπό τη στήριξη της Επανάστασης. Ο πρώτος τυπογράφος που εγκαινίασε το τυπογραφείο του Μεσολογγίου το 1823 ήταν ο Παύλος Πατρίκιος σε πιεστήριο που είχε φέρει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος από τη Γαλλία. Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιήθηκε το πιεστήριο του Στάνχοουπ.

Τα Ελληνικά Χρονικά εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1824 έως τις 20 Φεβρουαρίου 1826 και κάθε φύλλο της έφερε το γνωμικό του Τζέρεμι Μπένθαμ (Jeremy Bentham) «Τά πλείω ὀφέλη, τοῖς πλείοσι»  αποδιδόμενο όμως από τον συντάκτη στον Βενιαμίν Φραγκλίνο  (Benjamin Franklin).  Η εφημερίδα αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή της τελευταίας φάσης πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826) μια και η έκδοσή της συνεχίστηκε και στη διάρκεια της πολιορκίας παρά τις προστριβές που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο  Μαυροκορδάτο και τον εκδότη Μάγερ Μήπως σχετικά με το περιεχόμενο των άρθρων του τελευταίου.

Το φύλλο 29, τυπωμένο σε μαύρο πλαίσιο, αναγγέλλει το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι με τρόπο σπαρακτικό: «Μεσσολόγγιον τη 7 (19) Απριλίου 1824. Απαρηγόρητα θρηνεί μεταξύ των χαρμοσύνων του Πάσχα ημερών η Ελλάς, διότι αιφνιδίως στερείται από τας αγκάλας της τον πολύτιμον αυτής ευεργέτην, τον Λαμπρόν Λόρδον Νόελ Βύρωνα».

Τραγική θα είναι και η μοίρα του τυπογραφείου του Μεσολογγίου που θα «σιωπήσει» καθώς ο τυπογράφος Μεσθενεύς και ο εκδότης Μάγερ θα σκοτωθούν στην ηρωική Έξοδο.

Ο Γεννάδιος σημειώνει στο βιβλίο εισαγωγής της συλλογής του σχετικά με το τεκμήριο αυτό: «πρωτότυπο φύλλο της διάσημης εφημερίδας που τυπωνόταν στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια του Επανάστασης, το οποίο ανακοινώνει το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Οποιοδήποτε πρωτότυπο φύλλο αυτής της εφημερίδας είναι πλέον μεγάλης σπανιότητας».

Απόηχος της δραστηριότητας του τυπογραφείου είναι τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα του Μάγερ, στα οποία στηρίχτηκε ο Μεσολογγίτης ποιητής Γεώργιος Δροσίνης για να εκδώσει Το Ημερολόγιο της Πολιορκίας του Μεσολογγίου, 1825-1826 στα 1926. Στο πρόλογο της έκδοσης ο Δροσίνης παραθέτει μια φήμη που δημιουργήθηκε από διηγήσεις επιζήσαντων που θέλει τον Μάγερ να σκορπίζει και να θάβει τα τυπογραφικά στοιχεία πριν την καταστροφή για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών, και προσθέτει: «Ευλογημένη ας είναι η Σαλώμη Μάγερ, το γένος Στάουμπ, που εζήτησε την διάζευξίν της από τον Μάγερ, και τρισευλογημένος ο Γερμανός πρύτανις του Πανεπιστημίου του Φρειβούργου, ο οποίος τον απέβαλεν. Αν δεν συνέβαιναν τα δυο αυτά, η Ελβετία θα είχε έναν περισσότερον αγαθόν οικογενειάρχην.... αλλά το Μεσολόγγι θα εστερείτο τον Πολύβιον της πολιορκίας του...»

Έως τις 12 Δεκεμβρίου το φύλλο 29 των Ελληνικών Χρονικών θα εκτίθεται στην έκθεση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης «Γενναίοι και Ελεύθεροι. Αμερικανοί Φιλέλληνες και ο ‘ένδοξος Αγώνας των Ελλήνων’ (1776-1866)» στην πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης.