Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη σας πληροφορεί ότι, λόγω ανωτέρας βίας, οι προγραμματισμένες διαλέξεις της Δρ. Emily Wilson στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου με τον γενικό τίτλο Οι Μύθοι, η Μαγεία και το Μυστήριο των Αρχαίων Ελλήνων αναβάλλονται για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε μία τόσο λαμπρή πρωτοποριακή κλασική φιλόλογο που, μέσω των μεταφράσεών της, δε διστάζει να ερμηνεύσει αρχαία κείμενα για να δείξει πόσο συνδεδεμένα είναι με τον κόσμο του σήμερα». 

Η Emily Wilson, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο “Genius grant” από το Ίδρυμα MacArthur, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ως η πρώτη γυναίκα που εξέδωσε αγγλική μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, ενώ τώρα δουλεύει τη μετάφραση της Ιλιάδας. 

Η εφημερίδα ‘The New York Times’ χαρακτήρισε τη μετάφραση της Wilson ως ένα από τα 100 αξιολογότερα βιβλία του 2018.  

Ο κύριος Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, σημείωσε: «ο διάλογος της Emily Wilson με την αρχαιότητα είναι ένα αντίδοτο που μας υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη συνάφεια των κλασικών με τη σύγχρονη ζωή και τον πολιτισμό».

«Ο μύθος, η μαγεία και το μυστήριο, όπως απεικονίζονται στο αρχαίο ελληνικό έπος, το δράμα και τη φιλοσοφία, καθώς και το πως έγιναν αποδεκτά από μεταγενέστερους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής εποχής, θα είναι τα θέματα της επόμενης σειράς διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου», είπε η Δρ. Wilson

«Οι διαλέξεις θα εστιάσουν στα στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που προκαλούν τη μεγαλύτερη έκπληξη, αυτά που έχουν ερμηνευτεί ή παρερμηνευτεί επανειλημμένα, αλλά και αυτά των οποίων η ερμηνεία είναι πιο δύσκολη. Οι αρχαίες ελληνικές αντιλήψεις για τον ηρωισμό, το χρόνο, την ενέργεια, την ποιητική, την πολιτική και την ηθική έχουν αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης για ερευνητές, σπουδαστές και κοινωνίες για χιλιετίες». 

Οι ομιλίες θα εξετάσουν τα θέματα αυτά σε σχέση με το σημερινό πολιτισμό. 

Πρόγραμμα διαλέξεων της Δρ. Emily Wilson Οι Μύθοι, η Μαγεία και το Μυστήριο των Αρχαίων Ελλήνων

Διάλεξη Α': Heroes: Big Men, Big Mouths, Big Stories [στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση]
Cotsen Hall, Κολωνάκι, Αθήνα 

Διάλεξη Β΄: Destiny’s Children: How I Learned to Stop Worrying and Love the Sphinx 
Georgetown University, Washington, D.C. 

Διάλεξη Γ΄: Wisdom: Why the Ancient Greeks Can’t Teach Us Anything
St. Bartholomew’s Church, New York City 


Εγγραφείτε τώρα, για να παρακολουθήσετε είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά. Όσοι εγγραφούν θα ενημερωθούν άμεσα και για την έκδοση του τόμου που θα ακολουθήσει των ομιλιών.

Ο ετήσιος κύκλος διαλέξεων "Θάλεια Ποταμιάνου" πραγματοποιείτε με την ευγενική χορηγία του κύριου Φωκίωνα Ποταμιάνου, ενός εκ των μελών του Συμβουλίου των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο κύριος Ποταμιάνος καθιέρωσε την ετήσια σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου, διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ EMILY WILSON

Η Emily Wilson είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Πρόεδρος του Προγράμματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου κατέχει την έδρα Καθηγήτριας Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολλεγίου Γυναικών του Έτους 1963 (College for Women Class of 1963 Term Professor in the Humanities). 

Η Wilson έκανε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Balliol College B.A. και Κολέγιο Corpus Christi M.Phil.) και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Yale (Ph.D.). Το 2006 πήρε υποτροφία από την Αμερικανική Ακαδημία στη Ρώμη στο χώρο των Αναγεννησιακών και Πρώιμων Νεωτερικών Σπουδών. Μεταξύ των ετών 2010 και 2016, η Wilson πήρε τρεις υποτροφίες Ανθρωπιστικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με θέμα την Εικονικότητα, το Φύλο και τη Βία. Από το 2017 έως το 2018 ήταν Διευθύντρια για την θεματική των Επόμενων Ζωών (Afterlives) στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών Wolf. To 2019 της απονεμήθηκε πενταετής υποτροφία MacArthur, ενώ το 2020 βραβεύτηκε με υποτροφία Guggenheim. 

Τα βιβλία της καθηγήτριας Wilson περιλαμβάνουν το Mocked with Death: Tragic Overliving from Sophocles to Milton [Χλευασμένοι από το Θάνατο. Τραγική υπερβίωση από τον Σοφοκλή έως τον Μίλτον] (Johns Hopkins 2005), The Death of Socrates: Hero, villain, chatterbox, saint [Ο θάνατος του Σωκράτη: Ήρωας, κακός, φλύαρος, άγιος] (Χάρβαρντ, 2007) και The Greatest Empire: A life of Seneca [Η μεγαλύτερη αυτοκρατορία: Η ζωή του Σενέκα] (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Οξφόρδης, 2014). Είναι η επιμελήτρια για τα κλασικά κείμενα της αναθεωρημένης Ανθολογίας Παγκόσμιας Λογοτεχνίας Norton. Οι έμμετρες μεταφράσεις της περιλαμβάνουν Six Tragedies of Seneca [Έξι τραγωδίες του Σενέκα] (2010, Οξφόρδη), τέσσερις μεταφράσεις θεατρικών έργων του Ευριπίδη στη Σύγχρονη Βιβλιοθήκη The Greek Plays (2016), το Οιδίπους Τύραννος (2020, Norton) και την Οδύσσεια (2017), ενώ η κριτική έκδοση της Οδύσσειας δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Norton το 2020. Επιμελήθηκε έναν τόμο με θέμα την αρχαία τραγωδία για τη σειρά Bloomsbury Cultural Histories (2019) και τώρα εργάζεται σε μια νέα μετάφραση της Ιλιάδας, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2023.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ «ΘΑΛΕΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ»

Ο Ετήσιος Κύκλος Διαλέξεων "Θάλεια Ποταμιάνου" ξεκίνησε το 2021 με πρώτο ομιλητή τον Δρ. Peter Frankopan, Καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών της Οξφόρδης Σταύρος Νιάρχος. Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός και βραβευμένος συγγραφέας παρουσίασε σειρά διαλέξεων με θέμα «Παγκόσμια Ελλάδα: Μια Ιστορία». 

Κάθε χρόνο, η Σειρά Διαλέξεων Ποταμιάνου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων για να προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ένας διακεκριμένος, διεθνούς φήμης ερευνητής ή ερευνήτρια επιλέγεται κάθε χρόνο για να διεξάγει έρευνα και να αναπτύξει προγράμματα σε κάποιο θέμα σχετικό με τις συλλογές της Γενναδείου. Η έρευνα κορυφώνεται με τουλάχιστον τρεις ετήσιες δημόσιες διαλέξεις, οι οποίες δίνονται στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.