Επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης

RFID Tag

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι κατά το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού των συλλογών της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία πραγματοποιείται χάρη σε χρηματοδότηση των ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος, Mellon και Goldsmith. Όλα τα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και των περιοδικών της αίθουσας «Ντόρυ Παπαστράτου» μεταφέρθηκαν σε καινούργια κινητά βιβλιοστάσια στη νέα πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», τα επίσημα εγκαίνια της οποίας έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του 2018.  Η Βιβλιοθήκη επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της από την 1η Νοεμβρίου 2017.

Οι ερευνητικές συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης έχουν εφοδιαστεί με ετικέτες RFID που διευκολύνουν τη διαδικασία απογραφής των βιβλίων, παρέχουν προστασία και θα επιτρέψουν στο εγγύς μέλλον τον εσωτερικό δανεισμό με ένα πλήρως ενημερωμένο ηλεκτρονικό σύστημα. Το 2018 οι συλλογές όλων των βιβλιοθηκών της Αμερικανικής Σχολής θα ενοποιηθούν περαιτέρω χάρη στην εφαρμογή του ταξινομικού συστήματος της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. 

Μετά την ανακατάταξη των βιβλίων στο τέλος της άνοιξης του 2019, θα λειτουργήσουν τρία νέα αναγνωστήρια στη νέα πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης». Παράλληλα, θα καταστεί εφικτός ο διαχωρισμός των ερευνητικών από τις ειδικές συλλογές. Οι βελτιώσεις αυτές θα προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις συλλογές, θα διευκολύνουν την ακαδημαϊκή έρευνα και θα ενθαρρύνουν περαιτέρω την επαφή του κοινού με τις μοναδικές συλλογές που στεγάζονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.  Ενώ οι ειδικές συλλογές θα προβάλλονται πλέον περισσότερο μέσω ειδικών προγραμμάτων και εκθέσεων, η ερευνητική συλλογή της Γενναδείου θα φιλοξενείται για πρώτη φορά σε βιβλιοστάσια ανοικτής πρόσβασης για τους αναγνώστες της Γενναδείου. 

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αναδιάρθρωσης της Γενναδείου -έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2019- δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην παραλαβή των βιβλίων, δηλαδή οι αναγνώστες θα πρέπει να συμπληρώνουν δελτία για όλα τα περιοδικά και τα βιβλία που επιθυμούν να μελετήσουν, με εξαίρεση αυτά που είναι διαθέσιμα στο Αναγνωστήριο.