Ο κόσμος των νεοελληνικών σπουδών είναι φτωχότερος μετά το θάνατο του Peter Mackridge (12 Μαρτίου 1946 - 16 Ιουνίου 2022), επίτιμου καθηγητή Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποτρόφου στο St Cross College και αγαπητού φίλου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Ο Peter Mackridge δίδαξε Νέα Ελληνικά στο Τμήμα Μεσαιωνικής και Νεώτερης Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1981 έως την πρόωρη συνταξιοδότησή του το 2003. Αφοσιωμένος ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και των ιδεολογιών της, του ελληνικού πολιτισμικού εθνικισμού και της ποίησης, ειδικεύτηκε στην περίοδο από το 1750 και μετά.  

Τα δημοσιευμένα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, κυμαίνονται από βιβλία γραμματικής μέχρι μελέτες και εκδόσεις του Διονυσίου Σολωμού, αλλά και ελληνικής λογοτεχνίας. Το τελευταίο διάστημα η έρευνά του είχε επικεντρωθεί στη γλώσσα και το περιεχόμενο της ελληνικής λογοτεχνίας το 18ο αιώνα, με κορυφαίο το βιβλίο του Language and National Identity in Greece, 1766-1976 (OUP, Oxford, 2009 & 2010). Είχε, επίσης, δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Το 2014-2015 εκδόθηκαν οι μεταφράσεις του έργων του Γεώργιου Βιζυηνού και Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και μια συλλογή ποιημάτων χαϊκού του Χάρη Βλαβιανού. Ο Peter Mackridge ήταν, επίσης, εκδότης του περιοδικού Byzantine and Modern Greek Studies και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ελληνικού περιοδικού Κονδυλοφόρος.

Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόσφατα, σε αναγνώριση της προσφοράς του στις ελληνικές σπουδές, πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας πολίτης.

Συχνός επισκέπτης της Γενναδείου, ο καθ. Mackridge έδωσε διάλεξη εδώ τον Απρίλιο του 2006 με τίτλο «Καθαρεύουσα, δημοτική και εθνική ταυτότητα από το 18ο αιώνα μέχρι τη μεταρρύθμιση του 1976», όπου περίτρανα φάνηκε η βαθιά γνώση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας που είχε. Η απουσία του είναι ήδη αισθητή από τη Γεννάδειο και το χώρο των νεοελληνικών σπουδών. Καλό ταξίδι, Peter.