Η διάλεξη Ποταμιάνου στην Αθήνα αναβάλλεται για τις 8 Οκτωβρίου 2026
Λος Άντζελες 12.01.26 Νέα Υόρκη 06.05.26 Αθήνα 08.10.26
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ανακοινώνει ότι η διάλεξη της Καθηγήτριας Κάθριν Φλέμινγκ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 21 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2026.
Η Κάθριν Φλέμινγκ, εξέχουσα ακαδημαϊκός και διαπρεπής διανοούμενη, θα είναι η κεντρική ομιλήτρια στη Σειρά Διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου για την επιρροή που ασκεί ο Ελληνικός Πολιτισμός στη σύγχρονη εποχή για το 2025-2026. Η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, δήλωσε: «Η αξεπέραστη εξειδίκευση και οι βαθιές γνώσεις της Καθηγήτριας Φλέμινγκ για τις αλληλένδετες ιστορίες του ελληνικού και του εβραϊκού πολιτισμού την καθιστούν ιδανική ομιλήτρια για τη φετινή σειρά διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου. Το ακαδημαϊκό της έργο όχι μόνο φωτίζει το παρελθόν, αλλά και προάγει την καλύτερη κατανόηση της διαρκούς αλληλεπίδρασης και επιρροής των παραδόσεων αυτών στο σύγχρονο κόσμο».
Οι διαλέξεις αυτές θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα μεταδοθούν ζωντανά και μέσω livestreaming στο Λος Άντζελες, στις 12 Ιανουαρίου 2026, στη Νέα Υόρκη, στις 6 Μαΐου 2026, και στην Αθήνα, στις 8 Οκτωβρίου 2026.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Φλέμινγκ, το θέμα της φετινής σειράς διαλέξεων «Αυτά τα Δύο Σημεία Επιρροής: Ιουδαϊσμός, Ελληνισμός και Σύγχρονη Ελλάδα» εξετάζει την ελληνική και εβραϊκή παράδοση - τη συνύπαρξή τους και τις εντάσεις μεταξύ τους - οι οποίες συχνά θεωρούνται ως τα θεμέλια του «Δυτικού Πολιτισμού». Η συνύπαρξη των δύο αυτών παραδόσεων ήταν κάποιες φορές εύκολη, ενώ κάποιες άλλες συγκρουσιακή. Παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του Ματθαίου Άρνολντ, αυτές οι δύο παραδόσεις θα έπρεπε να είναι, αλλά σπάνια είναι, ισχυρές, και απόλυτα εξισορροπημένες μεταξύ τους. Αυτή η σειρά διαλέξεων θα εξετάσει τη μακρά και κυρίως την περιπετειώδη σχέση μεταξύ των ελληνικών και των εβραϊκών παραδόσεων στο πλαίσιο της ελληνικής ιστορίας και την κορύφωσή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, το οποίο έχει κατά κύριο λόγο λησμονήσει το εβραϊκό του παρελθόν – και το γεγονός ότι υπήρχαν Εβραίοι στην Ελλάδα πολύ πριν υπάρξουν Χριστιανοί.
Αναλογιζόμενος τις επικείμενες διαλέξεις, ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρατήρησε: «Η Κάθριν Φλέμινγκ είναι μια διακεκριμένη ακαδημαϊκός που αναλύει τη μακρά σχέση μεταξύ δύο αρχαίων κοινοτήτων που εκτείνονται από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή σε μια απαιτητική σειρά διαλέξεων».
Πρόγραμμα 2025-2026
«Αυτά τα Δύο Σημεία Επιρροής: Ιουδαϊσμός, Ελληνισμός και Σύγχρονη Ελλάδα»
Διάλεξη Ι: Φούρνοι και Συναγωγές: Ο Κοινός Ελληνικός και Εβραϊκός Χώρος στην Ύστερη Αυτοκρατορία της Μεσογείου
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2026
The Getty Villa Museum, Palisades Park, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Διάλεξη ΙΙ: Να Πεθαίνεις Σαν Αληθινός Έλληνας: Έλληνες και Εβραίοι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά
Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026
NYU Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Skirball, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διάλεξη ΙΙΙ: ο τίτλος θα ανακοινωθεί προσεχώς
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026
Cotsen Hall, Αθήνα
Σχετικά με την Ομιλήτρια
Η Κάθριν Φλέμινγκ είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος του J. Paul Getty Trust και Καθηγήτρια Ελληνικού Πολιτισμού στην Έδρα Αλέξανδρου Ωνάση στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Greece, a Jewish History, το οποίο κέρδισε τόσο το Εθνικό Βραβείο Εβραϊκού Βιβλίου όσο και το Βραβείο Runciman. Ειδικεύεται στους θρησκευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου.
Η Φλέμινγκ είναι εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Διοικητής του Ελληνικού Τάγματος Ευεργεσίας, Chevalier στη Γαλλική Λεγεώνα Τιμής και Commandeur στο Γαλλικό Τάγμα Τεχνών και Γραμμάτων. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.
Αυτή η σειρά διαλέξεων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τη σύνθετη και συναρπαστική σχέση μεταξύ των ελληνικών και εβραϊκών παραδόσεων. Σημειώστε τις ημερομηνίες για τις τρεις διαλέξεις και εγγραφείτε σήμερα για να συμμετάσχετε είτε δια ζώσης είτε μέσω livestreaming. https://bit.ly/3DauvQr
Σχετικά με τη Σειρά Διαλέξεων
Η Σειρά Διαλέξεων στη Μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου, η οποία ανακοινώθηκε το 2020, πραγματοποιείται χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιέρωσε αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου.
Η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ένας διακεκριμένος, διεθνούς φήμης ερευνητής ή ερευνήτρια επιλέγεται κάθε χρόνο για να διεξάγει έρευνα σε κάποιο θέμα σχετικό με την αποστολή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η έρευνα κορυφώνεται με τουλάχιστον τρεις ετήσιες δημόσιες διαλέξεις, οι οποίες δίνονται στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προηγούμενοι ομιλητές στη σημαντική αυτή σειρά διαλέξεων υπήρξαν ο Πίτερ Φράνκοπαν, Καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Οξφόρδη. Ο Φράνκοπαν έχει βραβευτεί για το βιβλίο του The Silk Roads, το οποίο ανακηρύχθηκε ευπώλητο στη λίστα της New York Times. Επίσης, η Έμιλι Γουίλσον, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Πρόεδρος του Προγράμματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και Καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών της Ομάδας Γυναικών της Τάξης του 1963. Η Γουίλσον είναι γνωστή για τις πρόσφατες μεταφράσεις της σε αγγλικό ιαμβικό πεντασύλλαβο στίχο των έργων του Ομήρου Οδύσσεια (2017) και Ιλιάδα (2023), οι οποίες έφεραν νέες προοπτικές για τα ομηρικά έπη και συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 100 αξιολογότερων βιβλίων της New York Times.
Παρακαλούμε πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη σειρά διαλέξεων.