Βασίλης Βασιλικός - Λογοτεχνία και τεχνολογία

Στις 29 Νοεμβρίου ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Λογοτεχνία και Τεχνολογία». 

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στη Θάσο και μεγάλωσε στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του ΑΠΘ και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα προκειμένου να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967 αυτοεξορίστηκε και για τα επόμενα επτά χρόνια έζησε στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης στο School of Radio and Television στη Νέα Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο Yale. Το 1981 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, θέση από την οποία παραιτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1996 έως το 2004. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε, επίσης, ερασιτέχνης ηθοποιός. Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ένας ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 βιβλία, μεταξύ των οποίων νουβέλλες, διηγήματα, θεατρικά και ποίηση. Τα περισσότερα γνωστά είναι τα: Ο Μονάρχης, Υπάρχουν όνειρα, Οι φωτογραφίες, Το πηγάδι. Το αγγέλιασμα. Το φύλλο, Ο ιατροδικαστής, Το ψαροντούφεκο και Γλαύκος Θρασάκης. Το γνωστότερο έργο του είναι το πολιτικό μυθιστόρημα “Ζ”, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Στη διάλεξή του, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, μίλησε για τους φαινομενικά αντικρουόμενους όρους λογοτεχνία και τεχνολογία, οι οποίοι ωστόσο καταφέρνουν να συνυπάρχουν αρμονικά στο διαδίκτυο. Ανέπτυξε τις παγίδες που μπορούν να υπονομεύσουν τη συνύπαρξη αυτή και παρουσίασε το κατά πόσο αλλάζει η μορφή της λογοτεχνίας με την τεχνολογική εξέλιξη, ορμώμενος από τις απόψεις των Ρεζίς Ντεμπρέ («το μέσον δημιουργεί το μήνυμα») και ΜακΛιούαν («το μήνυμα είναι το μέσον»). Υποστήριξε ότι ο όρος λογοτεχνία καλύπτει έννοιες διαφορετικές -όπως του ποιητή, του πεζογράφου, του κριτικού- αλλά και επιτρέπει την πολλαπλότητα κάτω από τη συνολική προσέγγιση. Αντίθετα, η τεχνολογία συνενώνει τους διάφορους κλάδους ενοποιώντας τους. Τέλος, υποστήριξε ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά την ίδια την πραγματικότητα της ζωής και της δημιουργίας για τον λογοτέχνη και ότι μένει να αποδειχθεί αν αυτό συνέβη για καλό ή για κακό.

If you have trouble viewing this videocast, make sure your browser has Flash installed: Download Flash Player

This year the Gennadius Library would like to thank Lloyd E. Cotsen and Margit Cotsen for their generous support.