Angelos Terzakis Papers - Series II

Αρχείο Άγγελου Τερζάκη - ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ


Σημείωση: Τα έργα είναι ταξινομημένα αλφαβητικά

ΦΑΚ. 9

υποφακ. 1

Οι Δεσμώτες
- Αυτόγραφο κείμενο σε δύο τετράδια και ένα δίφυλλο λυτά με διορθώσεις, αρχικός τίτλος ‘Οι Πληβείοι’, ενυπόγραφο, 2-17/1/1927
- Δακτυλογραφημένη σελίδα με τα πρόσωπα του έργου
- Τυπογραφικό δοκίμιο με ιδιόχειρες διορθώσεις και σημειώσεις, λυτά φύλλα, εκδότης Α. Ν. Μαυρίδης, Αθήνα 1932
- Δακτυλόγραφο κείμενο με χειρόγραφες διορθώσεις και τυπογραφικές οδηγίες για τη δεύτερη έκδοση του μυθιστορήματος, 220 σελ. Στο φάκελο έφερε την αυτόγραφη σημείωση του Α.Τ. «Δεσμώτες. Το επεξεργασμένο δακτυλόγραφό μου που τυπώθηκε σε τόμο το 1972».

υποφακ. 2

Δίχως Θεό
- Ιδιόχειρο μυθιστόρημα, λυτό, ενυπόγραφο, ελλιπές, 23/9/1950, αριθμημένες 622 σελ. (η αρίθμηση αρχίζει από τη σελ. 101, οι πρώτες 39 σελ. αντίγραφα καρμπόν). Μαζί και ιδιόχειρο κείμενο 9 σελίδων με εκτεταμένη περίληψη/περιγραφή του έργου.

υποφακ. 3

Οι ΄Ηρωες του Μεσαίωνος
- Ιδιόχειρο νεανικό μυθιστόρημα σε τετράδια δύο μεγεθών με λίγες διορθώσεις καθώς και ημερομηνίες στην αρχή ή στο τέλος κάποιων τμημάτων, ενυπόγραφο, ημιτελές; Στην πρώτη σελίδα φέρει τη σημείωση: «Ήρχισα αυτό το βιβλίον την 14ην Απριλίου του έτους 1921 (Μ. Τετάρτη, ώρα 8 ¼ εις την επί της οδού Πιπίνου 40Α οικίαν. Αθήναι)», ένθετο σχέδιο με μολύβι, αριθμημένες 620 σελ. Χειροποίητο εξώφυλλο με εικονογράφηση του Α.Τ. (μονογραφημένο). Στην αρχή του Βιβλίου Β΄ (Εις την Χώραν των Ιπποτών) ολοσέλιδη εικονογράφηση του Α.Τ., για την οποία έχει χρησιμοποιηθεί χαρτί που στην πίσω πλευρά φέρει άσκηση γραμμικού σχεδίου, τη μονογραφή του Α.Τ. και τη χρονολογία 1920.
- Μικρό αυτοσχέδιο τετράφυλλο με τον πίνακα των περιεχομένων.

ΦΑΚ. 10

υποφακ. 1

Κοσμόπολις
- Τμήμα μυθιστορήματος (;) ιδιόχειρο, ελλιπές, με δύο συνέχειες (τμήματα του ίδιου κεφαλαίου;). Το πρώτο μέρος φέρει τον υπότιτλο ‘Δυό γυναίκες’. Τα ονόματα Μαλβής και Χεντρίτης εμφανίζονται και στην Μενεξεδένια Πολιτεία. Από το πρώτο μέρος υπάρχουν 7 σελ. (λείπουν οι σελ. 4-7) και από το δεύτερο 10 σελ. (λείπουν οι σελ. 8-9).
- Προγενέστερη χειρόγραφη μορφή επεξεργασίας του κειμένου, 21 σελ.

υποφακ. 2 (ψηφιοποιημένος - digitized)

Το Λυκόφως των Ανθρώπων
Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Η Καθημερινή (1947).
- Λεύκωμα με επικολλημένα τα αποκόμματα της εφημερίδας (ελλιπές;), λυτά αποκόμματα και φύλλα Καθημερινής, ιδιόχειρη σελίδα με λίστα φύλλων και ημερομηνίες.
Πρόσωπα: Έλσα Βαρόκη, Μένης Βαρόκης, Μπούρμη, Χριστίνα Λιόντα, Γιάννης Λιόντας, Δήμος Ρονιάς, Διάνα, Μαρκεζόπουλος κλπ.
- Φωτογραφίες των αποκομμάτων αρ. 34-98 (λείπει η συνέχεια αρ. 80)
- Αρνητικά τριών φιλμ από τις φωτογραφίες των συνεχειών αρ. 35-(χειρόγραφη σημείωση ότι η συνέχεια αρ. 80 δεν υπάρχει).

ΦΑΚ. 11

υποφακ. 1

Η Μενεξεδένια Πολιτεία
- Σενάριο Γ. Κανδήλα, διασκευή του έργου του Α.Τ. για την τηλεόραση, 15ο επεισόδιο, δακτυλόγραφο. Στο εξώφυλλο φέρει ιδιόχειρη σημείωση του Α.Τ. (24 σελ. +σελ. τίτλου).
Πρόσωπα: Μαρούκης Γιάννης, Θάλεια, Ορέστης, θεία, δικηγόρος, Μαλβής, Όλγα, Χατζηναούμ, υπηρέτρια, Μαντουλάς, Σοφία.
- Φύλλο κομμένο από το βιβλίο με προσωπογραφία του Α.Τ. στην μία πλευρά και τον τίτλο του έργου στην άλλη.
- Χειρόγραφη μορφή επεξεργασίας του κειμένου, 7 σελ.
- Δακτυλόγραφο κείμενο, 2 σελ.

Διάφορα
- Χειρόγραφη λίστα επεισοδίων (;) με αρίθμηση Α΄-ΚΕ΄ και σύντομο τίτλο με τα σχετικά πρόσωπα. Μάλλον σχετίζεται με την τηλεοπτική διασκευή του έργου Μενεξεδένια Πολιτεία (1 φύλλο). Πρόσωπα: Γερο-Μαλβής, Τετεκούλης, Ορέστης, Έλλη, Δολώνης, Ποντικενάς, φοιτητής, Ελένη Βέλμερη.
- Χειρόγραφο κείμενο, αδιευκρίνιστη σχέση με το έργο Μενεξεδένια Πολιτεία, ορισμένα πρόσωπα ταυτίζονται (π.χ. Μαλβής, Ορέστης). Πρόσωπα: κυρία Μαλβή, Ορέστης, Φούλα, Κοσμάς Λαζούνης, Λύσανδρος Μαλβής, Μίμης Δούνης, Ειρήνη κλπ. Το κείμενο ήταν χωρισμένο σε τρία τμήματα (4 φύλλα, 5 φύλλα και μικρό τμήμα έκτου φύλλου και  2 φύλλα αντίστοιχα). Τα δύο πρώτα είναι γραφές του ίδιου κειμένου, το τρίτο μέρος φέρει τον τίτλο ‘Το λυκόφως των αγγέλων’.

Μυστική Ζωή
- Ιδιόχειρο μυθιστόρημα με διορθώσεις και σημειώσεις, ένθετα φύλλα τυπωμένα, λυτό, ενυπόγραφο, 19/1/1957, αριθμημένες 426 σελ.
- Λυτά φύλλα με ιδιόχειρες σημειώσεις και δύο αποκόμματα εφημερίδων.
- Άδειος φάκελος από Veb Verlag der Kunst προς τη Βιβλιοθήκη του Βασιλικού Θεάτρου.

υποφακ. 2

Μυστική Ζωή (συνέχεια)
- Δακτυλόγραφο κείμενο με ιδιόχειρες διορθώσεις, προτάσσεται σελ. με τα έργα του Τερζάκη, αριθμημένες 222 σελ. + 2 σελ. τίτλου

Η Παρακμή των Σκληρών
- Λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών με ιδιόχειρες σημειώσεις, σκέψεις και σχεδιάσματα για το έργο, περιλαμβάνεται επιστολή του Κ.Θ. Δημαρά προς τον Τερζάκη (24/2/1933;) που ο φάκελός της έχει χρησιμοποιηθεί για σημειώσεις από τον Τερζάκη (φωτοτυπία της επιστολής φυλάσσεται με την Αλληλογραφία, Ενότητα VIII).

Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ (ψηφιοποιημένο - digitized)
Λεύκωμα με επικολλημένα αποκόμματα από την εφημερίδα Η Καθημερινή όπου πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ, στο περιθώριο ιδιόχειρες διορθώσεις και σημειώσεις, δύο ένθετα φύλλα με σημειώσεις και λυτά αποκόμματα συνεχειών που δεν χωρούσαν στο λεύκωμα.
- 5 σελ. σκόρπιες αυτόγραφου κειμένου με πολλές διορθώσεις και διαγραφές (φέρουν αρίθμηση 5, 58, 62 (αρχή κεφαλαίου Δ΄), 66 και 75 αντίστοιχα).
- Δακτυλόγραφο κείμενο περίληψης του έργου με χειρόγραφο τίτλο «Η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» και πολλές χειρόγραφες διορθώσεις, 2 σελ.