Elias Papademetrakopoulos Papers

ΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW

Collection Number: GR GL EP 071
Name(s) of Creator(s): Elias Papademetrakopoulos (1930- )
Title: Elias Papademetrakopoulos Papers
Date [bulk]: 1967-2002
Date [inclusive]:
Language(s): Greek
Summary: The collection consists of articles and manuscripts of Elias Papademetrakopoulos, correspondence between Papademetrakopoulos and Elias Petropoulos, material about Petropoulos, and a number of photos taken by Elias Petropoulos at Pyrgos in 1974.
Quantity:  0.70 linear meters
Immediate Source of Acquisition: Gift of Elias Papademetrakopoulos, 2006, 2018.
Information about Access: The collection is available for research (except for the correspondence)
Cite as: American School of Classical Studies at Athens, Archives, Elias Papademetrakopoulos Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Ηλία Παπαδημητρακόπουλου)
Notes:  The collection was processed by Leda Costaki  (2007) and Eleftheria Daleziou (2018).

For more information, please contact the ARCHIVES at:
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street
Athens 106 76, Greece
phone: +30 213 000 2400 (ext. 425)
Contact via E-mail


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE

Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930. Γιος γνωστού δικηγόρου της πόλης. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στα όρια του Πύργου και τέλειωσε το πρακτικό τμήμα του εκεί Γυμνασίου. Ο θάνατος του πατέρα του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1943) προκάλεσε και την οικονομική καταστροφή της οικογένειας. Σπούδασε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1949-1955), με ειδίκευση στην παθολογία και μετεκπαίδευση στην υγιεινολογία. Παραιτήθηκε το 1958, υποχρεώθηκε ωστόσο να επιστρέψει και από το 1959 ως το 1968 έζησε στην Καβάλα. Εκεί συνεργάστηκε με το περιοδικό Αργώ και υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σκαπτή Ύλη και ιδρυτής της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης. Στο στράτευμα παρέμεινε ως το 1983, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από δική του αίτηση με το βαθμό του ανώτερου γενικού αρχίατρου, έχοντας στο μεταξύ συμβάλει στην προώθηση των στρατιωτικών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και διατελέσει για έξι χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Οι Φρακασάνες» στο περιοδικό Αργώ. Συνεργάστηκε επίσης με περιοδικά όπως τα Ταχυδρόμος (Καβάλας), Διάλογος (Θεσσαλονίκης), Διάλογος (Λεχαινών), Αντί, Χάρτης, Χρονικό, Το Τέταρτο. Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος ανήκει στη μεταπολεμική γενιά των ελλήνων πεζογράφων. Χαρακτηριστική του έργου του είναι η κυριαρχία του νοσταλγικού αισθήματος για την εποχή της νεότητάς του και η πικρή διαπίστωση του αδύνατου της επιστροφής της και της σκληρότητας της σύγχρονης πραγματικότητας, μέσω ωστόσο μιας γραφής λιτής, έντονα υπαινικτικής, έμμεσα κριτικής και διακριτικά ειρωνικής.

Επιλεκτική Εργογραφία Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, Θεσσαλονίκη, Τραμ, 1973. Αναφορές στο έργο του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση, Αθήνα, ιδιωτική έκδοση, 1974. Θερμά θαλάσσια λουτρά (εικονογράφηση Ανακρέοντα Καναβάκη), Θεσσαλονίκη, Εγνατία, 1980. Επιστολαί προς μνηστήν (από κοινού με τον Ηλία Πετρόπουλο, εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού), Αθήνα, Γράμματα, 1980. Παρακείμενα, Αθήνα, Κέδρος, 1983. Βουστροφηδόν, Αθήνα, Ύψιλον, 1987. Ο γενικός αρχειοθέτης, Αθήνα, Κείμενα, 1989. Επί πτίλων αύρας νυχτερινής (πέντε κείμενα για τον Παπαδιαμάντη, σχέδια Ράλλης Κοψίδης), Αθήνα, Νεφέλη, 1992. Α/Π Ελένη, Πάτρα, Δήμος Πατρέων, 1994. Ροζαμούνδη, Αθήνα, Νεφέλη, 1995. Τόποι τέσσερις, Αθήνα, Στιγμή, 1996.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ - SCOPE AND CONTENT

Το προσωπικό αρχείο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου αποτελείται από πέντε φακέλους με υλικό που παραδόθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη από τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2006. Το Μάρτιο του 2007 υπήρξε δεύτερη παραλαβή υλικού. Το υλικό έχει οργανωθεί σε τρεις ενότητες (Ενότητα Ι: Επιστολές Η. Πετρόπουλου και υλικό σχετικό με τον Η. Πετρόπουλο, Ενότητα ΙΙ: Φωτογραφίες Η. Πετρόπουλου και Ενότητα ΙΙΙ: Υλικό σχετικά με τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο). Η Ενότητα Ι αποτελείται κατά κύριο λόγο από επιστολές του Η. Πετρόπουλου προς τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο. Οι επιστολές είναι ταξινομημένες σε χρονολογική σειρά. Όταν η ημερομηνία δεν αναγράφεται στην επιστολή, παρατίθεται μέσα σε αγκύλες η ημερομηνία από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου στο φάκελο. Στην Υποενότητα ΙΑ ταξινομήθηκαν επιστολές του Η. Πετρόπουλου προς τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο και προς το ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη από τη φυλακή που είχαν κρατηθεί χωριστά από το δωρητή. Στην Υποενότητα ΙΒ υπάρχουν κείμενα του ή για τον Η. Πετρόπουλο και διάφορα έγγραφα. Η Ενότητα ΙΙ περιλαμβάνει φωτογραφίες του Η. Πετρόπουλου από τον Πύργο του 1974 και η Ενότητα ΙΙΙ άρθρα για τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο καθώς και έργα του μαζί με τυπογραφικές οδηγίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αλληλογραφία δεν είναι προσβάσιμη.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - CONTENT

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Επιστολές Η. Πετρόπουλου και υλικό σχετικό με τον Η. Πετρόπουλο

ΦΑΚ. 1-3 Οι επιστολές του Ηλία Πετρόπoυλου προς τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο δεν είναι προσβάσιμες.

Υποενότητα ΙΒ - Πρόλογος του Ηλία Πετρόπουλου για το βιβλίο του Γιώργου Βιτώρου, Ευτράπελες Ιστορίες της Κρήτης, δακτυλόγραφο κείμενο.

3 κείμενα για τον Η.Πετρόπουλο: α) φωτοτυπία επιφυλλίδας του Δημ Λουκάτου στην εφημερίδα Το Βήμα (21.2.78) με τίτλο «Λαογραφία ‘του Υπόκοσμου’». β) φωτοτυπία άρθρου του Θέμη Ιατρού στο περιοδικό Αθηναίος (Ιανουάριος 1980) με τίτλο «Ηλίας Πετρόπουλος: πρόδρομος της λαογραφίας του αύριο;» γ) δακτυλόγραφο κείμενο (καρμπόν αντίγραφο) με τίτλο «Αναγνώσματα Ηλία Πετρόπουλου» και υπογραφή του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου.

- 1 έγγραφο ασφαλιστικού οργανισμού του Ηλία Πετρόπουλου (14/8/1969). - 1 λογαριασμός κοινοχρήστων (Ιούλιος 1969) και σημείωμα.


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Φωτογραφίες Η. Πετρόπουλου

ΦΑΚ. 4

Φωτογραφίες από το αρχείο φωτογραφιών του Ηλία Πετρόπουλου, συλλογή Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, συνολικά 109 φωτογραφίες (25 x 17 cm), Πύργος Ηλείας 1974. Η κατάταξη στα ακόλουθα θέματα είναι του Ηλία Πετρόπουλου: α) Σπίτια – Προσόψεις: 54 φωτογραφίες β) Λεπτομέρειες: 6 φωτογραφίες γ) Κηπάκια: 8 φωτογραφίες δ) Μπαλκόνια – Φουρούσια: 15 φωτογραφίες ε) Ξυλόπορτες – Εξώπορτες: 26 φωτογραφίες


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: Υλικό σχετικά με τον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο

ΦΑΚ. 5

υποφακ. 1 - Φυλλάδιο του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Αναφορές στο έργο του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση, Αθήνα 1974 (δύο αντίτυπα, το ένα αριθμημένο, το άλλο μονογραμμένο από τον ΗΧΠ) - Φωτοτυπική επανέκδοση του έργου του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη, Αθήνα 1984, με αυτόγραφες διορθώσεις, τυπογραφικές οδηγίες και σημείωση ‘Πέμπτη διόρθωση 3/4.84’. - Κασέ με το ‘τυπωθήτω’ για το έργο του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, Θερμά Θαλάσια Λουτρά, Β΄ έκδοση, 1980, με αυτόχειρες διορθώσεις και τυπογραφικές οδηγίες. Ένθετες 8 σελ. με χειρόγραφες διορθώσεις του Χριστόφορου Μηλιώνη και ημερομηνία 30/10.79. - Χειρόγραφα και τυπογραφικές οδηγίες έργων του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου: α) ‘Α/Π Ελένη’ (28.1.1987, 27.1.1987, συνολικά 21 σελ.) β) ‘Φλώρα, ή λάβρα;’ (ελλιπές, 9 σελ. +1 σελ. τίτλου) γ) ‘Ταρκόφσκυ ο μείζων - Ρομέρο ο μικρός’ (6 σελ.) δ) ‘Γκιουβέτσια κι άλλα στον Παπαδιαμάντη’ (5 σελ. +1 σελ. τίτλου) ε) ‘Τουριστικές κακοποιήσεις’ (1 σελ.) στ) Χειρόγραφη λίστα περιεχομένων (;) ζ) 2 επιστολές προς τον εκδότη του συγγραφέα (Πάρος 21.9.87 και 11.10.87) με οδηγίες για το τύπωμα έργων του (συνολικά 5 φύλλα). Ακόμα: 12 φύλλα με τυπογραφικές οδηγίες.

υποφακ. 2 Περιοδικά: - Αλφειός (φθινόπωρο 1996), αφιέρωμα στον Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο. - Αντί (περίοδος Β, τεύχος 611, 2 Αυγούστου 1996), ‘Καλοκαιριάτικες σελίδες για τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο’.