Rikos Agathocles Papers

Αρχείο Αργυρίου-Ρίκου Αγαθοκλή

COLLECTION OVERVIEW - ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Collection Number: GR ASCSA GL ΑRA 143
Name(s) of Creator(s): Argyrios-Rikos Agathocles (1901 - )
Title: Rikos Agathocles Papers
Date [bulk]:
Date [inclusive]:
Language(s): Greek
Summary: The collection includes material concerning Agathocles’s research on the judicial codices of the Greek rulers of Moldavia and Wallachia, typewritten copies of lectures, notes and printed material
Quantity: 0,35 linear meter
Immediate Source of Acquisition: Gift of Aristides Agathocles, 2023
Information about Access: The papers are catalogued and available for research.
Cite as: American School of Classical Studies at Athens, Archives, Argyrios-Rikos Agathocles Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Αργυρίου-Ρίκου Αγαθοκλή)
Note: The collection was processed and catalogued by Eleftheria Daleziou, 2023.

For more information, please contact the Archives at:
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street, Athens 106 76, Greece
phone: 213-000-2400 (ext. 425)
Contact via E-mail

 


BIOGRAPHICAL NOTE - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ρίκος Αγαθοκλής  γεννήθηκε το 1899 στην Πορταριά Πηλίου.  Ήταν δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Διετέλεσε από το 1937 έως το 1940 μέλος της Νομοπαρασκευστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από το 1947 έως το 1948 υπήρξε πρόεδρος της υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση εφοδίων από το εξωτερικό. Το 1949 ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Διπλωματική Διάσκεψη της Γενεύης που συνέταξε τους «Κώδικες Μεταχειρίσεων Αιχμαλώτων Πολέμου και Τραυματιών των υπό κατοχή χωρών». Ο Αγαθοκλής υπηρέτησε ως Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου από το 1952 έως το 1954.  Διετέλεσε πρόεδρος του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ από το 1953 έως και το 1958 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.


CONTENT - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η μικρή συλλογή περιέχει υλικό σχετικό με την ενασχόληση του Αγαθοκλή με το νομοθετικό έργο των Ελλήνων Ηγεμόνων Μολδαβίας και Βλαχίας, δακτυλόγραφες ομιλίες του, σημειώσεις και έντυπο υλικό.

BOX 1

Folder 1

Δακτυλόγραφο κείμενο διάλεξης του Ρίκου Αγαθοκλή με τίτλο « Ο Καποδίστριας και η Ελβετία». χ.η [1964]. 23 αριθμημένες σελίδες [η πρώτη σε δύο αντίγραφα].

Δακτυλόγραφο κείμενο διάλεξης του Ρίκου Αγαθοκλή με τίτλο «Μια ώρα στην Ελβετία». Ελληνο-Ελβετιός Σύλλογος Ι.-Γ. Ευνάρ. 24 Νοεμβρίου 1958. Επισυνάπτονται δύο αντίγραφα εξερχόμενων επιστολών του Ρ. Α. :
α. Αντίγραφο επιστολής Ρ. Αγαθοκλή προς τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα με ημερομηνία 27 Ιουλίου 1964  και
β. Αντίγραφο επιστολής του Ρ. Αγαθοκλή προς τον Ελληνο-Ελβετικό Σύνδεσμο Ι. – Γ. Ευνάρ με ημερομηνία τ25 Ιουλίου 1964.

Φύλλο της Journal de Genève 1/8/1949 με άρθρο του Ρ.Α “Une hommage grec. La Suisse et la Grèce.

Folder 2

Δακτυλόγραφο κείμενο διάλεξης του Ρ. Αγαθοκλή με τίτλο «Το Νομοθετικόν Έργον των Ελλήνων Ηγεμόνων Μολδαβίας και Βλαχίας» 7 Ιουνίου 1963.

Φωτοαντίγραφο άρθρου του Ηλία Βενέζη με τίτλο «Το έργον του Ρ. Αγαθοκλή. Οι Έλληνες Ηγεμόνες της Ουγγροβλαχίας» χ.η και τίτλο εντύπου

Σημειωματάριο με τίτλο "Νομοθεσία του ηγεμόνος της Βλαχίας Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου 1735-1741"

Ανάτυπο εκ της ΕΕΝ Ιουλίου -Αυγούστου 1963 Ρ. Αγαθοκλή. Το νομοθετικόν έργον των Ελλήνων Ηγεμόνων Μολδαβίας και Βλαχίας. Αθήναι 1963 (και φωτοαντίγραφο)

Folder 3

Φάκελος με υλικό έρευνας και κείμενα του Ρ. Αγαθοκλή «Οι κώδικες των Υψηλάντη, Καρατζά και Καλλιμάχη Ελλήνων Ηγεμόνων Βλαχίας και Μολδαυίας».

Χειρόγραφα και δακτυλόγραφα κείμενα και δύο σημειωματάρια