Stratis Myrivilis Papers - Series I

Αρχείο Στράτη Μυριβήλη - Ενότητα Ι


ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ (προσωπικά και άλλα)

ΦΑΚΕΛΟΣ 1

υποφ. 1
1903-1910
Σχολικά έγγραφα (έλεγχοι, ενδεικτικό, απολυτήρια), σπουδές.
Μαθητικά χειρόγραφα, τετράδια γλωσσικών ασκήσεων, στιχουργήματα, αποσπάσματα από την αρχαία γραμμματεία (1903-1915), τετράδια εκθέσεων [‘συνθέσεων’] (1906-1910).
Σημειωματάριο-ημερολόγιο (1905-06).
Απόφαση των μαθητών της Στ΄ τάξης του Γυμνασίου Μυτιλήνης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την προάσπιση της Δημοτικής, συντάκτης ο Σ.Μ. (15/1/1910).

υποφ. 2
1913-1925
Στρατιωτικά (διαγνωστικό δελτίο τραυματία, δελτίο αναρρωτικής άδειας, δίπλωμα απονομής μεταλλίων, διάφορα έγγραφα, φύλλο πορείας, απολυτήριο. Άδεια μεταβάσεως της Ελένης Σταματοπούλου, 25/4/22).

1923-1933
Αγορά της εφημερίδας Ο Ταχυδρόμος.
Έγγραφα σχετικά με τον όμιλο ‘Τ’Αδέρφια’ συμπεριλαμβανομένου δεμένου τετραδίου πρακτικών 1919-1923 (στις συνεδρίες περιλαμβάνονται η εγγραφή του Σ.Μ. ως μέλους του ομίλου το 1923, η εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο, η επιλογή του ως γραμματέα και η σύσταση  θεατρικής επιτροπής).
Δελτίο ταυτότητας συνδέσμου Εθνικής Σωτηρίας, πρακτικά συνεδριάσεων, αλληλογραφία, αποδείξεις, διάφορα έγγραφα της περιόδου, έξι δελτία εγγραφής προαγοραστών για έργα του Σ.Μ. που εκδίδει Ο Ταχυδρόμος.
Μανιφέστο, Σύλλογος Ελληνικών Μουσικών Τεχνών, Μυτιλήνη Μάρτης 1925 (ο Σ.Μ. είναι ανάμεσα στα ονόματα του Δ.Σ.).

1930-1940
Μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα: συγγραφικό έργο, εκδοτική δραστηριότητα, λογοτεχνικές διακρίσεις (διάφορα έγγραφα, αποδείξεις, αλληλογραφία, δελτίο ταυτότητας συντάκτου εφημερίδας Πρωία, δελτίο ταυτότητας Συνδέσμου Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, εγγραφή στην Ένωση Συντακτών Αθηνών, έπαινος Ακαδημίας Αθηνών, κρατικά λογοτεχνικά βραβεία, περιλαμβάνονται και έγγραφα άσχετα με το έργο του Σ.Μ. που απλώς ανήκουν χρονολογικά σε αυτήν την περίοδο).
Οικογενειακά:
- επιστολές του πατέρα του Χαράλαμπου Σταματόπουλου προς τη μητέρα του Σ.Μ. Ασπασία Γεωργιάδη, το θείο του Νικόλαο, καρτ ποστάλ προς το Νικόλαο Γεωργιάδη, 1 επιστολή προς την κόρη του Σ.Μ. Δροσούλα από Σταυρούλα και Μαρούλα, χειρόγραφο, 4/11/1963.
- Διπλώματα, πτυχία: απολυτήριο της Ελένης Δημητρίου, συζύγου του Σ.Μ., πιστοποιητικό εγγραφής του Ευστράτιου Γεωργιάδη, θείου του Σ.Μ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου, δίπλωμα απονομής μεταλλίου στον Κίμωνα Σταματόπουλο, αδελφό του Σ.Μ., διδακτορικό Ιατρικής του Τίτου Α. Αποστολίδη.
- Σημείωμα-άδεια ελεύθερης διάβασης προς το Νικ. Γεωργιάδη από τη δημογεροντία, 10/10/1900.

υποφ. 3
1941-1943
Πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Ακρόπολις (υπογραφή στο δελτίο ταυτότητας: υποστράτηγος Παράσχος Μελισσηνός), δελτίο ταυτότητας υπαλλήλου Βιβλιοθήκης της Βουλής, διάφορα έγγραφα της Κατοχής, ιδιωτικά συμφωνητικά σχετικά με την κυριότητα έργων του Σ.Μ., έκδοση του Παναγιά η Γοργόνα, Βασίλης ο Αρβανίτης, Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια, αποδείξεις.

1943-1946
Διορισμός στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (σχετικά έγγραφα), δελτία ταυτότητας, άδεια έκδοσης περιοδικού Καλλιτεχνική Ελλάδα, ασφαλιστήρια, διάφορα έγγραφα της περιόδου.

1946-1947
Διευθυντής προγράμματος στην Ε.Ι.Ρ. (σχετικά έγγραφα πρόσληψης του Σ.Μ.), Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου (σχετικά έγγραφα διορισμού του Σ.Μ.), περιοδείες σε Κύπρο (ομιλίες-προσφωνήσεις προς τιμήν του Σ.Μ., άδεια εξαγωγής αρχαιοτήτων) και Αλεξάνδρεια, διάφορα έγγραφα της περιόδου.

1948-1950
Βιβλιοθήκη της Βουλής (διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα), μετάλλιο Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, περιοδεία στην Πελοπόννησο (1948), Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου (σχετικά έγγραφα διορισμού του Σ.Μ.), ληξιαρχική πράξη γάμου Σ.Μ. και Ελένης Δημητρίου, διάφορα έγγραφα και επιστολές της περιόδου.

1950-1954
Εκπροσώπηση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αμερική (1952), δημοσιογραφική δραστηριότητα (ειδικό υπηρεσιακό διαβατήριο για αποστολή στην Κύπρο και Ιταλία), ταξίδι στην Κύπρο (φύλλα σημειωματαρίου με χειρόγραφες σημειώσεις για το πρόγραμμα της επίσκεψης, χειρόγραφη προσφώνηση μαθητών αχρονολόγητη [πιθανώς το Γυμνάσιο Κερύνιας], καλωσόρισμα Αποστόλη Γ. Τσιήσιου (χειρόγραφο), χειρόγραφη λίστα Κυπρίων λογοτεχνών και δακτυλόγραφο ποίημα Κρυσταλλένιας Ιωάννου (αχρονολόγητα), υποτροφία για σπουδές στην Ιταλία (1953), Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου (σχετικά έγγραφα διορισμού του Σ.Μ.), διάφορα έγγραφα και επιστολές της περιόδου.

υποφ. 4
1954-1956
Τιμητικά διπλώματα, δελτίον τροφίμων μισθωτών, λήξη της θητείας του Σ.Μ. στη Βιβλιοθήκη της Βουλής-συνταξιοδότηση (σχετικά έγγραφα και εκκαθαριστικά, 1956), διάφορα έγγραφα και επιστολές της περιόδου.
Ταξίδι στις Η.Π.Α. (1956):
Επιστολή της Εθνικής Ελληνικής Γραμμής Αμερικής, 2/4/1956.
Μιχαήλ Λάσκαρις, κείμενο ομιλίας προς τους συνδαιτυμόνες του προς τιμή του Σ.Μ. γεύματος στο Σικάγο Αμερικής, δακτυλόγραφο, 22/6/56.
Κ.Ν. Χατζηπατέρας, ‘Εισήγησις στο Φιλικό της 27ης Ιουνίου 1956 για το Στρατή Μυριβήλη’, Νέα Υόρκη, δακτυλόγραφο.
‘Ο κ. Μυριβήλης εν Αμερική’, Νέα Υόρκη 28/6/56 (2 σελ. χειρόγραφο).
Κείμενο εισήγησης για το έργο του Σ.Μ. σε διάλεξή του στις Η.Π.Α., ανυπόγραφο, χειρόγραφο, χ.χ. [καλοκαίρι 1956].
Άτιτλο, περιγραφή της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην Ουάσιγκτον, ανυπόγραφο, χειρόγραφο, χ.χ. (γράφτηκε για τον Σ.Μ. κατά τη διάρκεια του πρώτου (1956) ή του δεύτερου (1959) ταξιδιού του στις Η.Π.Α.), 18 φύλλα.

1957-1958
Ελληνικά και ξένα σωματεία (έγγραφα και επιστολές), εκλογή του Σ.Μ. ως fellow του International Institute of Arts and Letters (σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία, 1958), διάφορα έγγραφα και επιστολές της περιόδου, αναμνηστικά από το ταξίδι στη Μόσχα.
Υποψηφιότητα του Σ.Μ. για το βραβείο Nobel (πρόταση της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, σχετικά έγγραφα και επιστολές, 1958)
Εκλογή Σ.Μ. ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών (επιστολή, 29/9/1958).

1959
Επίσκεψη στην Κύπρο ως απεσταλμένος της εφημερίδας Η Καθημερινή, διάφορα έγγραφα και επιστολές, ειδικό υπηρεσιακό διαβατήριο, προσκλήσεις.
Απονομή του Σταυρού του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄ (31/3/1959, σχετικές επιστολές).

1959-1961
Επίσκεψη στις Η.Π.Α. ως απεσταλμένος του State Department, επιστολές και πρόγραμμα (1959).
Ακαδημία Αθηνών, επιστολές.
Διάφορα έγγραφα και επιστολές της περιόδου, δελτίο ταυτότητας μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

υποφ. 5
1962
Υποψηφιότητα για το βραβείο Nobel, επιστολές και σχετικά έγγραφα.
Αλληλογραφία της περιόδου.
Διάφορα προσωπικά έγγραφα, επισκεπτήρια, ιατρικά έγγραφα.

1964
Συνταξιοδοτικά (βεβαιώσεις, επιστολές, έγγραφα), ασφαλιστικά έγγραφα.

1963-1966
Συμμετοχή σε συλλόγους και ενώσεις.
Εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Ι. Κονδυλάκη (έκθεση και απολογισμός, επιστολές).
Επιστολές της περιόδου.

1968
Νοσηλεία στον Ευαγγελισμό.

1969
Θάνατος Σ.Μ., συλλυπητήρια, 19/7/1969.

Διάφορα:
Σημειώσεις διαφόρων χρονικών περιόδων με ποικίλες πληροφορίες (λαογραφικές, δημοσιογραφικές).
Φωτοτυπία διφύλλου Μυτιλήνη (Γράμματα, τέχνη, λαογραφία, ιστορική έρευνα), εκδότης: Στρ. Μυριβήλης, διευθυντής: Α. Πρωτοπάτσης, χ.χ.
Αποδείξεις, εκκαθαριστικά, λογαριασμοί, φορολογικά (συμπεριλαμβανομένων και εγγράφων της συζύγου του Σ.Μ. Ελένης), συνδρομές σε ταμεία και ενώσεις, βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος, αποδείξεις από τα δύο του ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Κύπρο, ασφαλιστικά έγγραφα, μία μετοχή και χειρόγραφα  σημειώματα με λογαριασμούς για τη διακίνηση των βιβλίων του, διαφόρων ετών.
Προσκλήσεις διαφόρων ετών.
Βιογραφικά σημειώματα, στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και εργογραφία, ελληνικά, αγγλικά. Επίσης μαζί υπήρχε και περίληψη στα αγγλικά της Παναγιάς Γοργόνας (Mermaid Madonna). Φόρμα για βιογραφικό σημείωμα του Σ.Μ. από τη Société Européenne de Culture (μη συμπληρωμένη).
Αγωγή σχετικά με την αναδημοσίευση του ‘Ο Βασίλης ο Αρβανίτης’ από το περιοδικό Επίκαιρα, 1969.