Τέχνη και Αρχαιολογία

Η αρχαιολογία της Ελλάδας ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Ιωάννη Γεννάδιο και στην ουσία όλοι οι μεγάλων διαστάσεων τόμοι του 18ου αιώνα υπάρχουν στις συλλογές της Βιβλιοθήκης: το The Antiquities of Athens των Stuart και Revett (Λονδίνο, 1762-1816), το Ionian Antiquities of the Society of Dilettanti (Λονδίνο, 1769-1915), το έργο του Robert Adam με τίτλο Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia (Λονδίνο, 1764), το βιβλίο του Richard Worsley με τίτλο Museum Worsleyanumwith views of places in the Levant (Λονδίνο, 1794-1803) -πρόκειται για το αντίτυπο που έφερε την υπογραφή του συγγραφέα προκειμένου να προσφερθεί στον Lord Nelson, ο οποίος το έδωσε με τη σειρά του στη Lady Hamilton-, η πρώτη αξιόλογη δημοσίευση των ελληνικών αγγείων, έργο του Sir William Hamilton με τίτλο Collection of Etruscan, Greek, and Roman Antiquities (Νάπολη, 1766-67), ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ, με το σώμα των τεσσάρων τόμων να είναι δεμένο με πράσινο μαροκινό που φέρει σφραγίδα με τα όπλα του Louis XV.

Τουλάχιστον τρεις εκδόσεις του πρώιμου 19ου αιώνα αξίζει να αναφερθούν στο σημείο αυτό: το έργο του E. Q. Visconti’s Iconographie grecque (Παρίσι, 1808), τρεις τόμοι μεγάλων διαστάσεων (60 εκ.), είναι το αντίτυπο του Ναπολέοντα με τη σφραγίδα των αυτοκρατορικών όπλων στη βιβλιοδεσία, το έργο του James C. Murphy, The Arabian Antiquities of Spain (Λονδίνο, 1813), πρόκειται για το αντίτυπο του συγγραφέα που περιλαμβάνει τα αρχικά σχέδια του, χειρόγραφες σημειώσεις και επιπλέον εικονογράφηση. Επίσης, η πλήρης έκδοση του Expedition scientifique de Moree (Παρίσι, 1831-38), που προσφέρθηκε από τον βασιλιά Louis-Philippe στον Sir Standish. Πολλά μεταγενέστερα βιβλία και φυλλάδια, αν και είναι λιγότερο γνωστά, έχουν συχνά μεγάλη αξία και είναι δύσκολο να βρεθούν αλλού. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι υδατογραφίες και τα σχέδια διάσημων Άγγλων περιηγητών όπως οι William Haygarth, William Page, καθώς επίσης και οι αρχιτέκτονες Thomas Hope και Charles Cockerell του 18ου αιώνα.

 Οι υδατογραφίες του Edward Lear

Οι υδατογραφίες του Edward Lear

Ο Edward Lear είναι, κυρίως, γνωστός ως συγγραφέας έργων όπως Το βιβλίο της ανοησίας (The Book of Nonsense), που περιλαμβάνει το φημισμένο «Η κουκουβάγια και η γατούλα» (“Owl and the Pussycat”), καθώς και ταξιδιωτικών βιβλίων. Ωστόσο, ήταν επαγγελματίας τοπιογράφος και η Γεννάδειος έχει την τύχη να έχει στις συλλογές της διακόσια έργα του.  Τα σχέδια και οι υδατογραφίες του χαίρουν εκτίμησης από τους συλλέκτες για τον αυθορμητισμό και την σχεδόν ιμπρεσσιονιστική ποιότητά τους. Το 1929 μία συλλογή 192 σχεδίων του Lear προσφέρθηκε στον Ιωάννη Γεννάδιο, ο οποίος έπεισε την Αμερικανική Σχολή να την αγοράσει. Το κόστος ήταν μόλις 25 λίρες Αγγλίας, περίπου 75 πένες το κάθε έργο! Δέκα χρόνια αργότερα η Βιβλιοθήκη κατάφερε να προσθέσει στη συλλογή 13 ακόμη έργα του Lear, σε αρκετά υψηλότερη τιμή αξίζει να σημειωθεί.