Οι Συλλογές

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη βασίζεται στην προσωπική συλλογή του Ιωάννη Γενναδίου (1844-1932), την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων σχετικών με την Ελλάδα που μπόρεσε ποτέ να συγκεντρώσει ένας άνθρωπος μόνος του. Συλλέκτης και βιβλιόφιλος, ήθελε η συλλογή του να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα σε όλες της τις φάσεις από την αρχαιότητα ως τις μέρες του. Ήθελε "…να διαμορφώσει μία βιβλιοθήκη η οποία θα εκπροσωπεί τη δημιουργική ιδιοφυΐα της Ελλάδας σε όλες τις περιόδους, την επίδραση των τεχνών και των επιστημών της στο δυτικό κόσμο και την εντύπωση που δημιουργεί η φυσική της ομορφιά στον περιηγητή". Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη έχει μείνει πιστή στο όραμα του ιδρυτή της και οι συλλογές της επικεντρώνονται στη Βυζαντινή, Οθωμανική, και νεότερη Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του Ελληνισμού μετά το τέλος της αρχαιότητας.

Τα σπάνια βιβλία και οι Ειδικές Συλλογές αποτελούνται από 50.000 τεκμήρια (χειρόγραφα, υδατογραφίες, ιστορικούς χάρτες, φυλλάδια και διάφορα παλαιά αντικείμενα). Η οργάνωση των σπάνιων βιβλίων της Βιβλιοθήκης ακολουθεί την ταξινόμηση του ίδιου του Γεννάδιου, ενώ οι νέες προσκτήσεις ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Περιγράφονται πιο κάτω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια των σπάνιων συλλογών.

Ψηφιακές συλλογές

Turning the Pages - GR

Browse some highlights of the Gennadius collection as if paging through an open book. Maps of the Aegean, paintings illustrating General Makrygiannis’s Memoirs, a 16th c. costume album by Lambert de Vos, the Charta of Rigas Feraios, and one of John Gennadius’s scrapbooks from the Ballan Wars are all included here.

This award-winning system was made possible thanks to the generous support of the Stavros S. Niarchos Foundation.