Πως να βοηθήσετε

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους εθνικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Διαθέτει μία μοναδική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, ερευνητικό υλικό, χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Η Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της το 1926, ξεκίνησε με την αρχική συλλογή του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, ο οποίος πρόσφερε περίπου 26.000 τόμους βιβλίων και αρχειακού υλικού στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με την υποχρέωση να τα στεγάσει και να τα θέσει στη διάθεση του κοινού. Από τότε έχουν προστεθεί 94.000 τίτλοι βιβλίων που καλύπτουν το εύρος του ελληνικού πολιτισμού από την περίοδο της ύστατης αρχαιότητας και μετά. Εκπληρώνοντας το όραμα του Ιωάννη Γεννάδιου και με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βιβλιοθήκη έχει εξελιχθεί σε «ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης». 
Η οικονομική εκστρατεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 20 εκατομμυρίων δολλαρίων, ώστε να καταστήσει τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ένα ακόμη ισχυρότερο ίδρυμα. Πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση του αρχικού κληροδοτήματος με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, έτσι ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της Βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για το προσωπικό, τη διοίκηση, τις προσκτήσεις βιβλίων, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση των συλλογών, τη διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων και προγραμμάτων λαϊκής επιμόρφωσης.
Η πρώτη φάση επικεντρώνεται στην ανακαίνιση της δυτικής πτέρυγας του κτηρίου και στην κατασκευή μιας υπόγειας προέκτασης που θα στεγάσει ανοικτά βιβλιοστάσια και χώρους μελέτης για τους αναγνώστες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η πρόσβαση των αναγνωστών στις μη σπάνιες ερευνητικές συλλογές της βιβλιοθήκης.
Σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης θα ενοποιηθούν οι αρχειακές συλλογές που φυλάσσονται στο κεντρικό κτήριο της Αμερικανικής Σχολής με τα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου για το σύνολο των αρχειακών συλλογών στην ανατολική πτέρυγα του κτηριακού συγκροτήματος της Γενναδείου, καθώς και για τις κλειστές συλλογές της Βιβλιοθήκης. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος εκθεσιακός χώρος κάτω από το κεντρικό αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
Καθώς η οικονομική εκστρατεία μας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη του σώματος των Επιτρόπων, του Συλλόγου των Φίλων, και ανεξάρτητων δωρητών σε όλο τον κόσμο, ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες μας. Θα θέλαμε να ενισχύσετε τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με μία δωρεά στο πλαίσιο της οικονομικής εκστρατείας που διενεργούμε. Για την εισφορά σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Ειρήνη Μαντζαβίνου (210-72.10.536, εσ. 221).
Μπορείτε ακόμη να ενισχύσετε τη Βιβλιοθήκη μέσω ετησίων εισφορών. Τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των καθημερινών λειτουργικών αναγκών της Βιβλιοθήκης, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού, η αγορά βιβλίων, οι διαλέξεις και η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι δωρεές προς την οικονομική εκστρατεία και την ετήσια εισφορά θα αναγνωρίζονται με κάθε ευκαιρία.